Теми статей
Обрати теми

Чи пахне екоподатком бочка з пальним?

Хмелевський Ігор, податковий експерт
Запах — це особливе відчуття присутності у повітрі летких речовин, що виявляються хімічними рецепторами нюху. Поширення запахів відбувається через проникнення молекул цих речовин поміж молекул повітря. Так пояснює це явище фізика. А от про те, чи пахнуть гроші і чи можна вирізнити саме їх запах, наука мовчить. Однак, схоже, це знають і вміють робити фіскали. Нюх у них на таке просто бездоганний! Нещодавно їм запахло податковими надходженнями від місць зберігання пального. Та чи не схибили вони? Розповімо ще одну реальну історію, цього разу із запахом екоподатку*.

* Попередню історію — із присмаком екоподатку — читайте в «Податки & бухоблік», 2020, № 76, с. 14.

Фабула. Підприємство, яке має так звану лайт-ліцензію на зберігання пального (для потреб власного споживання), отримало запит від податківців. У ньому йшлося, що підприємство мало подавати декларацію з екоподатку за забруднення повітря.

Здавалося, б що тут незвичного? А незвичним було те, що досі (до отримання пальної ліцензії) до підприємства таких претензій податківці не висували. А ще те, що жодного стаціонарного джерела забруднення (навіть у надфіскальному розумінні цього терміна — див. БЗ 117.06) на підприємстві немає і ніколи не було. То що ж змінилося?

Звідки вітер дме? Звісно, як саме працює думка у податківців, ми не знаємо. Однак можемо припустити, що до таких от запитів (а інформація про них останнім часом надходить з різних регіонів) їх підштовхнула перемога у Верховному Суді щодо сплати екоподатку за технологічні викиди метану (див. постанову ВС від 14.09.2020 р. у справі № 520/9364/18 // reyestr.court.gov.ua/Review/91722519).

Якщо коротко, то підприємство-позивач у цій справі не звітувало за викиди метану, оскільки було переконане, що цей газ не відноситься до забруднюючих речовин. На думку ж податківців (і Верховного Суду, який став на їхній бік), зазначене підприємство є стаціонарним джерелом забруднення викидами метану з газового обладнання, газових приладів та трубопроводів. А сам метан належить до забруднюючих речовин згідно з Переліком**, який, виявляється, є нормативним актом та має враховуватись при справлянні екологічного податку. Хоча, зауважимо, цей документ був прийнятий ще у докодексні часи і випадково залишився чинним дотепер.

** Перелік забруднюючих речовин, які входять до «твердих речовин» та «вуглеводнів» і за викиди яких справляється збір, затверджений наказом Мінекології від 14.03.2002 р. № 104.

Ви запитаєте, який зв’язок між метаном і бочкою з пальним? Пальне з природних причин випаровується, такі випари (як і метан) потрапляють у повітря — отже, можна ліпити чергову небилицю щодо забруднення ними атмосфери і необхідності сплати екоподатку…

Як боротися? Обов’язково у встановлені строки надати відповідь на такий запит! І вкласти у неї креативності не менше, аніж самі фіскали. Наприклад, зазначити, що:

— жодних стаціонарних джерел забруднення ви не маєте, тож отримувати спецдозволи на їх експлуатацію не повинні;

— ваші ємності з пальним абсолютно герметичні і не допускають випаровування;

— ані лічильники-витратоміри, ані фактична інвентаризація не підтверджують втрат пального від випаровування, тож немає підстав відображати такі втрати у бухобліку.

Через це, тобто через відсутність об’єкта оподаткування, ви й не подавали звітність із екоподатку, що прямо передбачено п. 49.2 ПКУ.

І не намагайтеся своїм коштом залучати якихось там фахівців для розрахунку суми податку. Бо заплатите кілька тисяч, а вийде 84 копійки до бюджету в квартал. Це не жарт — це чистісінька правда! Хай краще спробують зробити розрахунки самі податківці… ☺

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі