Теми статей
Обрати теми

Безповоротна фіндопомога і ділова мета

Нестеренко Максим, податковий експерт
Лист ДПСУ від 14.07.2020 р. № 2857/6/99-00-05-05-02-06/ІПК

Висновок документа

Застосування ознаки розумної економічної причини (ділової мети) до операцій з надання безповоротної фінансової допомоги суб’єктам господарювання, що є юридичними особами — резидентами, ПКУ не передбачено

У листі, що коментується, фактично порушено три питання: (1) про застосування п.п. 140.5.10 ПКУ при наданні безповоротної фіндопомоги; (2) про коригування фінрезультату при прощенні заборгованості за поворотною фіндопомогою; (3) про застосування ознаки ділової мети.

На перше запитання ми вже відповідали у вступній статті номера (див. «Безоплатна передача: загальні відомості» цього номера). Тож детально зупинимося на інших двох. Почнемо з ділової мети*. Вважається, що в операції є ділова мета, якщо платник податків має намір одержати економічний ефект у результаті господарської діяльності (п.п. 14.1.231 ПКУ). Ознаки безділових операцій для цілей оподаткування застосовуються лише тоді, коли контрагентом виступає нерезидент. Саме для таких випадків Закон № 466 передбачив різницю, згідно з якою високодохідники мають збільшувати фінрезультат на суму витрат, понесених при здійсненні операцій, якщо такі операції не мають ділової мети (п.п. 140.5.15 ПКУ).

* Докладно про це читайте у «Податки & бухоблік», 2020, № 55, с. 4.

Щодо операцій, за якими контрагентом виступає резидент, то п.п. 140.5.15 ПКУ таких операцій не стосується. І операції з надання безповоротної фінансової допомоги (див. п.п. 14.1.257 ПКУ) тут не виняток.

У листі, що коментується, маємо саме таку ситуацію. Платник податку на прибуток надає безповоротну фінансову допомогу резиденту України. Оскільки платник — надавач фіндопомоги є високодохідником, його цікавить, чи не коригується фінрезультат у високодохідника на якісь різниці? І чи потрібно взагалі застосовувати до операцій з резидентом ознаку ділової мети?

Податківці заявляють, що до операцій з резидентами ознака ділової мети не застосовується. Так, ніби власне ідея ділової мети не може бути застосована до операцій з резидентом. Але, на наш погляд, податківці говорять не про ідею, а про застосування нової різниці згідно з п.п. 140.5.15 ПКУ. Оскільки отримувач фіндопомоги — резидент, ця різниця не застосовується. Різниці згідно з пп. 140.5.9, 140.5.10, 140.5.14 ПКУ також не застосовуються, адже отримувач — стандартний платник податку на прибуток. Тож операція відображається в податковоприбутковому обліку згідно з бухгалтерськими правилами.

Насамкінець кілька слів щодо питання з прощеною заборгованістю. Податківці цілком слушно говорять: якщо платник надав поворотну фіндопомогу, а потім простив її (дозволив не повертати), то така фіндопомога з поворотної перетворюється на безповоротну. І якщо отримувач — єдиноподатник або нульовик, то потрібно коригувати фінрезультат згідно з п.п. 140.5.10 ПКУ.

Але в листі, що коментується, податківці уточнили: статус отримувача потрібно дивитися безпосередньо на момент прощення. Тож якщо фіндопомогу ви надали юрособі на загальній системі, а прощення заборгованості за нею відбулося вже на момент переходу отримувача на спрощену, вам потрібно зробити коригування. Відповідно, фінрезультат у цьому випадку збільшуємо в періоді прощення заборгованості.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі