Теми статей
Обрати теми

Переїзд без прописки: чи потрібно перереєстровувати ФОП?

Ольховик Ольга, податковий експерт
Підприємець змінив місце проживання, але не прописався на новому місці і рік уже працює без прописки. Чи є якісь штрафи та нюанси?

Вносити інформацію про нове місце проживання до Єдиному державному реєстрі (ЄДР) у цьому випадку необхідності немає. Не зміниться й основне місце обліку платника. Єдине, що потрібно зробити в обов’язковому порядку, — внести до реєстру платників єдиного податку дані про нове місце провадження діяльності (звичайно, якщо воно змінилося). Пояснимо детальніше.

Згідно зі ст. 9 Закону № 755 у ЄДР міститься інформація про місцезнаходження ФОП (адресу місця проживання, за якою з підприємцем здійснюється зв’язок). За замовчуванням вважається, що ця адреса — це адреса прописки (БЗ 116.13). Саме ця адреса з ЄДР є для податківців першоджерелом інформації про місцезнаходження ФОП (ця адреса вважається податковою адресою, за нею визначається основне місце обліку платника) (див. БЗ 116.04).

Тому якщо фізособа змінила фактичне місце проживання, але при цьому не зареєструвалася на новому місці, підстав для перереєстрації (зміни відомостей про місце проживання в ЄДР, а також зміни основного місця обліку) немає.

Також зі згаданого роз’яснення у БЗ 116.04 випливає, що підприємець може зареєструватися в ЄДР і за місцем свого фактичного знаходження, яке не відповідає місцю прописки (якщо документи на реєстрацію подавати в електронному вигляді). Підтвердження цьому знаходимо також у листі Мін’юсту від 23.01.2018 р. № 1028/8.4.3/Ін-18. У такому разі основне місце обліку платника = місце фактичного знаходження. Але обов’язку вносити зміни до ЄДР у вашому випадку немає.

Щоправда, тут вимальовується інша проблема. У запитанні, схоже, йдеться не лише про зміну місця проживання, але й про зміну місця провадження підприємницької діяльності. Якщо це так і підприємець є платником єдиного податку, йому потрібно обов’язково внести цю інформацію до реєстру платників ЄП. Для цього єдинник:

— 1 і 2 груп повинен подати заяву не пізніше 20-го числа місяця (п. 298.5 ПКУ);

— 3 групи — не пізніше за останній день кварталу (п. 298.6 ПКУ),

протягом якого відбулися такі зміни.

За неподання цієї заяви податківці можуть не лише оштрафувати за ст. 117 ПКУ, але й анулювати підприємцеві статус платника єдиного податку заднім числом — з першого числа місяця, що настає за кварталом, у якому мала бути подана відповідна заява (п. 299.11 ПКУ). На такий результат натякають і податківці (див. БЗ 107.04).

Не забудьте також про необхідність подання заяви за формою № 20-ОПП (у ній потрібно зазначати всі приміщення (місця), якими користується ФОП, у тому числі й на умовах оренди/позички тощо) (детальніше див. «Податки & бухоблік», 2020, № 75, с. 28).

Врахуйте, що якщо ви все-таки вирішите зареєструватися за новим місцем проживання, то після внесення змін до ЄДР податківці знімуть вас із обліку за колишнім місцем проживання і поставлять на облік за новим. У такому разі ФОП до закінчення поточного року одночасно перебуватиме на обліку за колишнім місцем проживання із зазначенням — платник за основним місцем обліку і на обліку в контролюючому органі за новим місцем проживання із зазначенням — що він платник податків з наступного року. Особливості сплати податків та подання звітності в такому разі викладено в листі ДФСУ від 12.07.2019 р. № 3247/6/99-99-13-02-03-15/ІПК.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі