Теми статей
Обрати теми

Випадки обов’язкової інвентаризації

Вороная Наталія, експерт з кадрових і податкових питань, Савченко Олена, налоговый эксперт, Чернишова Наталія, експерт з кадрових і податкових питань
Порядок і строки проведення інвентаризації регулює Положення № 879.

Інвентаризація проводиться з метою забезпечення достовірності даних бухгалтерського обліку та фінансової звітності підприємства. При інвентаризації активів та зобов’язань перевіряють і документально підтверджують їх наявність, стан, відповідність критеріям визнання й оцінки. При цьому забезпечуються:

— виявлення фактичної наявності активів та перевірка повноти відображення зобов’язань, коштів цільового фінансування, витрат майбутніх періодів;

— установлення лишку або нестачі активів шляхом зіставлення фактичної їх наявності з даними бухгалтерського обліку;

— виявлення активів, які частково втратили свою первинну якість та споживчі властивості, застарілих, а також матеріальних і нематеріальних активів, що не використовуються, невикористаних сум забезпечення;

— виявлення активів і зобов’язань, що не відповідають критеріям визнання.

Проведення інвентаризації повинен забезпечити керівник підприємства. Саме він створює необхідні для цього умови, визначає об’єкти, періодичність і строки проведення інвентаризації (п. 4 Положення № 879). Проте існують випадки, коли проводити інвентаризацію потрібно обов’язково. Наведемо їх у таблиці.

Випадки обов’язкової інвентаризації

№ з/п

Випадки обов’язкового проведення інвентаризації

Норма Положення № 879

Коли проводити

1

Перед складанням річної фінансової звітності

Абзац другий п. 7 розд. І

Щорічно до дати балансу

У цьому випадку проводять суцільну інвентаризацію всіх видів активів та зобов’язань підприємства незалежно від їх місцезнаходження. Крім того, інвентаризують активи і зобов’язання, які обліковуються на позабалансових рахунках. При цьому повинні дотримуватися строки проведення інвентаризації, встановлені п. 10 розд. I Положення № 879.

Інвентаризувати нерухомість можна 1 раз на 3 роки.

Інвентаризацію інструментів, приладів, інвентарю (меблів) можна проводити щорічно в обсязі не менше 30 % усіх зазначених об’єктів з обов’язковим охопленням інвентаризацією всіх цих об’єктів протягом 3 років.

За наявності обсягу бібліотечних фондів від 100 до 500 тис. одиниць інвентаризацію можна проводити протягом 5 років з охопленням щорічно не менше 20 % одиниць, а більше 500 тис. одиниць — протягом 10 років з охопленням щорічно не менше 10 % одиниць. Інвентаризацію книжкових пам’яток проводять щороку.

2

Передача майна держпідприємства або бюджетної установи в оренду, приватизація майна держпідприємства, перетворення держпідприємства, передача держпідприємства (його структурних підрозділів) або бюджетної установи до сфери управління іншого органу управління, крім передачі в межах одного органу управління, в інших випадках, передбачених законодавством

Абзац третій п. 7 розд. І

На дату передачі

3

У разі зміни матеріально відповідальних осіб, а також зміни керівника колективу (бригадира), вибуття з колективу (бригади) більше половини його членів або на вимогу хоча б одного члена колективу (бригади) при колективній (бригадній) матеріальній відповідальності

Абзац четвертий п. 7 розд. І

На день приймання-передачі справ

Таку інвентаризацію проводять в обсязі активів, які перебувають на відповідальному зберіганні.

4

У разі встановлення фактів крадіжок або зловживань, псування цінностей

Абзац п’ятий п. 7 розд. І

На день установлення таких фактів

У цьому випадку обсяг інвентаризації визначає керівник підприємства.

5

За судовим рішенням або на підставі відповідним чином оформленого документа органу, який згідно із законом має право вимагати проведення інвентаризації. Наприклад, при перевірці органом ДФСУ (п.п. 20.1.9 ПКУ)

Абзац шостий п. 7 розд. І

У строк, зазначений у документі відповідного органу, але не раніше дня отримання підприємством такого документа

У цьому випадку проводять інвентаризацію тих об’єктів, які зазначені в документі органу, що вимагає її проведення.

6

У разі техногенних аварій, пожежі або стихійного лиха

Абзац сьомий п. 7 розд. І

На день після закінчення таких явищ

Обсяг проведення інвентаризації визначає керівник підприємства.

7

У разі припинення підприємства

Абзац восьмий п. 7 розд. І

Перед складанням проміжного ліквідаційного балансу

У цьому випадку проводять суцільну інвентаризацію всіх видів активів та зобов’язань підприємства незалежно від їх місцезнаходження. Крім того, інвентаризують активи і зобов’язання, які обліковуються на позабалансових рахунках.

8

У разі переходу на складання фінансової звітності за міжнародними стандартами

Абзац дев’ятий п. 7 розд. І

На дату такого переходу

9

При одержанні від покупця претензії щодо недовантаження товарів або в разі відмови постачальника задовольнити претензію про недовантаження товарів

П. 9 розд. І

На дату отримання претензії (відмови постачальника задовольнити претензію)

Здійснюється вибіркова інвентаризація тих товарів, на які заявлено такі претензії.

Законодавство може передбачати також інші випадки обов’язкового проведення інвентаризації (абзац десятий п. 7 розд. I Положення № 879).

Крім того, підприємства, які перебувають на тимчасово окупованій території та/або території проведення ООС, зобов’язані провести інвентаризацію станом на 1-ше число місяця, що настає за місяцем, у якому зникли перешкоди для доступу до активів, первинних документів та регістрів бухгалтерського обліку.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі