Теми статей
Обрати теми

Нова діяльність на ЄП та коди КВЕД

Павленко Олексій, податковий експерт
До нас звертаються платники єдиного податку (ЄП), які планують здійснювати нові види діяльності, з наступними питаннями. В який термін і як потрібно вносити пов’язані з цим зміни до реєстрів? Як чітко визначити код КВЕД? У разі невнесення або несвоєчасного внесення даних щодо нових видів діяльності (та їх кодів згідно з КВЕД), які у платника ЄП можуть бути наслідки такої недбалості? Викладемо необхідну інформацію і свої думки з цього приводу.

Подібні питання — не рідкість, і наше видання їх не оминає (див. відсилання нижче). Але оскільки вони продовжуюсь цікавити читачів, знову вертаємось до цієї теми.

Обмеження щодо видів діяльності

Нагадаємо, що в ПКУ для платників ЄП передбачено кілька обмежень щодо видів діяльності, а також наслідки у разі їх недотримання.

Головне обмеження — стосовно конкретних видів діяльності, які не дають права працювати на ЄП (див. пп. 291.5 та 291.51 ПКУ). Тому ретельно перевірте, чи не підпадає якийсь із ваших нових видів під це головне обмеження. (Див. нижче нюанси щодо визначення кодів.) У той же час, якщо у госпсуб’єкта в Єдиному державному реєстрі (ЄДР) зазначені види діяльності, заборонені єдинникам, то сам цей факт не може бути підставою для відмови в реєстрації його платником ЄП (див. БЗ, 108.01.06).

Але в цій ситуації нам більш цікаве інше обмеження — щодо не заборонених на ЄП видів діяльності, але не наявних в реєстрі платників ЄП. І хоча це обмеження прямо в ПКУ не прописане, але воно чітко випливає «від зворотного» з тексту норми п.п. 7 п.п. 298.2.3 ПКУ. Ця норма передбачає для платника ЄП у разі здійснення не зазначених у реєстрі видів діяльності покарання у вигляді зобов’язання перейти на сплату інших податків і зборів (загальну систему оподаткування). Причому

ці наслідки, як і обмеження, що з них випливає, стосуються усіх платників ЄП: тобто — як ФОП, так і юросіб, працюючих у будь-якій групі ЄП

Коди КВЕД

Коди видів господарської діяльності зазначаються і в ЄДР, і в реєстрі платників ЄП згідно з Класифікацією видів економічної діяльності ДК 009:2010 (далі — КВЕД, введено відповідно до наказу Держспоживстандарту від 11.10.2010 р. № 457). На практиці нерідко виникають питання щодо віднесення нового виду діяльності до конкретного коду КВЕД. Тут вам допоможуть Методичні основи та пояснення до позицій Класифікації видів економічної діяльності, затверджені наказом Держкомстату від 23.12.2011 р. № 396 (ср. ). Якщо ж цього буде замало, то податківці для встановлення, до якого виду/коду відноситься обрана госпдіяльність (та чи належить вона до заборонених з пп. 291.5 та 291.51 ПКУ), пропонують звертатись до Державної служби статистики України.

Коли ж певний код КВЕД містить кілька видів госпдіяльності, у тому числі ті, які не дають права на застосування ЄП, то податківці наказують у Заяві про застосування спрощеної системи оподаткування (далі — Заява) зазначати перелік видів діяльності, які віднесено до відповідного коду, крім тих видів, на які встановлено заборону (БЗ, 107.01.01). Якщо з кодами КВЕД ви визначились, внесіть зміни до реєстру(ів).

Відмітимо ще такий момент: у листі ДФСУ від 20.02.2018 р. № 683/6/99-99-12-02-03-15/ІПК зазначено, що

види отримання доходу, які не підпадають під класифікацію КВЕД, не є підставою для переходу на загальну систему оподаткування

Цей лист може допомогти у випадку одержання єдинником якихось видів пасивних і т. п. доходів.

Про зміни та терміни їх проведення

Якщо в ЄДР нові коди діяльності, якою ви плануєте займатись, були раніше вами внесені, то потрібно подати податківцям тільки Заяву.

Якщо ці коди в ЄДР ще не були внесені, то необхідно спочатку додати їх в ЄДР, бо без цього податківці не уключать їх у Реєстр платників ЄП. Але зазначимо, що додання таких кодів до ЄДР не є обов’язковим (щодо цього читайте в «Податки & бухоблік», 2018, № 93, с. 18). Тому й якихось термінів для внесення таких змін в ЄДР не встановлено. Однак податківці все одно без наявності нових кодів в ЄДР в Реєстр платників ЄП їх не занесуть!

Як ФОП-єдиннику додати (у т. ч. до ЄДР) новий вид діяльності, читайте в «Податки & бухоблік», 2020, № 52, с. 28.

Щодо юросіб-єдинників: їм потрібно заповнити й подати держреєстратору за формою 2 Заяву щодо державної реєстрації юридичної особи у редакції, що діє з 01.06.2020 р. (див. наказ Мін’юсту від 18.11.2016 р. № 3268/5) з відміткою в клітинці «Зміна видів економічної діяльності». А також з відповідними документами та квитанцією про сплату адмінзбору в розмірі 0,3 прожитмінімуму (зараз — 630,6 грн).

Отже, коли необхідні коди КВЕД до ЄДР внесені, подаєте Заяву до податкової. При цьому в п. 5 Заяви («Підстави подання заяви») у п.п. 5.4 («Внесення змін до реєстру платників єдиного податку щодо:») потрібно поставити відмітку «Ц» навпроти фрази «видів господарської діяльності». А також зазначити нові види господарської діяльності з їх кодами КВЕД у таблиці у п. 8 Заяви.

Терміни подання Заяви. Щодо термінів подання Заяви, то ПКУ їх чітко визначив тільки для ФОП 1 і 2 груп ЄП. Згідно з п. 298.5 ПКУ у разі зміни видів господарської діяльності Заява подається платниками ЄП 1 і 2 груп не пізніше 20 числа місяця, наступного за місяцем, в якому відбулися такі зміни.

А от коли в такому разі подавати Заяви платникам 3 групи, як ФОП, так і юрособам, нормативно не врегульовано. Податківці на рівні БЗ і для ФОП, і для юросіб визначили таке: у разі зміни видів госпдіяльності протягом податкового (звітного) періоду платник ЄП 3 групи повинен подати заяву про внесення змін до Реєстру платників ЄП не пізніше останнього дня кварталу, в якому відбулися такі зміни (БЗ, 107.07 та 108.04). Податківці обґрунтовують це ціллю забезпечення відображення у Реєстрі платників ЄП достовірної інформації про види господарської діяльності…

Зміни в реєстр фіскали вносять в день подання Заяви (п. 299.8 ПКУ). Наявну в Реєстрі ЄП інформацію можна побачити тут: cabinet.tax.gov.ua/registers/edpod

Обмежень щодо кількості видів нема. Податківці вже неодноразово зазначали (див., наприклад, БЗ, 107.01.01), що ніяких обмежень щодо кількості видів діяльності, які зазначаються у Реєстрі платників ЄП, немає. Тобто можна і в «первинній», і в «додатковій» Заявах у таблиці до п. 8 Заяви зазначати будь-яку кількість видів діяльності/кодів КВЕД.

Тому є сенс заздалегідь і в ЄДР, і в Реєстрі ЄП зазначати якомога більше видів діяльності/кодів, щоб потім не перейматися доданням їх в реєстри — та не потрапити під п.п. 7 п.п. 298.2.3 ПКУ та інші негаразди (див. нижче). Адже здійснювати всі зазначені в реєстрах види діяльності зовсім не обов’язково. Та й в декларації платника ЄП — юрособи вказується тільки код КВЕД основного виду діяльності, а в декларації з ЄП ФОП податківці радять вказувати не всі види, а тільки ті, що здійснювалися у звітному періоді (БЗ, 107.01.07)…

Чи можна працювати за новим видом до внесення змін?

Застерігаємо вас: схожі формулювання у п. 298.5 ПКУ та у двох згаданих консультаціях з БЗ («…за місяцем/кварталом/, в якому відбулися такі зміни» ) не слід розуміти так, що єдинник до подання Заяви вже почав здійснювати новий(і) вид(и) діяльності. Вважаємо, що тут мається на увазі прийняття рішення та/або про внесення нового виду/коду КВЕД до ЄДР.

Адже в іншому випадку ви можете прямо потрапити під норми п.п. 7 п.п. 298.2.3 ПКУ і можливі інші негативні наслідки (див. нижче). До того ж зазначимо, що у двох згаданих консультаціях в БЗ фіскали, спочатку «винайшовши» граничний термін подання Заяви, надалі вимальовують негативні наслідки для єдинника у разі здійснення видів діяльності, не зазначених у Реєстрі платників ЄП. Зокрема, в БЗ, 108.04 зазначено таке: у разі виявлення під час проведення перевірок порушень платником ЄП гр. 3 вимог, встановлених гл. 1 розд. XIV ПКУ,

анулювання реєстрації платника ЄП проводиться за рішенням податкового органу, прийнятим на підставі акта перевірки, з першого числа місяця, наступного за кварталом, в якому допущено порушення

Тож не варто ризикувати, а то потім доведеться сидіти на такій бомбі, чекаючи перевірки і вироку фіскалів…

Довідково: фіскали вважають, що у такому випадку госпсуб’єкт зможе потім перейти на ЄП лише після закінчення чотирьох послідовних кварталів з моменту прийняття рішення контролюючим органом.

Наслідки у разі недбалості

Про наслідки відсутності коду виду діяльності в Реєстрі платника ЄП детально читайте в «Податки & бухоблік», 2019, № 18, с. 18. А тут викладемо коротенько.

Як ми вже згадали, п.п. 7 п.п. 298.2.3 ПКУ у разі здійснення виду діяльності, не зазначеного у Реєстрі платників ЄП, вимагає від будь-якого єдинника переходу на загальну систему з першого числа місяця, наступного за податковим (звітним) періодом, в якому здійснювався такий вид діяльності. Тобто в такому разі єдиннику необхідно подати до контролюючого органу Заяву (з відмітками про відмову від ЄП) не пізніше ніж за 10 днів до початку наступного податкового кварталу (п.п. 298.2.1 ПКУ).

Якщо ви цього не зробите самі, то за вас це (див. вище) зроблять при перевірці податківці, і податкові наслідки можуть бути гіршими.

Крім того, платники 1 та 2 груп з доходу, отриманого від такого виду діяльності, повинні ще будуть сплатити ЄП за ставкою 15 %!

А от платникам 3 групи підвищення ставок ЄП (як у випадках із забороненими видами) тут не передбачено. Але у разі наявності у них такого порушення (якщо його вже не сховаєш) ми б все-таки радили Заяву (про відмову) подати. Адже якщо податківці таке порушення виявлять самі, то, починаючи з кварталу, наступного за тим, в якому здійснювались «незареєстровані» види, з ЄП все одно скинуть та всі (!) доходи такого єдинника обрахують та оподаткують, як одержані на загальній системі!

Але от контрагента, що працював з єдинником, таке порушення може зачепити тільки в частині ЄСВ, якщо він отримає від ФОП-єдинника роботи/послуги за цивільно-правовим договором, виплати за яким оподатковуються ЄСВ, і якщо в останнього такого виду діяльності не буде не тільки в Реєстрі платників ЄП, але і в ЄДР

Ну і пам’ятайте, що навіть після переходу на загальну систему, якщо код(и) не додасте в ЄДР, проблеми можуть залишитися. Адже податківці вважають, що при отриманні ФОП-неєдинником доходу від виду госпдіяльності, який не зазначено в ЄДР, такий дохід оподатковується як дохід звичайного громадянина (не ФОП)!

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі