Теми статей
Обрати теми

Перехід права власності

Вороная Наталія, експерт з кадрових і податкових питань, Савченко Олена, налоговый эксперт, Чернишова Наталія, експерт з кадрових і податкових питань
Право власності є правом особи на річ (майно), яку вона здійснює відповідно до закону за своєю волею, незалежно від волі інших осіб (ст. 316 ЦКУ).

Власнику належить право володіння, користування і розпорядження своїм майном. Саме власник несе ризик випадкового знищення та пошкодження (псування) майна, якщо інше не встановлено договором або законом (ст. 323 ЦКУ).

А коли ж відбувається перехід права власності?

У загальному випадку право власності переходить до набувача майна за договором з моменту передання такого майна (ч. 1 ст. 334 ЦКУ)

При цьому переданням майна вважається його вручення набувачу або перевізнику, організації зв’язку тощо для відправлення або пересилання набувачу (якщо майно відчужується без зобов’язання доставки). До передання майна прирівнюють також вручення коносамента або іншого товарно-розпорядчого документа на майно.

Водночас ЦКУ допускає встановлення сторонами іншого моменту переходу права власності безпосередньо в самому договорі. Так, можна, наприклад, передбачити, що право власності на річ переходить тільки після повного розрахунку за договором.

Крім того, якщо договір, за яким передається майно, підлягає нотаріальному посвідченню, право власності в нового власника виникне не раніше, ніж договір буде нотаріально посвідчений. При цьому сторони можуть зазначити в договорі пізніший момент переходу права власності на майно, яке передається.

В окремих випадках законодавець установлює особливі правила визначення моменту переходу права власності, від якого сторони не можуть відхилитися. Так, якщо йдеться про придбання об’єкта нерухомості, то право власності в нового власника виникне тільки з моменту державної реєстрації такого права.

Нижче в таблиці наведемо пам’ятку про момент переходу права власності в різних випадках.

Момент переходу права власності на майно, яке передається

№ з/п

Вид майна

Момент переходу права власності

Нормативний акт

1

Майно, що передається за договором (загальний випадок)

З моменту передання майна особі, яка придбаває його за договором*

Ч. 1 ст. 334 ЦКУ

* Це правило діє тільки в разі передання права власності за договором (а не, наприклад, у порядку спадкоємства, виконання рішення суду або отримання майна в силу прямої вказівки закону) і тільки за умови відсутності спеціального застереження про інший момент переходу права власності в самому договорі або в нормативно-правових актах.

Найпоширеніші види договорів, за якими може передаватися право власності, — договір купівлі-продажу (постачання) і договір дарування.

2

Майно, що передається за бартерним договором

Одночасно в обох сторін договору після виконання зобов’язань щодо передання майна обома сторонами, якщо інше не встановлено договором або законом

Ч. 4 ст. 715 ЦКУ

3

Майно, що передається за договором зі спеціальним застереженням* про момент переходу права власності

З моменту, обумовленого сторонами в договорі

Ч. 1 ст. 334 ЦКУ

* У договорі може бути обумовлено, що право власності на майно переходить з моменту укладення договору, або з моменту повної оплати його вартості, або через певний проміжок часу після фактичного передання тощо. У таких випадках виникає часовий розрив між моментом передання майна набувачеві і переходом права власності. Це може дати підстави податківцям вважати, що в зазначений період майно використовувалося безоплатно. У зв’язку із цим у договір доцільно включити умову про те, що майно не використовуватиметься його набувачем до переходу права власності. Другий варіант — обумовити окрему оплату за період використання майна до моменту переходу права власності на нього.

4

Майно, яке передається за договором, що підлягає нотаріальному посвідченню

З моменту, обумовленого в договорі, але не раніше нотаріального посвідчення договору або набрання законної сили рішенням суду про визнання дійсним договору, не посвідченого нотаріально*

Ч. 3 ст. 334 ЦКУ

* Це правило діє у випадку, коли законодавством не встановлений інший момент переходу права власності на окремі види майна.

5

Об’єкти нерухомості

З моменту державної реєстрації права власності

Ч. 4 ст. 334 ЦКУ, ст. 125 ЗКУ

6

Об’єкти незавершеного будівництва, права на які підлягають держреєстрації

З моменту державної реєстрації права власності на об’єкт незавершеного будівництва

Ч. 3 ст. 331, ч. 4 ст. 334 ЦКУ

7

Майнові права

З моменту, зазначеного в договорі, якщо спеціальне правило переходу майнових прав не обумовлене в законі

Ч. 1 ст. 334 ЦКУ

8

Цінні папери

Права на цінний папір і права за цінним папером на пред’явника, що існує:

у документарній формі в паперовому вигляді, — переходять шляхом вручення такого цінного паперу іншій особі;

у документарній формі як електронний документ, — переходять у порядку, визначеному НБУ (для фінансових банківських векселів) та КМУ (для фінансових казначейських векселів);

у бездокументній формі, — переходять у порядку, визначеному для переходу прав на іменні цінні папери.

Права на іменний цінний папір переходять до іншої особи в порядку, встановленому законодавством про депозитарну систему України.

Право власності на ордерний цінний папір переходить шляхом вчинення на ньому передавального запису (індосаменту)

Ст. 4 Закону № 3480

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі