Теми статей
Обрати теми

Подавати ф. № 20-ОПП: куди і коли?

Нестеренко Максим, податковий експерт
Із вступної статті ви вже дізналися, що таке ф. № 20-ОПП. У цій статті розберемося з її поданням, зі строками та місцем подання цього звіту.

Загальні правила

Подавати ф. № 20-ОПП податківцям можна (116.13 БЗ);

— у паперовій формі, особисто чи через уповноважену особу, або поштою;

— в електронній формі засобами електронного зв’язку.

Якщо ви подаєте її на папері, пам’ятайте: дані з ф. № 20-ОПП потраплять до ЄБД або Реєстру самозайнятих осіб не пізніше 10 робочих днів від дня надходження до фіскалів ф. № 20-ОПП (п. 8.6 Порядку № 1588).

Подавши ф. № 20-ОПП в електронному вигляді, інформація з ф. № 20-ОПП у ЄБД або Реєстрі самозайнятих осіб опиниться не пізніше наступного дня після отримання податківцями ф. № 20-ОПП.

Для подання ф. № 20-ОПП в електронному вигляді слід укласти з фіскалами (чи мати чинний) договір про визнання електронних документів) договір. А от з листопада 2020 року буде достатньо подати перший документ в електронній формі. Тобто договір укладати буде не потрібно (див. «Податки & бухоблік», 2020, № 66, с. 2).

Для подання ф. № 20-ОПП в електронному вигляді слід використовувати бланк за ідентифікатором J(F)1312002 (116.13 БЗ).

Куди подавати?

Перш за все давайте засвоїмо правило:

форма № 20-ОПП завжди подається до податкового органу за основним місцем обліку платника

Не має значення, де знаходиться об’єкт оподаткування, інформація про його наявність завжди подається до податкового органу за основним місцем обліку платника. Таким місцем обліку є податкова адреса платника, а саме його (п. 45.1 ПКУ; п. 1.4 Порядку № 1588):

— місцезнаходження (для юридичних осіб);

— місце проживання (для фізичних осіб).

Саме до цієї податкової стікається інформація про об’єкти оподаткування платника і саме звідти ця інформація потрапляє до Єдиного банку даних.

Неосновне місце обліку

Якщо у платника є об’єкти оподаткування і їх місцезнаходженням є територія, яка не збігається з основним місцем обліку, платник має стати на облік до податкового органу за неосновним місцем обліку (п. 8.3 Порядку № 1588). Зауважте! Цей обов’язок виникає лише тоді, коли платник повинен подавати декларацію або сплачувати податки на території іншої адміністративної одиниці, ніж основне місце обліку (п. 7.1 Порядку №1588).

Тобто власне дані про об’єкти оподаткування вносяться до ф. № 20-ОПП і в будь-якому випадку подаються за основним місцем обліку. Але наявність деяких об’єктів оподаткування на території, підвідомчій іншим податковим органам, зобов’язує платника стати на облік у цих податкових органах. І це для платника буде неосновне місце обліку.

Приклад. Платник, зареєстрований у м. Харкові, має у власності земельну ділянку на території м. Полтави. За земельну ділянку, яка перебуває у власності, платник має сплачувати земельний податок. При цьому податок сплачується за місцезнаходженням ділянки (ст. 287 ПКУ). Відповідно у зв’язку зі сплатою земельного податку до бюджету м. Полтави харківський платник стає на облік за неосновним місцем обліку в полтавських податківців.

Стати на облік за неосновним місцем обліку можна двома способами:

— або подати окрему Заяву за ф. № 17-ОПП (п. 7.2 Порядку № 1588);

— або зробити спеціальну позначку в графі 11 ф. № 20-ОПП*.

* Незалежні професіонали можуть скористатися також ф. № 5-ОПП.

Строк для того, аби стати на облік за неосновним місцем обліку, — однаковий незалежно від способу.

Окремо скажемо про відокремлені підрозділи. Якщо у відокремленого підрозділу є об’єкти оподаткування, то подавати ф. № 20-ОПП про ці об’єкти має саме відокремлений підрозділ (п. 8.2 Порядку № 1588). І для такого підрозділу місце подання окремої ф. № 20-ОПП буде основним місцем обліку. Натомість власне юрособа про майно свого відокремленого підрозділу у своїй ф. № 20-ОПП не повідомляє. Єдине, що їй потрібно зробити, — повідомити податківців за своїм основним місцем обліку про відкриття відокремленого підрозділу. Лише якщо згодом відокремлений підрозділ закривається і після цього залишаються об’єкти оподаткування, ф. № 20-ОПП знову подає сама юрособа (БЗ 116.11).

А от якщо підрозділ відкривається за межами України, ф. № 20-ОПП з інформацією про об’єкти оподаткування такого підрозділу подає сама юридчина особа й за своїм основним місцем обліку (п. 8.4 Порядку № 1588).

Строк подання

Строк подання ф. № 20-ОПП — протягом 10 робочих днів після реєстрації, створення чи відкриття об’єкта оподаткування (п. 8.4 Порядку № 1588). Тобто

форма № 20-ОПП подається не із наперед установленою періодичністю, а за потреби: залежно від відкриття об’єктів оподаткування та їх кількості

Тому за рік ф. №20-ОПП може бути подано і 5 разів, і 15 разів, і жодного разу — залежно від того, про якого платника йдеться і чи з’являються в нього нові об’єкти оподаткування.

При зміні інформації про об’єкти оподаткування строк подання ф. № 20-ОПП — той самий, що й у випадку створення чи відкриття об’єкта (п. 8.5 Порядку № 1588). Відповідно 10-денний строк у цьому випадку відраховуємо від дати, коли відбулися відповідні зміни.

Як рахувати 10 днів?

Як визначити дату створення чи відкриття об’єкта оподаткування і, відповідно, 10-денний строк, який від неї відраховується? Податківці заявляють, що зазначений строк рахуємо від дати набуття права щодо об’єкта оподаткування відповідно до правовстановлюючих документів чи документів, що підтверджують право користування чи розпорядження (БЗ 116.11). Такими документами можуть бути договори (купівлі-продажу, міни, оренди тощо), реєстраційні свідоцтва тощо.

Здебільшого це дозволяє визначити дату відкриття чи створення об'єкта. Але якщо відбувається зміна інформації про вже чинні об’єкти, платник, аби визначити 10-денний строк, може орієнтуватися не лише на правовстановлюючі документи і документи від постачальників, але й на свої внутрішні первинні документи. Приклади — акт про виведення об'єкта з експлуатації, акт про ліквідацію тощо.

Приклад. Підприємство отримало у власність опалювальний котел (об’єкт оподаткування екологічним податком). Дата накладної від постачальника — 20.08.2020 р., відповідно до умов договору право власності перейшло до платника 26.08.2020 р. у день фактичної доставки котла перевізником. У такому випадку 10-денний строк починає відраховуватися з 27.08.2020 р. і подати ф. № 20-ОПП платник повинен не пізніше 09.09.2020 р.

Строк на подання ф. № 20-ОПП визначається у робочих днях, а не у календарних. Тому питання про перенесення строків у зв’язку із тим, що останній день строку припадає на вихідний чи святковий день, у цьому випадку не порушується.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі