Теми статей
Обрати теми

Кількість чеків при післяплаті: 1? 2? Хто більше?

Хмелевський Ігор, податковий експерт
За матеріалами категорії 109.02 Бази знань

Висновок документа

При доставці товару з післяплатою один чек РРО про оплату товару зобов’язане видати покупцеві поштове відділення, а інший (без грошей!) — повинен вкласти в посилку з товаром продавець

Немає нічого нуднішого доводити те, що і так зрозуміло. А якщо до того ж опонент тебе не чує (чи не хоче чути), тоді будь-яка подібна розмова — час, витрачений даремно.

На щастя, ми опонуємо фіскалам, а не вам, шановні читачі. З вами ми на одному боці, і наше завдання — пояснити вам, як діяти в умовах абсолютної неадекватності їхніх РРО-роз’яснень.

Одне з останніх таких роз’яснень перед вами. Ситуація дуже проста: ФОП-єдиноподатник відправляє товар з післяплатою. Чи слід використовувати в цьому випадку РРО? Ні, жодним РРО тут і не пахне (див. «Податки & бухоблік», 2020, № 51, с. 16). Бо без грошей немає і РРО!

А ось податківці плутаються у своїх свідченнях. ☺ То вони говорять (БЗ 109.03), що документ на підтвердження оплати товару покупцеві має видати поштове відділення, а продавець вкладе в посилку з товаром свою видаткову накладну — вона і підтверджуватиме отримання товару покупцем.

То стверджують (БЗ 109.06), що у разі проведення розрахункових операцій у кредит або з відстроченням платежу (а це післяплата і є) необхідно при відпуску товару (без грошей!) видати покупцеві розрахунковий документ із зазначенням форми оплати «кредит/післяплата/відстрочення платежу».

І ось — нова вигадка податківців: нехай про всяк випадок виб’ють чек і продавець, і пошта. Як мовиться, зайвих чеків не буває. ☺

З таким підходом ми не згодні, бо він зовсім не логічний і до того ж не відповідає закону.

Дивіться: є дві самостійні категорії — товар і гроші, які обліковуються і переміщуються незалежно одна від одної. Так, облік товару ведеться і в кількісному, і в грошовому вираженні, але це не означає, що рух товару без його оплати слід проводити через РРО. Чому? Тому що РРО, як можна зрозуміти з розшифровки цієї абревіатури, призначений для реєстрації розрахункових операцій, а такими є тільки рух грошей (здебільшого готівкових, але якщо застосовувалися платіжні картки, то ще і безготівкових). Це випливає з визначення розрахункової операції (див. ст. 2 Закону про РРО). Податківці ж безсовісно перебріхують Закон, заявляючи, що «розрахунковий документ має бути сформований і роздрукований у момент здійснення розрахункової операції — у цьому випадку при відпуску товару» (див. лист ДПСУ від 15.06.2020 р. № 2419/6/99-00-07-05-02-06/ІПК). Ну і про що з ними далі можна говорити?!

Як же правильно торгувати з післяплатою? Запам’ятайте: товар, відправлений з післяплатою, не РРОшиться. У посилку ви можете вкласти товарний чек, видаткову накладну тощо плюс гарантійний талон (за необхідності).

Далі, при оплаті товару покупцем поштове відділення видасть йому чек на свої послуги доставки і на суму післяплати. Якщо, звичайно, воно не залучає до отримання грошей за такі послуги фінансового посередника (як, наприклад, «Нова пошта» співпрацює з NovaPay). У такому разі згідно з п. 2 ст. 9 Закону про РРО фінпосередник може працювати без касових апаратів (лист ДФСУ від 27.08.2020 р. № 3587/ІПК/99-00-07-05-01-06). І нарешті, якщо такий фінпосередник переказує продавцеві безготівкові кошти, то останній РРО не застосовує (лист ГУ ДФС у Львівській обл. від 20.05.2019 р. № 2243/ІПК/10/13-01-14-07-1). Якщо ж продавець отримує готівку, тоді РРО йому, безумовно, знадобиться. Ось і вся премудрість.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі