Теми статей
Обрати теми

Торгувати ліками в Інтернеті? Легко!

Амброзяк Наталя, юрист
Закон України від 17.09.2020 р. № 904-IX

висновок документа

З 14.01.2021 р. буде дозволено торгувати лікарськими засобами через інтернет-магазини

Закон, що коментується, вносить зміни до Закону України «Про лікарські засоби» від 04.04.96 р. № 123/96-ВР і вводиться в дію 14.01.2021 р.

Ви можете запитати: «А що, раніше торгувати ліками через Інтернет було не можна?». Скажемо так: з цим були нормативні труднощі.

Згідно з п. 27 Ліцензійних умов* на сьогодні торгівля лікарськими засобами дистанційно, через електронну торгівлю і поштою за загальним правилом заборонена.

* Затверджені постановою КМУ від 30.11.2016 р. № 929.

Торгувати можна тільки через аптеки, а винятки прямо встановлюються в Ліцензійних умовах.

Один з таких винятків — п. 271 Ліцензійних умов. Можна торгувати ліками дистанційно, а також здійснювати їх доставку безпосередньо споживачам у період карантину або на період введення надзвичайного стану. І, звісно ж, торгувати так у цьому випадку можна тільки за наявності ліцензії на роздрібну торгівлю лікарськими засобами.

Але навіть у період карантину не можна дистанційно торгувати лікарськими засобами, перерахованими в тому ж п. 271 Ліцензійних умов. Наприклад, заборонено торгувати через Інтернет ліками, які вимагають особливих умов зберігання.

Ситуацію покликаний змінити Закон, що коментується. З 14 січня 2021 року запрацюють загальні правила для торгівлі ліками через Інтернет з доставкою їх безпосередньо споживачеві. Зверніть увагу на декілька важливих моментів.

1. КМУ треба ще підкоригувати Ліцензійні умови і розробити нову нормативку. Тому якщо карантин закінчиться до 14 січня, то не треба квапитися йти в Інтернет остаточно.

2. Повністю піти в онлайн не вийде. Торгувати ліками зможуть госпсуб’єкти, у яких є аптечний(ні) заклад(и) і ліцензія на роздрібну торгівлю лікарськими засобами. Відмітка про право торгувати через Інтернет міститиметься в Ліцензійному реєстрі. Також інтернет-торговців ліками внесуть у спеціальний Перелік.

3. Ті, хто торгуватиме через Інтернет, повинні:

а) або мати власну службу доставки і обладнання, що забезпечує умови зберігання під час доставки ліків;

б) або залучати операторів поштового зв’язку. Ось тільки співпрацювати з ними доведеться відповідно до типової форми договору, яку затвердить КМУ. Серед істотних умов такого договору буде право замовника (тобто госпсуб’єкта) і органів держконтролю якості лікарських засобів перевіряти умови зберігання лікарських засобів під час доставки.

До речі, відповідати перед споживачем за дотримання умов зберігання буде саме госпсуб’єкт, який продає ліки. Незалежно від того, доставляє він їх сам чи поштою. Хоча оператори поштового зв’язку теж без відповідальності не залишаться.

4. Заборонено торгувати через Інтернет і доставляти споживачеві деякі ліки. Наприклад, ті, які видаються виключно за рецептом лікаря (окрім видачі ліків за електронними рецептами).

5. Нагадаємо: розрахункові операції щодо ліків треба проводити через РРО. Незалежно від системи оподаткування госпсуб'єкта. Про розрахункові операції при інтернет-торгівлі див. «Податки & бухоблік», 2020, № 51, с. 14.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі