Теми статей
Обрати теми

Хворіти у планах не було

Ушакова Лілія, експерт з кадрових і податкових питань
Правду кажуть: «Хочеш розсмішити Бога — розкажи йому про свої плани». Так, ми плануємо, домовляємося, купуємо квитки... — і летять усі плани шкереберть, бо захворів чи потрапив під ізоляцію.

Замість відпустки лікарняний

Дата надання відпустки наближається. Але до її початку працівник захворів. Що робити з відпусткою? Надавати чи ні? Відповідаючи на ці запитання, будемо відштовхуватися від виду відпустки.

Щорічна відпустка. Її надають на підставі графіка відпусток. Самостійно в односторонньому порядку перенести на інший період щорічну відпустку на тій підставі, що працівник перебуває на лікарняному на дату початку такої відпустки, роботодавець не вправі.

Роботодавець повинен дотримуватися графіка відпусток. І крапка. Тож він видає наказ про надання щорічної відпустки, а бухгалтерія проводить нарахування та виплату відпускних.

Йдемо далі. Якщо період щорічної відпустки повністю чи частково збігається з періодом тимчасової непрацездатності працівника, то лікарняний підлягає оплаті в загальному порядку, а щорічна відпустка — продовженню або перенесенню на інший період на кількість календарних днів, протягом яких працівник був непрацездатний.

Виняток — ситуація, коли хворіла дитина або інший член сім’ї, за яким працівник здійснював догляд. У цьому випадку підстав для перенесення/продовження щорічної відпустки немає.

Відпустка підлягає перенесенню/продовженню й у випадку, коли вона збіглася з періодом ізоляції працівника від COVID-19 під медичним наглядом (на підставі лікарняного листа)

Зверніть увагу: якщо день початку відпустки, на яку припала хвороба, та день початку продовженої/перенесеної відпустки припадають:

— на один місяць, то відпускні, виплачені до початку відпустки, на яку припала хвороба, не перераховують. Адже розрахунковий період не зміниться;

— на різні місяці, то відпускні за дні перебування на лікарняному сторнують. Після видання наказу про надання невикористаної частини відпустки відпускні розраховують заново виходячи з нового розрахункового періоду.

Проте щоб бухгалтерії не гратися з нарахуванням та сторнуванням відпускних, є сенс поговорити з працівником, що хворіє чи перебуває на самоізоляції під медичним наглядом, щодо можливого перенесення початку відпустки.

Соцвідпустка на дітей. Цю відпустку надають на підставі заяви працівника. Проте вона також може бути внесена до графіка відпусток. Щодо цієї відпустки діють ті ж правила продовження/перенесення, що й для щорічної відпустки.

Відпустка за свій рахунок. Дні тимчасової непрацездатності, що припали на період відпустки без збереження зарплати, оплаті не підлягають. Тож тільки-но почнеться відпустка за свій рахунок, працівник втратить право на лікарняні. Не хочете карати працівника? Запропонуйте йому відкликати свою заяву про надання відпустки без збереження зарплати.

А якщо працівник захворів у період відпустки за свій рахунок? Ми ні на що не натякаємо, але якщо відпустка за свій рахунок працівнику надана на підставі ст. 25 Закону про відпустки, то він вправі перервати її, повідомивши про це належним чином роботодавця. Останній видасть відповідний наказ про переривання відпустки. У такому разі працівнику будуть нараховані лікарняні за дні хвороби після відпустки.

А якщо працівнику відпустка без збереження зарплати, у тому числі на період карантину, надана за домовленістю сторін на підставі ст. 26 Закону про відпустки? У такому разі й перервати її та вийти з цієї відпустки достроково працівник може, тільки якщо буде на те добра воля роботодавця.

Роботодавець не проти? Тоді на підставі заяви працівника видається наказ про переривання відпустки без збереження зарплати (див. «Податки & бухоблік», 2020, № 40, с. 3). Проте на роботу працівник не виходить, оскільки перебуває на лікарняному.

Замість відрядження лікарняний

Працівник на початок відрядження перебуває на лікарняному. У такому разі роботодавець не має права направляти його у відрядження. Річ у тім, що на період тимчасової непрацездатності працівнику надається лікарняний лист, який є підставою для звільнення від роботи у зв’язку з непрацездатністю. З цим солідарні й держоргани (див. листи Мінфіну від 20.01.2007 р. № 31-18030-07-10/854 та Мінсоцполітики від 15.11.2013 р. № 656/18/99-13). Вони зазначають, що

для залучення працівника до виконання службового доручення в період тимчасової непрацездатності не вбачається законних підстав

У цьому випадку роботодавець може або перенести відрядження на інший період, або відрядити іншого працівника, або взагалі скасувати відрядження.

А якщо хворий працівник все-таки вирішив їхати, незважаючи ні на що? Тоді робочі дні у відрядженні оплачують відповідно до ст. 121 КЗпП у розмірі не нижче середнього заробітку.

Що стосується лікарняних, то, оскільки працівник не скористався своїм правом побути на лікарняному, а став до роботи, їх має бути виплачено тільки за дні фактичного перебування на лікарняному. За дні хвороби, що збіглися з роботою у відрядженні, лікарняні працівнику не виплачують.

Замість навчання лікарняний

Якщо працівник захворів до початку відпустки у зв’язку з навчанням, то така відпустка нікуди не переноситься, а період непрацездатності, що збігся з навчальною відпусткою, оплаті не підлягає.

Якщо ж працівник повинен був проходити підвищення кваліфікації, але захворів чи перебуває на самоізоляції під медичним наглядом, то направити його підвищувати кваліфікацію роботодавець не має права. Адже лікарняний лист є підставою для звільнення працівника від виконання виробничих завдань і доручень у зв’язку з непрацездатністю. Отже, направлення працівника на навчання для підвищення кваліфікації в період хвороби є протизаконним.

У цій ситуації роботодавцю необхідно:

— домовитися з навчальним закладом про перенесення початку проходження підвищення кваліфікації на інший період;

— унести зміни до наказу про направлення на навчання для підвищення кваліфікації.

За такого перебігу подій дні тимчасової непрацездатності працівника, посвідчені лікарняним листом, підлягають оплаті в загальному порядку.

На лікарняний і…

У цьому розділі ми з вами поговоримо про ситуацію, коли лікарняний працівника закривається у зв’язку зі смертю.

У цьому разі виплати у зв’язку з тимчасовою непрацездатністю мають бути нараховані за весь період хвороби, включаючи день смерті.

Однак пам’ятайте: лікарняний має бути оформлений належним чином і наданий до комісії із соцстрахування протягом 12 календарних місяців з дня смерті працівника.

Зверніть увагу: суми зарплати, допомог по тимчасовій непрацездатності, які належали спадкодавцю, але не були отримані ним за життя, передаються членам його сім’ї, а в разі їх відсутності — входять до складу спадщини (ч. 1 ст. 1227 ЦКУ).

Тож виплатити суму лікарняних можна членам сім’ї працівника, який помер.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі