Теми статей
Обрати теми

Погашаємо вексель частинами

Амброзяк Наталя, юрист
Підкажіть, чи можна погашати вексель частинами?

Погашати і отримувати частковий платіж за векселем можна. Це стосується як простого, так і переказного векселя. Головне — не вказувати оплату частинами як умову при складанні (видачі) переказного векселя.

Погашати вексельні зобов’язання треба в строк/термін, установлені в самому векселі.

Вони можуть бути сформульовані таким чином:

— після пред’явлення (тобто погашати треба в день пред’явлення векселя). При цьому за загальним правилом векселедержатель повинен це зробити протягом одного року з дня складання цього документа. Вексель може передбачати коротший/довший термін пред’явлення або містити застереження про пред’явлення не раніше визначеної дати;

— у визначений строк з дати пред’явлення (після пред’явлення конкретний строк фіксується у векселі);

— у визначений строк з дати складання векселя;

— на визначену дату (тобто вказується конкретний день для погашення).

За загальним правилом цивільного законодавства кредитор може не приймати виконання частинами (ст. 529 ЦКУ). Але вексельне зобов’язання — один з винятків.

Згідно зі ст. 39 гл. V розд. І Уніфікованого закону про векселі* (далі — УВЗ) утримувач не може відмовитися від прийняття часткового платежу. При цьому таке прийняття не позбавляє держателя права на протест векселя. У такому разі протест буде здійснений на неоплачену частину вексельної суми.

* Конвенція, якою введений УВЗ від 07.06.30 р., діє в Україні з 06.01.2000 р.

Тобто часткове погашення векселя допускається.

Зверніть увагу: вексель при частковому платежі залишається у векселедержателя.

У такому разі платник за векселем може вимагати, щоб:

— у векселі зробили відмітку про частковий платіж;

— йому надали про такий платіж розписку.

Платіж за векселем має бути безготівковим (ст. 6 Закону України «Про обіг векселів в Україні» від 05.04.2001 р. № 2374-III). Тому розписка про платіж носить другорядне значення. Її можна вимагати, але можна і не вимагати.

Проте платник кровно зацікавлений у проставлянні на векселі відмітки про частковий платіж. Вона може мати, наприклад, такий вигляд: «Частковий платіж у сумі… отримано. Дата. Підпис». Утримувач може не віддавати вексель до моменту повної оплати. Тому вексель, що знаходиться в руках кредитора, може продовжити свій обіг. Якщо частково оплачений вексель (без відмітки про це) перейде третій особі до закінчення строку для протесту, то платник ризикує повторно сплатити вже сплачену частину. А відмітка на векселі про частковий платіж рятує від таких ризиків.

Важливо! Не плутайте зазначене оформлення часткового погашення з умовами переказного векселя, які передбачають оплату частинами.

Річ у тому, що ст. 33 гл. V розд. І УВЗ встановлює недійсність переказних векселів із такими умовами.

Тобто в графі « 20 року заплатіть проти цього переказного векселя наказу…» не можна відразу зазначити про оплату частинами**. Якщо умова про оплату векселя частинами все-таки потрапила у вексель, то такий документ не матиме вексельної сили. Проте у багатьох випадках його все-таки можна буде розглядати як звичайний борговий документ.

** Форма переказного векселя затверджена рішенням НКЦПФР від 03.09.2013 р. № 1681.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі