Теми статей
Обрати теми

Форма № 20-ОПП: для чого вона потрібна

Децюра Сергій, податковий експерт
Форма № 20-ОПП — дуже цікавий звір. З одного боку, здається, що оскільки за допомогою неї не відбувається нарахування податкових зобов’язання, то вона є не потрібною. З іншого — без її подання можуть виникнути реальні проблеми. Цей тематичний номер ми присвячуємо саме цій формі. А розпочнемо із загальних питань про те, що таке форма № 20-ОПП і для чого її потрібно подавати.

Що це за форма?

У п. 63.3 ПКУ та розд. VIII Порядку № 1588 міститься вимога про те, що платники податків зобов’язані повідомляти податківців про всі об’єкти оподаткування та об’єкти, пов’язані з оподаткуванням. Роблять це шляхом подання Повідомлення про об’єкти оподаткування або об’єкти, пов’язані з оподаткуванням або через які провадиться діяльність за ф. № 20-ОПП (додаток 10 до Порядку № 1588).

Подається ф. № 20-ОПП до податкової за основним місцем обліку платника протягом 10 робочих днів після реєстрації, створення чи відкриття об’єктів оподаткування або об’єктів, пов’язаних з оподаткуванням або через які провадиться діяльність (далі — об’єкти оподаткування).

Вищезгаданими об’єктами оподаткування є майно та дії, у зв’язку з якими у платника податків виникають обов’язки щодо сплати податків та зборів. Такі об’єкти за кожним видом податку та збору визначаються згідно з відповідними розділами ПКУ (п. 63.3 ПКУ, п. 8.2 Порядку № 1588).

При цьому коли йдеться про те, що об’єктом є дії платника, то, напевно, маються на увазі самі операції, які здійснює платник із певним майном. Наприклад, до дій можна віднести операції купівлі-продажу майна, оренди тощо.

Отже, з цього випливає, що ф. № 20-ОПП подається за все рухоме та нерухоме майно, яким володіє чи користується платник, у тому числі за всі приміщення, усі види транспорту, заправки, свердловини, котли, сховища, земельні ділянки тощо.

Подавати ф. № 20-ОПП мають усі без винятку платники податків — як юрособи (у тому числі їх відокремлені підрозділи), так і ФОП

Ні ПКУ, ні Порядок № 1588 не звільняє від подання цієї форми жодного платника податку. Тому вважаємо, що й неприбуткові організації мають подавати ф. № 20-ОПП.

Робити це слід у разі наявності, виникнення чи зміни інформації про об’єкти оподаткування.

Потреби фіскалів

Навіщо потрібна фіскалам інформація із ф. № 20-ОПП, прямо в жодному нормативно-правовому акті не сказано. Але, опираючись на уже практично 10-річну практику подання ф. № 20-ОПП, зазначимо, що інформація із ф. № 20-ОПП підтверджує реальність діяльності суб’єкта. А саме показує, яке майно суб’єкт господарювання використовує у своїй діяльності.

При цьому фіскали (БЗ 116.11) дозволяють не подавати інформацію про такі об’єкти оподаткування, як: товари, дохід (прибуток) або його частину, обороти з реалізації товарів (робіт, послуг) та операції з їх постачання. Воно й не дивно. Інформація про такі оборотні активи:

1) часто змінюється, а тому не завжди оперативно за цим можна простежити й інформувати фіскалів:

2) дані про ці об’єкти фіскали й так довідаються із податкової звітності платника (декларація з податку на прибуток, з ПДВ, ф. № 1ДФ тощо, але тут є свої нюанси, докладніше див «Що проходить повз ф. № 20-ОПП» цього номера).

А от про всі інші об’єкти (зазвичай необоротні), у тому числі й про ті, інформацію про які можна довідатися із звітності (наприклад, про земділянки, що перебувають у власності юросіб або взяті в оренду в органів місцевого самоврядування), вони й хочуть бачити у ф. № 20-ОПП, навіть незважаючи на те, що вона потрапить до декларації з плати за землю.

Дані із ф. № 20-ОПП заносяться до Єдиного банку даних юросіб або Реєстру самозайнятих осіб і потім використовуються фіскалами під час контролю за здійсненням діяльності платників.

Потреби платника податків

Про фіскалів усе зрозуміло. А що ж дає ф. № 20-ОПП платнику податку? На перший погляд, здається, нічого. Але якщо зануритися глибше, то не все так просто. Так, ф. № 20-ОПП потрібна, щоб:

1) суб’єкт господарювання, подавши тільки ф. № 20-ОПП і заповнивши її з певною особливістю (поставивши позначку «+» у гр. 11), міг стати на облік за неосновним своїм місцем обліку. Така функція ф. № 20-ОПП дозволяє поставити об’єкт (наприклад, придбану нерухомість чи землю в іншій місцевості, ніж підконтрольна його податковій) на облік за неосновним місцем обліку, подавши тільки ф. № 20-ОПП без подання заяви за ф. № 17-ОПП (п. 7.2 розд. VII Порядку № 1588);

2) не було проблем з РРО, а саме, щоб суб’єкт зміг зареєструвати РРО чи ПРРО на свою господарську одиницю чи пересувний об’єкт (автівку тощо). Річ у тому, що у заяві на реєстрацію РРО (ф. № 1-РРО) чи ПРРО (ф. № 1-ПРРО) обов’язково слід зазначати ідентифікатор об’єкта, на який реєструють РРО чи ПРРО. І беруть його саме із гр. 5 ф. № 20-ОПП. Отже,

без подання ф. № 20-ОПП зареєструвати РРО чи ПРРО на вашу торговельну точку не вдасться

Так говорять і фіскали (БЗ 109.06 та 109.24 БЗ);

3) без проблем платник акцизного податку міг зареєструвати акцизні склади. Так, якщо не подати щодо акцизного складу ф. № 20-ОПП, то його не зареєструють у СЕАРП. Фіскали під час реєстрації акцизних складів звіряють інформації із заявки на реєстрацію з інформації про склад у Єдиній базі даних. І якщо там інформації немає (ф. № 20-ОПП не подавалася про склади), то вам відмовлять у реєстрації. Тому розпорядникам акцизного складу слід також подати цю форму (113.04 БЗ);

4) не виникало проблем із реєстрацією ПН/РК. На сьогодні податківці можуть, наприклад, присвоїти платнику ПДВ ризиковий статус тільки через те, що той не подав інформацію про наявну матеріально-технічну базу шляхом направлення ф. № 20-ОПП. Крім того, у платника ПДВ можуть не прийняти Таблицю платника для розблокування ПН/РК тільки через те, що той не подав ф. № 20-ОПП. Деталі — у «Податки & бухоблік», 2020, № 54, с. 12;

5) можна було заповнити заявку на переміщення пального. Нагадаємо, що всі суб’єкти, які не є платниками акцизного податку для переміщення пального, повинні інформувати фіскалів про транспорт, що перевозить пальне шляхом подання заявки за формою, затвердженою наказом Мінфіну від 08.05.2019 р. № 188. Така заявка подається перед переміщенням пального (для включення бензовоза до Переліку транспортних засобів, що переміщують пальне) і після закінчення операції (для виключення). Щоб заповнити цю заявку, слід було подати ф. № 20-ОПП про наявність у нього у власності чи у користуванні місця розвантаження пального і присвоїти такому об’єкту ідентифікатор.

Як бачимо, випадків доволі багато. Водночас у певних випадках можна все ж обійтися без неї. Так, наприклад, якщо ви не подали ф. № 20-ОПП про ємності, в яких будете зберігати пальне, то це не має вплинути на отримання вами ліцензії на зберігання. Неподання ф. № 20-ОПП не є підставою для відмови у видачі такої ліцензії (113.04 БЗ).

Також не повинно бути проблем із списанням пального на роботу автомобілів, якщо ф. № 20-ОПП з інформацією про такі автівки не подана. Для списання пального на роботу головну роль відіграє сам факт використання пального і первинний документ, який це підтверджує. А той факт, подана ф. № 20-ОПП чи ні, щодо активів, які використовують паливо, на облік самого палива впливати не повинен.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі