Теми статей
Обрати теми

Реекспорт і ПДВ: вигадки фіскалів

Павленко Олексій, податковий експерт
Ми одержуємо немало запитань від читачів щодо оподаткування ПДВ операцій, пов’язаних з переробкою сировини іноземного походження і, зокрема, з реекспорту продуктів переробки. У нашому матеріалі детально викриваємо, як податківці у цьому питанні (навмисно?) перекручують норми законодавства.

Що говорять нормативи. У ПКУ є дві діючі норми, що регулюють оподаткування ПДВ реекспортних операцій. І вони прямо стосуються схем роботи з іноземною сировиною: як давальницькою (див. «Податки & бухоблік», 2020, № 68, с. 5), так і власною переробленою (останню ми розглянемо в одному з найближчих номерів).

Ми маємо на увазі норми п.п. «б» п.п. 195.1.1 та п. 206.5 ПКУ.

Згідно з п. 206.5 ПКУ операції з вивезення товарів у митному режимі реекспорту звільняються від оподаткування, крім операцій з вивезення відповідно до пунктів 3 (щодо товарів у вигляді продуктів їх переробки) та 5 частини першої статті 86 Митного кодексу України (МКУ), що оподатковуються податком за ставкою, визначеною п.п. 195.1.1 ПКУ.

У свою чергу, норма п.п. «б» п.п. 195.1.1 ПКУ буквально визначає: операції з вивезення товарів за межі митної території України у митному режимі реекспорту, якщо товари поміщені у такий режим відповідно до пунктів 3 (щодо товарів у вигляді продуктів їх переробки (!)) та 5 частини першої статті 86 МКУ, оподатковуються за нульовою ставкою.

Отже, ті, хто працює за різними схемами переробки ввезення сировини іноземного походження, якраз і виконують згадані операції з вивезення товарів у вигляді продуктів їх переробки за межі митної території України у митному режимі реекспорту відповідно до п. 3 ч. 1 ст. 86 МКУ.

Щодо двох згаданих норм ПКУ зазначимо таке.

По-перше, з норми п. 206.5 ПКУ чітко видно: вивезення продуктів переробки товарів у митному режимі реекспорту відповідно до п. 3 ч. 1 ст. 86 МКУ від оподаткування ПДВ згідно з цією нормою не звільняються, оскільки вона у цьому питанні робить пряме відсилання до п.п. 195.1.1 ПКУ.

По-друге,

п.п. «б» п.п. 195.1.1 не менш чітко визначає, що такі реекспортні операції є оподатковуваними ПДВ за нульовою ставкою

Тепер звернімося до самого п. 3 ч. 1 ст. 86 МКУ, про який іде мова в цих нормах, щоб розібратись, які ж конкретно реекспортні операції підпадають під оподаткування за нульовою ставкою.

Там ідеться про те, що митний режим реекспорту може бути застосований до товарів, які при ввезенні на митну територію України мали статус іноземних та: …були поміщені у митний режим переробки на митній території та вивозяться за межі митної території України у тому самому стані, в якому вони були ввезені на митну територію України, крім природних змін їх якісних та/або кількісних характеристик за нормальних умов транспортування та зберігання, або (!) у вигляді продуктів їх переробки.

Митний режим переробки на митній території України визначений (ст. 147 МКУ) як митний режим, згідно з яким іноземні товари піддаються переробці без застосування до них заходів нетарифного регулювання ЗЕД, за умови подальшого реекспорту продуктів переробки. Згідно з ч. 1 ст. 160 МКУ митний режим переробки на митній території завершується шляхом реекспорту продуктів переробки*.

* Чи поміщенням їх в інший митний режим. (Але це вже трохи інша історія…).

Вигадки фіскалів. А тепер давайте разом подивимося на консультацію в БЗ, яка вже давно морально застаріла, але все ще «стовбичить» у Загальнодоступному інформаційно-довідковому ресурсі ДПСУ (так званій Базі знань) в категорії 101.10.

Маємо на увазі саме консультацію, яка є відповіддю фахівців ДПСУ на запитання: як оподатковуються ПДВ операції з ввезення іноземних товарів для їх переробки на митній території України з подальшим вивезенням продуктів переробки за межі України?

Висновок фіскалів такий. Операції з вивезення товарів, які були поміщені у митний режим переробки на митній території та вивозяться за межі митної території України у тому самому стані, в якому вони були ввезені на митну територію України або у вигляді продуктів їх переробки (у межах визначеного МКУ строку), звільняються від оподаткування ПДВ. Отакої!..

Адже ми з вами вже чітко переконались у тому, що згідно з п.п. «б» п.п. 195.1.1 вивезення (реекспорт) продуктів переробки товарів, які були поміщені у митний режим переробки, є об’єктом оподаткування ПДВ за нульовою ставкою, а не звільнене від ПДВ, як це абсолютно незаконно стверджують фіскали у цій консультації!

Прикрим є той факт, що в цій консультації податківці свідомо пишуть неправду: вони, роблячи такий незаконний висновок, просто посилаються на п. 206.5 ПКУ, але не цитують його норми. Адже коли б вони ці норми процитували, то вся їх неправда одразу б стала очевидною.

Зовсім не виключаємо, що податківці до цього питання «за інерцією» ☺ застосували ретропідхід, який, наприклад, було ними викладено у листі ДФСУ від 14.03.2018 р. № 1002/6/99-99-15-03-02-15/ІПК. Хоча це малоймовірно.

Але ж цей лист було видано ще до внесення змін до згаданих п.п. «б» п.п. 195.1.1 та п. 206.5 ПКУ, і тоді в цих нормах згадувався тільки п. 5 ч. 1 ст. 86 МКУ.

І тут саме час нагадати податківцям (і нашим читачам), що Законом України від 10.07.2018 р. № 2497-VIII до цих двох згаданих норм були внесені зміни, якими слово та цифру «пункту 5» було замінено словами та цифрами «пунктів 3 (щодо товарів у вигляді продуктів їх переробки) та 5».

Ці зміни почали працювати вже з 15.08.2018 р.!

І саме з цієї дати вивезення (реекспорт) продуктів переробки товарів, які були поміщені у митний режим переробки, вже має оподатковуватись ПДВ тільки за нульовою ставкою

Але податківці і досі роблять вигляд, наче в ПКУ взагалі немає цих змін, і продовжують такими консультаціями вводити платників в оману. До речі, в цьому питанні це в них вже стало недоброю традицією. Адже в листі ДФСУ від 26.10.2018 р. № 4603/6/99-99-15-03-02-15/ІПК, який було видано майже через два місяці після того, як запрацювали норми Закону № 2497-VIII, робляться аналогічні фіскальні висновки.

Дуже цікаво, чи понесе хтось у податковій відповідальність за такий непрофесійний підхід та коли вони нарешті видалять із БЗ цю незаконну консультацію? Чи можна за гроші платників податків отак халтурно і безкарно виконувати свої обов’язки?!

Вважаємо, що ті платники, кому на практиці відмовлять у застосуванні нульової ставки ПДВ при вивезенні-реекспорті продуктів переробки (хоч давальницької іноземної сировини, хоч недавальницької!), мають усі підстави оскаржити такі дії податківців, як адміністративно, так і в судовому порядку.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі