Теми статей
Обрати теми

Тестування на COVID-19 та ЄСВ

Ушакова Лілія, експерт з кадрових і податкових питань
За матеріалами підкатегорії 201.04.01 Бази знань

Висновок документа

Сплачені роботодавцем закладу охорони здоров’я кошти у вигляді матеріальної допомоги на медичне обслуговування працівника за тестування на COVID-19 не є базою нарахування ЄСВ

На жаль, коронавірусна хвороба набирає обертів. Черги на тестування ростуть. Та й не завжди людина може розраховувати на безплатне тестування на COVID-19. Залишається варіант платних тестів.

Доволі часто витрати на таке тестування бере на себе роботодавець працівника. Та роблячи добре діло, він отримує віз запитань щодо необхідності оподаткування такої виплати.

З ПДФО та ВЗ тут трошки простіше. Адже можна скористатися п.п. 165.1.19 ПКУ. Він виводить з-під оподаткування кошти або вартість майна (послуг), що надаються як допомога на медичне обслуговування працівника за кошт його роботодавця, за наявності відповідних підтвердних документів.

Тож все, що залишається роботодавцеві, це (1) правильно оформити витрати на тестування на COVID-19 як допомогу на медичне обслуговування працівника та (2) мати підтвердні документи, що кошти пішли саме на вказані цілі, а не витрачені на цукерки. Адже така допомога є за своєю суттю цільовою.

Якщо ж наплутали (недотрималися вимог п.п. 165.1.19 ПКУ), то витрати роботодавця на тестування можуть перетворитися на оподатковуване додаткове благо. На це звертають увагу податківці у 103.02 БЗ.

Про те, як вписати тестування у п.п. 165.1.19 ПКУ, читайте в «Податки & бухоблік», 2020, № 52. Тож зараз повторюватися не будемо. Єдине, на що звернемо увагу, так це на обов’язок відобразити нараховані (надані, виплачені) фізособам доходи у Податковому розрахунку. Допомогу на медичне обслуговування працівника, надану відповідно до п.п. 165.1.19 ПКУ, відображають у формі № 1ДФ з ознакою доходу «143».

Переходимо до солоденького — до ЄСВ.

Якщо тестування оформлено як надання допомоги на медичне обслуговування, то, звісно, в Інструкції зі статистики заробітної плати, затвердженій наказом Держстату від 13.01.2004 р. № 5, та Переліку видів виплат, що здійснюються за рахунок коштів роботодавців, на які не нараховується ЄСВ, затвердженому постановою КМУ від 22.12.2010 р. № 1170, потрібно шукати матеріальну допомогу. І бажано таку, що не входить до фонду оплати праці. ☺

І така допомога є — це матеріальна допомога разового характеру, що надається окремим працівникам у зв’язку із сімейними обставинами, на оплату лікування, оздоровлення дітей, поховання тощо. Така допомога знаходиться поза фондом оплати праці. Отже, про ЄСВ можна не турбуватися. Та і в Звіт з ЄСВ вона не потрапить. Так би мовити, менше рядків у Звіті з ЄСВ — міцніше спиш.

Але як бути, якщо роботодавець тестує всіх працівників? Прямої норми, яка б виводила таку виплату зі складу зарплати, ви не знайдете в згаданих вище Інструкції та Переліку. З іншого боку, ця виплата також не названа серед тих, що входять до фонду оплати праці.

Проте податківці у роз’ясненні, що коментується, пропонують розглядати тестування за рахунок роботодавця, як витрати на оплату послуг з лікування працівників, які були надані установами охорони здоров’я. Ця виплата також поза фондом оплати праці. ЄСВ стягувати з неї не потрібно.

І хоча тестування на COVID-19 — це не зовсім лікування, сперечатися з податківцями не будемо. Головне, що без ЄСВ. Інше — дрібниці.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі