Теми статей
Обрати теми

ФОП на ЄП і зміна видів діяльності

Нестеренко Максим, податковий експерт
У ФОП-єдиноподатників у процесі діяльності теж можуть змінюватися чи додаватися нові види діяльності. Яке це має значення і яким чином така зміна відбувається?

ФОП-єдиноподатники — це ті суб’єкти господарювання, які застосовують спеціальний режим оподаткування. І види діяльності працюють як один із критеріїв, за якими ПКУ встановлює обмеження для тих, хто застосовує цей режим.

Види діяльності в ЄДР і в ЄП-Реєстрі

Кожен ФОП, який переходить на спрощену систему, зобов’язаний подати реєстраційну ЄП-заяву (п.п. 298.1.1 ПКУ). Нагадаємо, наразі така заява може подаватися двома способами:

а) заявити про своє бажання стати платником ЄП одразу у заяві про держреєстрацію ФОП (див. форму 1, затверджену наказом Мін’юсту від 18.11.2016 р. № 3268/5 у редакції наказу від 19.05.2020 р. № 1716/5);

б) подати окрему заяву про обрання спрощеної системи (див. форму, затверджену наказом Мінфіну від 16.07.2019 р. № 308).

Незалежно від способу, яким ФОП подав заяву,

серед відомостей, які необхідно зазначити у цій заяві, мають бути обрані ФОП види господарської діяльності, якими він планує займатися

Звісно, види діяльності мають бути зазначені згідно з КВЕД 2010 (п.п. 5 п. 298.3 ПКУ).

Припустимо, що податківці прийняли рішення задовольнити реєстраційну заяву і зареєструвати ФОП як платника ЄП (п. 299.3 ПКУ). У такому випадку саме зазначені у заяві види діяльності потрапляють до Реєстру платників ЄП (п.п. 8 п. 299.7 ПКУ, див. також БЗ 107.01.01). До речі, кількість видів діяльності, які можна внести до ЄП-Реєстру через заяву, не обмежена.

Наслідки нереєстрованої діяльності

Види господарської діяльності ФОП зазначаються в ЄП-Реєстрі не просто так.

Якщо ФОП допустив здійснення видів діяльності, не зазначених у Реєстрі платників ЄП, він з першого числа місяця наступного звітного (податкового) періоду повинен перейти на загальну систему (п.п. 7 п.п. 298.2.3 ПКУ).

Формально виходить, що ФОП групи 1 чи 2, який допустив «нереєстровану» діяльність, повинен перейти на загальну систему починаючи з першого числа наступного року (адже для них звітний період — рік).

Натомість ФОП групи 3 за таке порушення повинен полишити лави платників ЄП починаючи з першого числа наступного кварталу (п. 294.1 ПКУ).

Та податківці хочуть, щоб усі ФОП-порушники покинули спрощену систему вже з наступного кварталу (БЗ 107.01.01).

Але це ще не все! Дохід, отриманий ФОП від провадження «нереєстрованої» діяльності, оподатковується у ФОП груп 1 і 2 за підвищеною ставкою 15 % (п.п. 2 п. 293.4 ПКУ).

Чинна редакція п.п. 2 п. 293.4 ПКУ говорить про підвищену ставку за доходи від «нереєстрованої» діяльності тільки для ФОП груп 1 і 2.

Тож формально ПКУ вимагає застосовувати підвищену ставку тільки від цих груп.

Податківці у своїх усних роз’ясненнях визнають, що ФОП групи 3 дохід від «нереєстрованої» діяльності за ставкою 15 % не оподатковують. Але прискіпувань з боку фіскалів усе одно не виключаємо.

І ще. Не плутайте види діяльності, зазначені у Реєстрі платників ЄП, з видами діяльності, зазначеними в ЄДР.

Скидання платника зі спрощеної системи має відбуватися виключно на підставі даних Реєстру платників ЄП

Якщо ФОП здійснює види діяльності, зазначені в ЄДР, але не зазначені в Реєстрі платників ЄП, — це все одно підстава анулювати ЄП-реєстрацію (докладно про це читайте у «Податки & бухоблік», 2018, № 93, с. 18).

Також майте на увазі: податківці продовжують заявляти: в межах підприємницької діяльності ФОП не може здійснювати ті види діяльності, які не зазначені в його облікових даних.

Іншими словами, якщо ФОП здійснює якусь діяльність, не зазначену в ЄДР, податківці можуть розглядати її як непідприємницьку. Відповідно доходи від неї вони вважають непідприємницькими і пропонують оподатковувати як «цивільні» (БЗ 107.01.01).

Зміна видів діяльності

Отже, якщо у ФОП — платника ЄП додається новий вид діяльності чи змінюється діючий, то в інтересах самого платника своєчасно внести зміни до Реєстру платників ЄП.

В іншому випадку він буде здійснювати діяльність, не зазначену в Реєстрі, і ризикує втратити своє право на застосування спрощеної системи.

Яким чином відобразити зміну видів діяльності? Ще раз подати заяву! Ту саму заяву, яку більшість ФОП подають для реєстрації. Тобто за формою, визначеною наказом Мінфіну від 16.07.2019 р. № 308 (п.п. 4 п.п. 298.3.1 ПКУ).

У такій заяві ФОП робить позначку в шапці у полі «внесення змін». А потім у п. 5.4 «внесення змін до реєстру платників єдиного податку» заяви робить позначку навпроти поля «види господарської діяльності».

Нарешті, у п. 8 «Обрані види діяльності згідно з КВЕД ДК 009:2010» заяви ФОП має зазначити усі види діяльності, які він планує здійснювати після подання заяви про зміни. Саме такого висновку доходять податківці (БЗ 107.01.01). Тобто

якщо у ФОП додається новий вид діяльності, йому треба продублювати усі види діяльності, про які було подано первісну заяву, а потім додати новий

Якщо ж у платника зникає певний вид діяльності, його не потрібно зазначати у п. 8 заяви. При заміні одного виду діяльності на інший ФОП додає новий вид діяльності й пропускає той, який більше здійснюватися не буде.

Який строк подання такої заяви? Для ФОП груп 1 і 2 — не пізніше 20-го числа місяця, наступного за місяцем, в якому відбулися такі зміни (п. 298.5 ПКУ).

Щодо ФОП групи 3, то для них такий строк ПКУ досі не встановлено. Однак податківці пропонують застосовувати строк, передбачений п. 298.6 ПКУ для інших змін, — не пізніше останнього дня кварталу, в якому відбулися такі зміни (БЗ 107.05).

В який строк такі зміни буде відображено в Реєстрі?

Нормами ПКУ такий строк не встановлено: п. 299.8 ПКУ прямо на відомості про зміну видів діяльності не поширюється. Однак податківці обіцяють, що такі зміни теж буде внесено до ЄП-реєстру безпосередньо в день подання ФОП заяви про зміни (БЗ 107.05).

Що ж, будемо сподіватися на це. Користуючись нагодою, нагадаємо також, що п. 291.5 ПКУ містить перелік видів діяльності, заборонених для платників єдиного податку. Вважаємо, що про здійснення таких видів діяльності ФОП навіть не повинен заявляти.

А от якщо заборонені види діяльності наявні в ЄДР, однак у Реєстрі платників ЄП їх не буде, — це не проблема (див. також постанову ВС від 19.02.2019 р. у справі № 826/7216/17 // reyestr.court.gov.ua/Review/79997878). Докладно — у «Податки & бухоблік», 2019, № 97, с. 18.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі