Теми статей
Обрати теми

Купуємо — брутто, продаємо — нетто

Войтенко Тетяна, податковий експерт
Підприємство закуповує матеріали в різних постачальників. Деякі продавці надають товаросупровідні документи з вагою брутто. Підприємство ж продає/передає такі запаси в переробку на сторону з вагою нетто. Як правильно відобразити подібні операції в обліку?

Яка вага буває?

Для позначення різних вагових категорій товарів використовують спеціальну термінологію. Так, вага товару буває нетто та брутто.

У загальнодоступному розумінні вага нетто означає вагу товару без урахування будь-якої тари/упаковки — тобто чисту вагу виробу. Аналогічно визначає вагу нетто й п.п. 215.3.2 ПКУ.

Вага брутто — це загальна вага товару з тарою, яку фактично неможливо відокремити від товару до моменту його цільового використання, тобто споживання або переробки. Таку тару (упаковку) ще називають первинною.

Перевести вагу брутто у нетто можна, скориставшись формулою:

Нетто = Брутто - Тара/Упаковка.

Наприклад, вага товару (рулону паперу) з тарою дорівнює 305 кг. Вага тари (втулки) становить 5 кг. При переведенні ваги брутто у нетто отримуємо таке значення: 305 кг - 5 кг = 300 кг.

За вимогами ч. 2. ст. 691 ЦКУ, коли ціну встановлено залежно від ваги товару, її визначають за вагою нетто, якщо інше не встановлено договором купівлі-продажу. Судячи з нашої ситуації, у договорі з постачальником сторони встановили ціну за вагу брутто.

Приймання товару

Кількість товару, що продається, встановлюється в договорі купівлі-продажу у відповідних одиницях виміру або грошовому вираженні (ч. 1 ст. 669 ЦКУ). Правила та строки приймання товарів, їх документальне оформлення визначаються технічними умовами, договором купівлі-продажу та інструкціями про порядок приймання. Приймання товарів за кількістю проводять згідно з Інструкцією № П-6*. При цьому перевіряють відповідність фактичної наявності товару даним, які містяться в транспортних, супровідних та/або розрахункових документах.

* Інструкція про порядок приймання продукції… за кількістю, затверджена постановою Держарбітражу СРСР від 15.06.65 р. № П-6.

Якщо товар знаходиться в непорушеній тарі (упаковці), приймання може проводитися за кількістю місць, масою брутто або за кількістю товарних одиниць та маркуванням на тарі. Проте покупець може зажадати розкриття тари та перевірки ваги нетто і кількості товарних одиниць у кожному місці. Перевірка ваги нетто здійснюється в порядку, встановленому стандартами, технічними умовами та іншими обов’язковими для сторін правилами.

У разі невідповідності фактичної наявності товарів даним, зазначеним у супровідних документах, або відхилення за якістю складають Акт про приймання матеріалів типової форми № М-7, затвердженої наказом Мінстату від 21.06.96 р. № 193.

У разі неможливості переважування продукції без тари визначення ваги нетто здійснюється шляхом перевірки ваги брутто у момент отримання продукції та ваги тари після звільнення її з-під продукції. Результати перевірки оформляють актами. Визначати вагу нетто шляхом вирахування ваги тари з ваги брутто за даними, зазначеними в супровідних і в транспортних документах, без перевірки фактичної ваги брутто і ваги тари не допускається (п. 14 Інструкції № П-6).

Одиниця виміру та обсяг

Згідно з вимогами ч. 2 ст. 9 Закону про бухоблік** обов’язковими реквізитами первинного документа є зміст, обсяг та одиниця виміру господарської операції.

** Закон України «Про бухоблік та фінзвітність в Україні» від 16.07.99 р. № 996-XIV.

При цьому одиницю натурального виміру запасів для кожної одиниці бухгалтерського обліку (найменування або однорідна група/вид п. 7 П(С)БО 9 «Запаси») визначають розпорядчим документом підприємства (п. 1.4 Методрекомендацій № 2***).

*** Методрекомендації з бухобліку запасів, затверджені наказом Мінфіну від 10.01.2007 р. № 2.

Чи повинна одиниця виміру бути тотожна вхідним документам від постачальника?

Оприбутковувати сировину та матеріали в тих же одиницях виміру, які зазначені в документах постачальника, не обов’язково. Бухгалтерська нормативка такої вимоги не містить.

Головне — оформити акт переведення в іншу одиницю виміру. Тоді оприбутковувати та відпускати запаси ви будете за тією одиницею виміру, яка прийнята в практиці підприємства.

Спеціальна форма акта не затверджена. Згодиться Акт про приймання матеріалів типової форми № М-7. Його оформляють при розбіжностях з даними супровідних документів постачальника, а в нашому випадку — при невідповідності одиниць виміру. Хоча підприємство має право самостійно розробити та затвердити форму цього акта.

У такому акті приймання можна зазначити кількість запасів за даними супровідних документів постачальника (вага брутто) і фактичну вагу, отриману при зважуванні (вага нетто). Якщо сировина/матеріали одразу надходять переробнику, то треба домовитися з ним, щоб він своєчасно передавав документи про надходження до нього запасів з вагою нетто.

Тож придбаний товар цілком можна обліковувати як за вагою брутто, так і за вагою нетто. Усе залежить від облікових потреб покупця.

Оцінка при надходженні

Як ми з’ясували, вага брутто відрізняється від ваги нетто на вагу тари/упаковки.

Тара — це основний елемент упаковки, що є виробом для розміщення товару. У свою чергу, упаковка — це технічний засіб чи комплекс засобів з розміщеним у ньому товаром, який забезпечує захист товару від пошкоджень і втрат у процесі транспортування, зберігання та продажу, а довкілля — від забруднень.

Тара буває різною. Її класифікують залежно від кратності використання, матеріалу виготовлення, участі у виробничому процесі тощо.

Нас цікавить тара одноразового використання. До неї відносять тару, яка використовується тільки один раз, не підлягає поверненню та не приймається від покупців: паперова, картонна, поліетиленова, мішки, коробки паперові та з полімерних матеріалів, що використовуються для упаковки продукції (п. 6.1 Методрекомендацій № 2).

Бухгалтерський облік такої одноразової тари залежить від того, чи входить вона до вартості матеріалів (товарів) або підприємство оплачує тару окремо.

Так, якщо одноразова тара, яка отримується разом із запасами, не відокремлена в супровідних документах, то окремо її не обліковують. Вартість такої тари включають до первісної вартості товарів (матеріалів), які надійшли в цій тарі (п. 6.1 Методрекомендацій № 2).

Зауважте! При обліку за вагою нетто вагу тари до ваги товарів/матеріалів додавати не потрібно. Тобто кількість придбаного товару/матеріалу дорівнюватиме вазі нетто, але вартість включатиме й тару.

А ось вартість придбаної із запасами одноразової тари, відокремлена в супровідних документах постачальника та оплачена покупцем окремо, до первісної вартості отриманих запасів не включають. Таку одноразову тару оприбутковують (п. 6.1 Методрекомендацій № 2):

1) за чистою вартістю реалізації — якщо її планують реалізувати;

2) в оцінці можливого використання — якщо тара використовуватиметься на самому підприємстві в його діяльності.

Проте, на наш погляд, якщо одноразова тара/упаковка не відповідає бухобліковому визначенню активу, оприбутковувати її на баланс підстав немає. Тоді її відокремлену вартість логічно включити до первісної вартості упакованих у неї запасів за аналогією з невиділеною тарою. Витрати на утилізацію такої тари/упаковки включають до інших операційних витрат (Дт 949).

Виробничі підприємства тару зі строком корисного використання менше року (крім тари, що використовується як господарський інвентар) відображають на субрахунку 204 «Тара й тарні матеріали». Підприємства сфери торгівлі та ресторанного господарства рух тари під товарами, а також порожньої тари відображають на субрахунку 284 «Тара під товарами» (п. 6.2 Методрекомендацій № 2).

У нашій ситуації одноразова тара не виділена окремо в супровідних документах постачальника — вага товару зазначена в брутто. Тут тара сформує первісну вартість придбаних матеріалів. Як саме, показано далі на прикладі. Зверніть увагу!

Жодної нестачі матеріалу (а поготів понаднормової) у вигляді різниці між його вагою брутто і вагою нетто у покупця не виникає

Первинна тара (упаковка), повторимо, входить до первісної вартості упакованих у неї товарів/продукції. Нестачею тут і не пахне.

Якщо ж тара в супровідних документах постачальника не відокремлена, але її можна реалізувати або використати у власній діяльності, таку упаковку розглядають як актив і оприбутковують на баланс. Поширений приклад — картонна упаковка. Оприбутковують вторсировину записом: Дт 209 — Кт 719. Зменшення вхідної вартості товару (сировини, матеріалів), який став джерелом її появи, бухгалтерські нормативи не передбачають.

Податки та одноразова тара

ПДВ. Якщо одноразова тара увійшла до первісної вартості запасів, що знаходяться в ній, то її надходження обліковують як звичайне придбання товарів. Тобто жодних ПДВ-маніпуляцій окремо з тарою в цьому випадку не проводять. Просто товар за вагою нетто коштуватиме за одиницю дещо дорожче. А загальна вартість товару за вагою брутто і вагою нетто — одна й та ж сама величина.

Якщо разом із запасами підприємство отримує одноразову тару, відокремлену в супровідних документах та оплачену покупцем окремо, то в нього є всі підстави відобразити податковий кредит (ПК) з ПДВ за такою операцією (звісно, за наявності податкової накладної, зареєстрованої в ЄРПН).

Але якщо отримана одноразова тара, за якою при надходженні був нарахований ПК, почне використовуватися в негосподарській діяльності, у не оподатковуваних ПДВ або пільгових операціях, підприємству доведеться нарахувати компенсуючі податкові зобов’язання на підставі п. 198.5 ПКУ (ср. ). Базою оподаткування у цьому випадку буде вартість придбання такої тари (п. 189.1 ПКУ).

Податок на прибуток. Щодо тари, яка перейшла у власність покупця, діють ті ж правила податкового обліку, що й при оприбуткуванні будь-яких інших запасів (див. «Податки & бухоблік», 2018, № 50, с. 11). Для більшості високодохідників і малодохідників-добровольців такі операції не спричинять жодних коригувальних наслідків. Єдине, якщо говорити про придбання у резидентів, різниця буде, коли продавцем товарів є неприбуткова організація (крім бюджетних установ), унесена до неприбуткового Реєстру. Тоді на дату придбання таких товарів підприємство-покупець збільшує бухгалтерський фінрезультат на 30 % їх вартості (п.п. 140.5.4 ПКУ). Але якщо вартість товарів, придбаних у таких організацій, сукупно протягом звітного (податкового) року не перевищує 25 розмірів мінімальної зарплати на 1 січня звітного (податкового) року (у 2020 році — 118075 грн), коригування не здійснюють.

А тепер обіцяний приклад.

Приклад. Видавництво придбало у постачальника 2 рулони газетного паперу на картонній втулці (вага брутто — 610 кг) за ціною 18 грн/кг, крім того ПДВ — 3,60 грн. Загальна вартість придбання — 10980 грн, крім того ПДВ — 2196 грн. Папір одразу надходить на переробку до друкарні, яка оприбутковує, надає видавництву накладну та звіти про витрату паперу тільки на вагу нетто — 600 кг.

Вартість послуг друкарні становить 48000 грн (у тому числі ПДВ — 8000 грн).

Отже, картонні втулки (одноразова тара), які придбані разом з папером, не виділені окремо у видатковій накладній постачальника — там зазначена вага брутто газетного паперу.

Видавництво веде облік паперу за вагою нетто. Тому у момент його оприбуткування складає акт приймання та уточнює, що чиста вага газетного паперу 600 кг. Відповідно визначає вартість одного кілограма паперу — він дорівнює 18,30 грн/кг (10980 грн : 600 кг).

Товар придбано за вагою брутто, оприбутковано за вагою нетто

№ з/п

Зміст господарської операції

Кореспонденція рахунків

Сума,

грн

Дт

Кт

1

Здійснено попередню оплату постачальникові за газетний папір за вагою брутто

(610 кг х 21,60 грн/кг)

371

311

13176

2

Відображено ПК з ПДВ (за наявності зареєстрованої податкової накладної)

644/1

644/ПДВ

2196

641/ПДВ

644/1

2196

3

Отримано від постачальника папір та оприбутковано за вагою нетто — 600 кг

201

631

10980

4

Списано суму податкового кредиту з ПДВ

644/ПДВ

631

2196

5

Здійснено залік заборгованостей

631

371

13176

6

Передано друкарні папір для переробки за вагою нетто у кількості 600 кг

206

201

10980

7

Підписано акт про надання послуг друкарнею

26 (23)

631

40000

8

Відображено ПК з ПДВ з вартості послуг

644/1

631

8000

641/ПДВ

644/1

8000

9

Списано сировину до собівартості готової продукції

26 (23)

206

10980

10

Оплачено вартість послуг друкарні

631

311

48000

висновки

  • Вага нетто — це чиста вага виробу, а вага брутто — це загальна вага товару/продукції з тарою або упаковкою.
  • Оприбутковувати сировину і матеріали в тих же одиницях виміру, які зазначені в документах постачальника, не обов’язково.
  • Вартість придбаної разом із запасами одноразової тари, яка не виділена окремо в супровідних документах, включають до первісної вартості ТМЦ.
  • Різниця між грязною вагою товару (брутто) і його чистою вагою (нетто) ані природноубутковою, ані понаднормовою нестачею не є.
App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі