Теми статей
Обрати теми

Коригування неоподатковуваного

Костюк Дмитро, заступник головного редактора
За матеріалами БЗ 101.23

Висновок документа

Коригування неоподатковуваних операцій відображається в ряд. 5 декларації з ПДВ

Такі висновки податківці вже озвучували (лист ДПСУ від 27.05.2020 р. № 2225/6/99-00-07-03-02-06/ІПК і від 03.09.2020 р. № 3676/ІПК/99-00-05-06-02-06). Ось з’явилася консультація у БЗ.

Скажемо прямо — висновок фіскалів досить спірний. Принаймні виходячи з форми декларації з ПДВ. Судіть самі: для відображення коригування обсяг постачань, за якими не нараховується ПДВ, передбачена спеціальна гр. 7 в табл. 1 додатка Д1. Більше того, у БЗ є діюча консультація, в якій сказано, як заповнювати цю таблицю: неоподатковувані операції відображаються в гр. 7, при цьому гр. 4, 5 і 6 не заповнюються (БЗ 101.24). Адже в декларацію закладена формула — загальний підсумок коригувань за гр. 4, 7 (обсяг постачання) і гр. 5, 6 (сума ПДВ) табл. 1 додатка Д1 повинні відповідати ряд. 7 декларації. Тобто коригування, відображені в додатку Д1, не можна просто так узяти і впихнути в ряд. 5 декларації! Алгоритм вимагає включити їх лише в ряд. 7 декларації.

Виникають два запитання: навіщо це усе треба податківцям і як тепер відображати коригування неоподатковуваного?

1. Податківці хочуть розділити по різних рядках неоподатковувані та оподатковувані коригування. Швидше за все, справа у формулі для розподілу ПДВ і нарахування часткових ПЗ при одночасному використанні придбань в оподатковуваних і неоподатковуваних операціях (ст. 199 ПКУ). Формула для визначення коефіцієнта ЧВ наведена в шапці табл. 1 додатка Д7. Вона виглядає так: у чисельнику — обсяг оподатковуваних операцій, в знаменнику — загальний обсяг операцій. Так от, в обсяг оподатковуваних операцій включені коригування за ряд. 7 декларації! Тому якщо дотримуватися алгоритму декларацію і відображати неоподатковувані коригування в ряд. 7, то коефіцієнт ЧВ буде викривлений (на це ми звертали увагу в «Податки & бухоблік», 2017, № 30, с. 40). При збільшенні компенсації компенсуючі ПЗ будуть занижені, а при зменшенні — завищені.

Ось податківці дійшли до усвідомлення того, що неоподатковувані коригування потрібно виокремити з ряд. 7, і придумали для них ряд. 5. Ідея цілком розумна, але формі декларації та порядку її заповнення не відповідає.

До речі, в проєкті змін в декларацію з ПДВ* цей момент врахований — передбачається, що для звільнених від ПДВ коригувань буде введений спецрядок 5.1.1 декларації.

* tax.gov.ua/diyalnist-/regulyatorna-politika-/regulyatorna-politika/2020-rik/74742.html

2. Якщо ви хочете, щоб коефіцієнт ЧВ був відображений правильно, є два варіанти:

— включати їх в гр. 7 табл. 1 додатка Д1 і відповідно в ряд. 7, але при розрахунку коефіцієнта ЧВ не враховувати їх в чисельнику;

— включати їх в ряд. 5 декларації (не заповнюючи додаток Д1), але при цьому показати в додатку Д6. Необ’єктні коригування підуть в табл. 1, а звільнені від ПДВ — в табл. 2 (гр. 5). Такому варіанту наразі віддають перевагу податківці. Тут виникає чергова проблема: показники додатка Д6 можуть виявитися від’ємними. Як відреагує програма на від’ємну пільгу, особливо в табл. 2 додатка Д6?

Обидва варіанти відповідають суті розрахунку коефіцієнта, але не відповідають формі декларації. Тому, можливо, сміливцям більше до душі припаде заповнення декларації «в лоба»: заповнювати додаток Д1 та ряд. 7 і чітко йти за формулою по додатку Д7. І тільки після того, як проєкт змін буде прийнятий — відображати їх у спецрядку і виключати з формули.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі