Теми статей
Обрати теми

Переведення працівника в трудовій книжці

Костенко Ніна, експерт з питань оплати праці
Здійснюючи переведення на іншу роботу працівника на цьому ж підприємстві, не можна не поставити запитання: а чи повинно це супроводжуватися відповідними записами до трудової книжки такого співробітника? І якщо так, то як їх правильно внести? Про це якраз і поговоримо далі.

Чинне законодавство передбачає декілька можливих варіантів переведення* працівника на тому ж підприємстві:

* Зверніть увагу: у разі переміщення працівника на тому самому підприємстві на інше робоче місце, до іншого структурного підрозділу в тій же місцевості, доручення роботи на іншому механізмі або агрегаті в межах спеціальності, кваліфікації або посади, обумовленої трудовим договором, запис до трудової книжки не вноситься.

1) переведення на іншу постійну роботу на тому ж підприємстві (ч. 1 ст. 32 КЗпП);

2) тимчасове переведення на іншу роботу, не обумовлену трудовим договором (ст. 33 КЗпП);

3) тимчасове переведення на іншу роботу в разі простою (ст. 34 КЗпП);

4) переведення на легшу роботу (ст. 170 КЗпП);

5) переведення на легшу роботу вагітних жінок і жінок, які мають дітей віком до 3 років (ст. 178 КЗпП).

Але поспішаємо вас заспокоїти: вносити записи до трудової книжки доведеться далеко не в усіх зазначених випадках. Так, п. 2.2 Інструкції № 58 наказує подбати про таке внесення тільки в разі переведення працівника на іншу постійну роботу. Це стосується, зокрема, й переведення на легшу роботу на постійній основі. В усіх же інших випадках такий запис не здійснюється.

Переведення на іншу постійну роботу може ініціювати як роботодавець, так і сам працівник.

Детально про документування переведення працівника всередині підприємства див. у спецвипуску «Податки & бухоблік», 2020, № 49, с. 48.

Що ж до запису до «трудової», то його при переведенні працівника на тому ж підприємстві на іншу постійну роботу/посаду заносять у такому ж порядку, як і при прийнятті на роботу, але без зазначення найменування підприємства. Наочно покажемо на прикладі.

img 1

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі