Теми статей
Обрати теми

Несвоєчасне подання декларацій. Мораторій до кінця карантину

Костюк Дмитро, заступник головного редактора
За матеріалами категорії 132.01 Бази знань

висновок документа

Подання звітності протягом карантинного періоду (до останнього дня місяця закінчення) за податкові періоди, що припадають на цей період, але після граничного терміну подання, не призводить до штрафу згідно з п. 120.1 ПКУ. Крім того, в карантинний період не застосовується цей штраф у разі неподання звітності, граничні терміни подання якої припадають на цей період

З першого погляду, висновок податківців позитивний для платників: штрафи не застосовуються. Насправді ж, такими фразами вони обмежують штрафний мораторій тільки карантинними рамками. Розглядаються дві ситуації.

1. Несвоєчасне подання податкової звітності. Фактично фіскали стверджують, що штраф не застосовуватиметься тільки у тому випадку, якщо:

— граничний термін подання звітності припадає на карантинний період;

— декларація подана з порушенням терміну, але в рамках карантинного періоду.

Порушення будь-якої з цих умов призводить до застосування штрафу згідно з п. 120.1 ПКУ.

З першим висновком можна погодитися. Амністуються порушення, вчинені в карантинний період. Свого часу ми доходили висновку, що датою вчинення цього порушення з практичних міркувань буде наступний день після закінчення граничного терміну подання звітності, а не дата подання з порушенням («Податки & бухоблік», 2020, № 37, с. 7).

Тому якщо граничний термін подання сплив до 1 березня, то амністії не буде.

А ось друга умова викликає запитання. Адже в п. 521 підрозд. 10 розд. ХХ ПКУ чітко написано — штрафи не застосовуються. Тобто ніколи, навіть якщо звітність буде подана після карантину.

Втім, дивуватися з цього висновку не доводиться. Щось подібне податківці стверджували щодо виправлення помилки з податку на прибуток (для застосування амністії виправитися треба до кінця місяця, в якому закінчиться карантин; див. «Податки & бухоблік», 2020, № 44, с. 24).

2. Неподання звітності. Чітко кажучи — це інше порушення. Але підхід має бути аналогічним: дата вчинення порушення — наступний день після закінчення граничного терміну подання; штраф не повинен застосовуватися ніколи. Але і тут податківці намагаються маніпулювати формулюваннями. Підносять п. 521 підрозд. 10 розд. ХХ ПКУ так, нібито в ньому сказано про незастосування штрафу в карантинному періоді. Насправді, в ньому сказано про незастосування штрафу за порушення, здійснені в карантинному періоді. А це, погодьтеся, зовсім інша справа.

Отже, висновок податківців такий: штраф за неподання або несвоєчасне подання податкової звітності не застосовуватимуть тільки щодо тієї звітності, граничний термін подання якої припадає на карантинний період (наприклад, це декларація з податку на прибуток за 2019 рік, I квартал і півріччя 2020 року, з єдиного податку для гр. 1, 2 за 2019 рік, а для гр. 3 — за I квартал і півріччя 2020 року тощо) і при цьому вона має бути подана хай і несвоєчасно, але в карантинному періоді.

Загалом, якщо хочете уникнути конфлікту з податківцями, час поки ще є. До речі, амністія не поширюється на ПДВ, акциз і рентну плату, а ЄСВ — окрема тема.

Нагадаємо: розмір штрафу складає 340 грн, а якщо протягом року вже був застосований цей штраф, — 1020 грн (вважаємо, що якщо порушення сталося в період мораторію, тобто без штрафу, то наступне порушення повинне штрафуватися 340 грн, а не 1020 грн).

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі