Теми статей
Обрати теми

Коли звільнення за промбудівлі не буде

Децюра Сергій, податковий експерт
Лист ГУ ДПС у Полтавській обл. від 18.08.2020 р. № 3408/ІПК/16-31-04-03-33

висновок документа

Звільнення від сплати податку на нерухомість за промбудівлі надають тим суб’єктам, у яких основний реєстраційний вид госпдіяльності — промисловий

З 23.05.2020 р. було оновлено правила отримання звільнення від сплати податку на нерухомість за промбудівлі (див. «Податки & бухоблік», 2020, № 50, с. 11).

Тому у фіскалів запитали: чи можна отримати звільнення від нерухомого податку за будівлю, яку використовують як цех з виробництва металоконструкцій, якщо суб’єкт займається як промисловими, так і не промисловими видами діяльності?

Фіскали вважають, що коли приміщення використовують у своїй діяльності і не здають його в оренду, лізинг, позичку, то, щоб отримати звільнення, слід:

1) щоб будівлі, яка є цехом, був присвоєний саме промисловий код (код 125 ДК 018-2000). Якщо код не той, то і звільнення немає. Якщо ви не знаєте, до якого класу віднесена будівля, то вони радять отримати експертний висновок щодо приналежності нерухомості до певного класу будівель та включити отриману класифікацію до Реєстру майнових прав. Вимога про внесення даних до Реєстру — це вигадка фіскалів. Хоча якщо там буде цей код, то проблем із класифікацією, сподіваємося, більше не буде;

2) в ЄДР повинна бути позначка, що промисловий вид діяльності є основним. Додамо, що за нормативами Держстату, на нього має припадати найбільший внесок у валову додану вартість, при цьому він не обов’язково повинен мати частку 50 % або більше у валовій доданій вартості.

Отже, на думку фіскалів, якщо у вас саме промисловий вид діяльності є основним, але він не внесений до ЄДР як такий, то звільнення від нерухомого податку отримати не вдасться.

Звісно, такий підхід може здатися несправедливим.

Водночас згідно із ст. 10 реєстраційного Закону України від 15.05.2003 р. № 755-IV відомості, внесені до ЄДР, вважаються достовірними. Тому, формально відмовляючи у звільненні від нерухомого податку через відсутність у ЄДР промдіяльності як основної, податківці мають рацію. Отже, радимо тим, хто не хоче з ними сперечатися, внести до ЄДР відповідні зміни та зробити промисловий вид основним.

Також не забувайте: тим, хто дотримується вищезгаданих умов, щоб отримати звільнення за промбудівлю, слід використовувати її саме за призначенням (у промдіяльності), а не в іншій (непромисловій) діяльності і не здавати в оренду, лізинг, позичку (здаєте — звільнення втрачаєте).

Звертаємо увагу: з 18 серпня в м. Києві (див. рішення Київської міськради від 30.07.2020 р. № 254/9333, що діє до закінчення карантину, але не раніше 31.12.2020 г.) було зменшено розмір ставки для промбудівель, які належать промпідприємствам, з 1,5 % до 1 %. Її слід застосовувати до промбудівель, що використовуються відповідно до їх цільового призначення.

Без проблем це зроблять ті суб’єкти, у яких немає звільнення, оскільки основний вид діяльності не є промисловим, а таку будівлю вони використовують у промвиробництві.

Якщо ж промбудівля передана в оренду чи її використовують не в промдіяльності, то після цих змін не ясно, яку ставку застосовувати (зменшену для промбудівель чи можливу ставку, виходячи із фактичного функціонального використання такої будівлі). Тож не виключено, що столичні фіскали наполягатимуть на розмірі ставки виходячи із сфери використання такої будівлі (якщо в торгівлі, то слід брати ставку для торгових будівель).

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі