Теми статей
Обрати теми

Що буде в листопаді?

Карантин. Кабмін постановою від 13.10.2020 р. № 956 продовжив дію карантину до 31.12.2020 р.

Тобто адаптивний карантин не буде знятий 1 листопада, а триватиме до кінця року. Таким чином, на листопад і грудень продовжать дію введених раніше карантинних норм, а саме звільнення від нарахування штрафів і пені, мораторію на проведення різних видів перевірок (хоча вже є законопроєкт № 4101 від 15.09.2020 р., яким хочуть скасувати мораторій на податкові перевірки), а також строків давності за ст. 102 ПКУ, строків адміноскарження (окрім оскарження декларування відшкодування та/або від’ємного значення з ПДВ) та судового оскарження тощо. Детально про наслідки продовження карантину читайте у «Податки & бухоблік», 2020, № 60, с. 25.

Фінансова гарантія на митниці. З 02.11.2020 р. митні органи як забезпечення сплати митних платежів будуть приймати фінансові гарантії, видані гарантами, включеними до реєстру гарантів, на нових бланках. З цієї дати використовуватиметься не один загальний бланк гарантії, а цілих три: для надання індивідуальної (одноразової), багаторазової та загальної фінансової гарантії (наказ Мінфіну від 07.07.2020 р. № 404).

Подавати на митницю оформлені гарантії можна буде як у паперовій, так і в електронній формі.

Електронна взаємодія з фіскалами. З 07.11.2020 р. починається нова електронна ера взаємодії платників податків з фіскалами. Річ у тім, що з цієї дати у ПКУ з’явиться новий п. 42.6, яким встановлюється, що електронний документообіг платника з контролерами (у тому числі подання електронної звітності) відбуватиметься без укладення будь-якого договору про визнання електронних документів.

Тобто з цієї дати, щоб подати звітність в електронному вигляді, платник уже не повинен подавати заяву про приєднання до договору про визнання електронних документів. Щоб здійснювати електронний документообіг, потрібно буде просто відправити фіскалам будь-який перший електронний документ. Також автоматично електронний документообіг між платником і податківцями буде припинятися, наприклад, у разі держреєстрації припинення (ліквідації) платника чи в інших випадках, перерахованих у п. 42.6 ПКУ. Деталі — у «Податки & бухоблік», 2020, № 66, с. 2.

Загальна декларація прибуття. З 07.11.2020 р. для ввезення товарів до України, у тому числі з метою транзиту, потрібно буде обов’язково оформляти загальну декларацію прибуття, тобто електронне повідомлення, що містить відомості, необхідні для проведення аналізу ризиків з метою безпеки та надійності. Таку декларацію не подаватимуть тільки при ввезенні на територію України товарів, перелічених у п. 2 ст. 1941 МКУ (Закон України від 02.10.2019 р. № 141-IX).

Подавати таку декларацію до митного органу має перевізник, що переміщує товари, або від його імені інша особа. Подається вона або у вигляді електронного повідомлення, направленого митникам, або через вебпортал Держмитслужби, в особистому Кабінеті користувача.

Якщо з 07.11.2020 р. таку декларацію не подати, то перевізнику відмовлять у пропуску через митний кордон та притягнуть до адмінвідповідальності.

Операції з металобрухтом. З 14.11.2020 р. набирає чинності Закон України від 14.07.2020 р. № 776-IX, який удосконалює правила здійсненні діяльності з металобрухтом, а саме:

1) заготівлю металобрухту можуть здійснювати всі суб’єкти господарювання (в тому числі і ФОП), а от переробку (надання послуг з переробки) металобрухту, як і раніше, лише спеціалізовані або спеціалізовані металургійні переробні підприємства. Фізособи-громадяни такою діяльністю, як і раніше, займатися не можуть;

2) встановлено вимоги до приймальних пунктів, а саме:

— вони повинні мати власну або орендовану ділянку з твердим покриттям;

— зберігати металобрухт слід у спосіб, що унеможливлює проникнення шкідливих речовин у ґрунт;

— кожен приймальний пункт повинен мати вагове обладнання, систему відеоспостереження, відеозапису, архівування та зберігати створену при відеоспостереженні інформацію не менше 3-х місяців;

3) прямо встановлено, що приймання металобрухту від фізосіб та суб’єктів господарювання обов’язково оформлюється актом приймання.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі