Теми статей
Обрати теми

Оренди немає, а орендний код є. «Платите и не фоните»? Чи все ж за фактом?

Хмелевський Ігор, податковий експерт
Лист ДПСУ від 21.08.2020 р. № 3512/ІПК/99-00-04-03-03-06

висновок документа

Обов’язок зі сплати земельного податку у єдинника виникає з дати початку діяльності з надання нерухомого майна в оренду до моменту її припинення (закінчення дії договорів оренди)

Лист ДПСУ від 21.08.2020 р. № 3514/ІПК/99-00-04-03-03-06

висновок документа

Якщо при реєстрації єдинник визначив орендний вид діяльності 68.20 як основний, то за відсутності фактичних випадків реалізації зазначеного виду діяльності він не звільняється від обов’язку нарахування, сплати та подання податкової звітності із земельного податку

Отака собі чудасія! Судячи з дат і реєстраційних номерів цих листів, можна припустити, що їх писали за сусідніми столами два клерки з протилежним настроєм. А той, хто підписував, навіть не прочитав... ☺

Обидва листи відповідають на одне й те ж запитання, однак кожен по-своєму. Про те, що воно обов’язково виникне на практиці, ми свого часу говорили (див. «Податки & бухоблік», 2020, № 47, с. 2). Звучить воно так: сплачувати земподаток мають тільки ті єдинники, хто фактично надає земельні ділянки/нерухоме майно в оренду, чи всі, хто має відповідний код КВЕД?

Як бачите, перший лист цілком ліберальний. А от другий — украй фіскальний. Ба навіть глузливий. Згадуючи про вільний вибір підприємцем видів діяльності (п. 1 ст. 44 ГКУ), податківці наче кепкують: «обізвався грибом…», то й плати тепер земподаток узагалі без провадження діяльності. І з ними можна було б погодитися, оскільки у загальному випадку плата за землю — майновий податок, обов’язок зі сплати якого виникає із одного лише права власності/постійного користування землею.

Однак, на наш погляд, логіка звільнюючого п.п. 4 п. 297.1 ПКУ дещо інша. Він покладає такий обов’язок на єдинників не щодо всіх земельних ділянок, а лише щодо тих, які вони використовують для провадження орендної діяльності. Тобто вирішальною умовою звільнення єдинників від земельного податку є не наявність/відсутність орендного коду в ЄДР, а саме факт оренди. Ну а підтверджується такий факт нічим іншим, як договорами оренди, які у разі найму будівлі або іншої капітальної споруди (їх окремої частини) мають укладатися у письмовій формі (ч. 1 ст. 793 ЦКУ). При цьому обчислення строку договору найму починається з моменту підписання акта передачі нерухомості наймачеві. Припиняється такий договір підписанням сторонами акта зворотної передачі (ст. 795 ЦКУ).

От за ці періоди, коли діють договори оренди нерухомості, єдинники й мають сплачувати земельний податок. Якщо така діяльність несистематична (скажімо, ви здаєте свою нерухомість лише влітку), можна скористатися слушною порадою з першого листа щодо подання щомісячних податкових декларацій згідно з п. 286.3 ПКУ.

Сподіваємося, у майбутньому двобої між позиціями листів, що ми сьогодні прокоментували, переможе саме перший, і його позиція стане офіційною позицією ДПСУ.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі