Теми статей
Обрати теми

Весняні 8000 грн допомоги працівникам і ФОП

Солошенко Людмила, податковий експерт
Законопроєкт від 24.03.2021 р. № 5300

Висновок документа

30 березня Верховна Рада ухвалила закон про одноразову допомогу працівникам і ФОП під час карантину

На базі законопроєкту, що коментується, парламентарі ухвалили Закон, внесений Президентом, і на підході другі — весняні карантинні 8000 грн допомоги від держави*. Їх також зможуть отримати застраховані особи: ФОП і наймані робітники суб’єктів господарювання (юросіб і ФОП), робота яких, починаючи з лютого 2021 року через карантин і введення обмежувальних протиепідеміологічних заходів, була тимчасово призупинена.

* Про перші, зимові, 8000 грн допомоги (встановлені Законом України від 04.12.2020 р. № 1071-IX з урахуванням Порядку, затвердженого постановою КМУ від 09.12.2020 р. № 1233) див. «Податки & бухоблік», 2020, № 100, с. 2; № 102, с. 26 і 2021, № 5, с. 25.

Багато в чому умови отримання весняної допомоги нагадують зимові, а саме:

допомога виплачується одноразово;

заяву застрахована особа повинна подати самостійно в електронному вигляді через портал «Дія» (diia.gov.ua). Для отримання допомоги в ній треба, зокрема, вказати номер банківського рахунку за стандартом IBAN;

— важливо, щоб основний вид економічної діяльності суб’єкта господарювання був вказаний першим в ЄДР і був присутнім у Переліку «постраждалих» від карантину видів діяльності (чи залишиться таким Перелік, затверджений постановою КМУ від 09.12.2020 р. № 1236, або з’явиться новий — подивимося), а також

— обумовлено, в яких випадках допомога не надається (сумісникам, новим ФОП, зареєстрованим менше 3 місяців, та ін.).

Щоправда, цього разу допомагати буде не лише держава, але і регіони. Планується, що, окрім держпідтримки, додаткові виплати будуть здійснені місцевою владою. Допомога виплачуватиметься:

за рахунок коштів держбюджету8000 грн;

за рахунок коштів місцевого бюджету — в розмірі, визначеному рішенням органу місцевого самоврядування.

При цьому порядок виплати допомоги за рахунок коштів держбюджету визначить КМУ, а за рахунок коштів місцевих бюджетів — органи місцевого самоврядування.

Як і раніше, для отримання допомоги найманими робітниками важлива умова про нарахування роботодавцем ЄСВ у відповідному кварталі. А ось для ФОП умова посилилася — сплата за себе в 2020-му ЄСВ не менше, ніж за 6 місяців (а не за 3).

Також врахуйте, що для подання заяви встановлений термін. Так, у загальному випадку заяву треба подати протягом 30 днів із дня введення на території відповідної адміністративно-територіальної одиниці обмежувальних карантинних заходів, пов’язаних з COVID-19. Проте спочатку — для отримання допомоги через тимчасове призупинення роботи в лютому-березні 2021 року — такий 30-денний термін відлічуватиметься через 10 днів з дня набуття чинності Законом. При цьому порядок подання і форму заяви повинен затвердити КМУ. Планується технічно усе утрясти, щоб заяви можна було подавати вже на початку квітня.

Ну і, звичайно, законність отримання весняних 8000 грн (як і зимових) перевірятимуть. У разі зазначення застрахованою особою недостовірних даних, що впливають на право отримання такої допомоги, доведеться повернути суму допомоги держбюджету, а також відповідну суму — місцевому бюджету.

Закон набуде чинності з дня, наступного за днем публікації. Тому чекаємо на появу остаточного тексту і підзаконної нормативки.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі