Теми статей
Обрати теми

Продали 5 пляшок горілки як 0,5: які наслідки?

Павленко Олексій, податковий експерт
Касир супермаркету замість 5 пляшок алкоголю (горілки) пробила 0,5 пляшки. Відповідно і грошей покупець саме за цю позицію сплатив у 10 разів менше. Нас цікавить: чи потрібно доплачувати з різниці роздрібний акциз, зокрема, якщо винний касир потім компенсує суму недоотриманої різниці? Чи можливий у такому випадку штраф за продаж нижче мінімальної ціни?

Акциз. Згідно з п.п. 213.1.9 ПКУ об’єктом оподаткування акцизним податком є операції з реалізації суб’єктами господарювання роздрібної торгівлі підакцизних товарів. А базою оподаткування акцизним податком у такому випадку відповідно до п.п. 214.1.4 ПКУ є вартість (з податком на додану вартість та без урахування акцизного податку з реалізації суб’єктами господарювання роздрібної торгівлі підакцизних товарів) підакцизних товарів, що реалізовані. Тому базою оподаткування у цьому випадку буде тільки та мала вартість, за яку було помилково реалізовано усі 5 пляшок горілки. І це підтвердить сума акцизного податку, яка повинна виділятись в касовому чеку окремим рядком.

Але тут багато залежатиме від того, як ви будете виправляти таку помилку. Адже в обліку у вас при цьому продажі фактично було списано 0,5 пляшки горілки, а повинно бути списано 5 пляшок. Тобто якщо касир внесе в касу РРО гроші як за придбання 4,5 пляшки горілки, то у вас додатково виникне податкове зобов’язання з роздрібного акцизу. І навіть якщо така помилка буде виявлена не у той же самий день, все одно, на наш погляд, її зручніше виправити саме у такий спосіб (чому — див. нижче про штраф).

Але якщо усі п’ять пляшок будуть списані у обліку «під» ту невелику суму, яка була фактично сплачена покупцем, то доплачувати роздрібний акциз не треба. Адже ПКУ не передбачає ні оподаткування цим податком якоїсь недоплаченої різниці у разі дешевого продажу, ні оподаткування безоплатної передачі підакцизних товарів.

При цьому якщо недоотриману касиром різницю буде внесено у касу підприємства або утримано з заробітку касира, то така сума вже буде відображатись в обліку як відшкодування завданих підприємству збитків*, а не як виручка від реалізації горілки, а це може призвести до неприємних наслідків (див. нижче).

* Детально щодо компенсації працівником завданих збитків госпсуб’єкту див. «Податки & бухоблік», 2017, № 98, с. 30.

Штраф на продаж нижче мінімальної ціни. Нагадаємо, що відповідно до ст. 17 Закону № 481 до госпсуб’єктів застосовується штраф у разі: оптової або роздрібної торгівлі коньяком, алкогольними напоями, горілкою, лікеро-горілчаними виробами та вином за цінами, нижчими за встановлені мінімальні оптово-відпускні або роздрібні ціни на такі напої — 100 відсотків вартості отриманої партії товару, розрахованої виходячи з мінімальних оптово-відпускних або роздрібних цін, але не менше 10000 грн. Рішення про стягнення такого штрафу приймають податківці.

Тому

якщо не буде через РРО довнесено недоодержаної різниці, то є небезпека, що податківці кваліфікуватимуть таку операцію, як роздрібну торгівлю горілкою за ціною, нижчою за встановлену мінімальну

І тому вам тут загрожує штраф у 10000 грн, бо 5 пляшок горілки за встановленою мінімальною ціною (89,40 грн за 0,5 л) явно коштуватимуть менше за цю суму… У такому разі відбивайтесь тим, що мала місце помилка касира у кількості, а торгівля здійснювалась за «правильними» цінами. До того ж недоодержану різницю в ціні було касиром у подальшому компенсовано. Але, можливо, такі доводи податківців не переконають і вам доведеться або оскаржувати штраф, або мовчки сплатити…

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі