Теми статей
Обрати теми

Облаштовуємо територію

Альошкіна Наталя, податковий експерт
Благоустрій території суб’єкта господарювання і довколишньої території — це, передусім, доглянутий зовнішній вигляд, приємні емоції, сприятливі умови роботи. Та і взагалі, краса не може не тішити око будь-якого споглядача. Втім, благоустрій — це не лише добра воля самого підприємства, це ще й його обов’язок. А ось як класифікувати такі витрати в обліку, розберемося разом.

Благоустрій — це комплекс робіт з інженерного захисту, розчищення, осушення та озеленення території, а також соціально-економічні, організаційно-правові та екологічні заходи з поліпшення мікроклімату, санітарного очищення, зниженню рівня шуму тощо (ст. 1 Закону про благоустрій*). До об’єктів благоустрою належать, зокрема, території підприємств, установ, організацій, а також території, закріплені за ними на договірних умовах (ст. 13 Закону про благоустрій). Причому

* Закон України «Про благоустрій населених пунктів» від 06.09.2005 р. № 2807-IV.

на суб’єктів господарювання покладається обов’язок з благоустрою, у тому числі озеленення, об’єктів благоустрою, які перебувають в їх власності або користуванні,

а також обов’язок з утримання прилеглих до цих об’єктів територій у належному стані (п. 1 ч. 2 ст. 18, ч. 1 ст. 24, ч. 2 ст. 28, ч. 4 ст. 36 Закону про благоустрій). Розмір прилеглої території визначений у місцевих нормативних актах. Її межі в різних регіонах України можуть відрізнятися. До елементів благоустрою ст. 21 Закону про благоустрій відносить, зокрема, покриття доріг і тротуарів, зелені насадження тощо. У свою чергу, під зеленими насадженнями розуміють деревну, чагарникову, квіткову і трав’яну рослинність природного і штучного походження на певній території населеного пункту.

Бухоблік зелених насаджень

За загальними правилами на підставі прийнятого підприємством рішення зелені насадження можуть класифікуватися у бухобліку як:

(1) окремі об’єкти основних засобів (ОЗ) або єдиний об’єкт ОЗ;

(2) поліпшення іншого об’єкта ОЗ, у тому числі й орендованого. Врахуйте: якщо облаштовуємо орендований об’єкт, і це призводить до його поліпшення, потрібен дозвіл орендодавця;

(3) запаси.

Від цього рішення залежатиме бухгалтерський і податковий облік таких активів.

(1) Зелені насадження — єдиний об’єкт ОЗ. Підприємство може обліковувати усі рослини строком служби більше одного року, висаджені на прилеглій території, як єдиний об’єкт ОЗ під назвою «Зелені насадження». У такому разі усі матеріали (насіння, саджанці, цибулини і т. п.), що придбавалися для посадки, спершу загальною сумою потрапляють на субрахунок 152 «Придбання (виготовлення) основних засобів» / 153 «Придбання (виготовлення) інших необоротних матеріальних активів», а після їх висадки включаються у вартість такого об’єкта.

Зелені насадження — пооб’єктний облік. Зелені насадження можна визнавати окремими об’єктами ОЗ (п. 4 Методрекомендацій № 561**). Такі ОЗ не належать до біологічних активів, а отже, НП(С)БО 30 «Біологічні активи» не застосовуємо, керуємося НП(С)БО 7 «Основні засоби» (див. табл. 1).

** Методрекомендації з бухобліку ОЗ, затверджені наказом Мінфіну від 30.09.2003 р. № 561.

Таблиця 1. Відображаємо в обліку зелені насадження як об’єкти ОЗ

У складі

На субрахунку

Критерії визнання окремих об’єктів обліку зі строком корисного використання більше року

МНМА

112 «Малоцінні необоротні матеріальні активи»

Вартість не більше встановленого підприємством вартісного критерію*, що розмежовує у бухобліку ОЗ і МНМА (до числа таких, наприклад, можна віднести недорогі дерева, кущі, багаторічні квіткові рослини)**

* У бухобліку цей критерій за рішенням підприємства може бути встановлений у будь-якому розмірі. Зазвичай беруть на рівні податковооблікової планки — у розмірі 20000 грн (з 23.05.2020 р.).

** Окрім прямолінійного методу, можна обрати метод амортизації МНМА «50/50» або «100 %» (п. 27 НП(С)БО 7). А ось виробничий метод, вважаємо, застосовувати відносно зелених насаджень недоречно, хоча в теорії допустимо.

ОЗ*

108 «Багаторічні насадження»**

Вартість перевищує встановлений підприємством вартісний критерій, що розмежовує у бухобліку ОЗ і МНМА (дорогі дерева, кущі і так далі)

* У первісну вартість такого об’єкта ОЗ, окрім власне вартості придбаних саджанців, потраплять ще і витрати на їх перевезення до місця висадки, підготовку ґрунту для посадки, виконання робіт з висадки та інші витрати, безпосередньо пов’язані зі створенням зеленого насадження.

** Амортизацію нараховуємо із застосуванням будь-якого з методів, передбачених п. 26 НП(С)БО 7. Строк корисного використання таких об’єктів підприємство визначає самостійно, виходячи з передбачуваного строку «життя» рослин. Зазначимо: усереднена вікова межа експлуатації дерев, кущів наведена в додатку 1 до Правил утримання зелених насаджень у населених пунктах України, затверджених МінЖКГ від 10.04.2006 р. № 105.

(2) Зелені насадження — поліпшення будівлі. Також зелені насадження можна розглядати як доповнення до об’єкта нерухомості, яке використовується в ув’язці з ним. У такому разі благоустрій будівлі і прилеглої до неї території класифікують як поліпшення такої будівлі, з відображенням на субрахунку 103 «Будівлі і споруди». Нагадаємо: поліпшенням об’єкта ОЗ вважають його модернізацію, добудову, реконструкцію і т. п., що приводять до збільшення майбутніх економічних вигід, первісно очікуваних від використання цього об’єкта, що приводить до збільшення його первісної вартості (п. 14 НП(С)БО 7). Вважаємо, можна стверджувати, що грамотно висаджені зелені насадження і доглянута територія навколо будівлі приводять до збільшення вигід від його використання.

Втім, нічого не заважає і в цьому випадку витрати на озеленення обліковувати окремо на субрахунку 108. Адже якщо один об’єкт ОЗ складається з частин, що мають різні строки корисного використання , то кожна з цих частин може визнаватися окремим об’єктом ОЗ.

І ще врахуйте: якщо витрати на благоустрій орендованої будівлі визнаємо в обліку поліпшенням, то відносимо їх на субрахунок 117 «Інші необоротні матеріальні активи» (див. «Податки & бухоблік», 2020, № 19, с. 9).

(3) Зелені насадження — запаси. До запасів належать насіння, саджанці, цибулини і т. п., однорічні рослини, строк корисного використання яких менше року. Оприбутковуємо їх на субрахунку 208 «Матеріали сільськогосподарського призначення» (209 «Інші матеріали»). А в періоді висадки відносимо:

— на витрати звітного періоду з відображенням на рахунках 92 — 94 залежно від того, для яких цілей використовується територія висадки таких насаджень, або

— збільшуємо вартість ОЗ/МНМА (якщо запаси беруть участь в їх створенні/поліпшенні).

Асфальт, тротуар і тому подібне

Що стосується робіт з благоустрою території, таких як: укладання тротуарної плитки, асфальтового покриття, створення фонтанів, парканів (огорож) і тому подібне, то, як правило, такі елементи благоустрою призначаються на строк експлуатації більше року. Тому відображати їх слід у складі об’єктів ОЗ/МНМА. Інше питання: (1) як окремий об’єкт чи (2) як поліпшення будівлі?

(1) Окремий об’єкт. Такі елементи благоустрою, як тротуар з плитки, асфальтова доріжка і тому подібне, можна обліковувати як окремі об’єкти ОЗ і відображати на субрахунку 103 «Будівлі і споруди». Наприклад, на думку Мінфіну, асфальтовий майданчик є окремим об’єктом ОЗ (див. лист від 05.12.2011 р. № 31-08410-07-10/30264). А ось садові скульптури, лавочки і тому подібне обліковуються на субрахунку 109 «Інші основні засоби», а вартістю нижче критерію, встановленого підприємством, — на субрахунку 112.

Пооб’єктний облік елементів благоустрою пояснюється тим, що вони виконують свої власні функції або обслуговують декілька об’єктів нерухомості. Наприклад, підприємство облаштовує нову дорогу для технологічного автотранспорту, окрему стоянку для службових автомобілів, або укладає тротуарну плитку навколо будівлі, або будує огорожу без прив’язки до якої-небудь нерухомості.

До того ж, об’єктом ОЗ може вважатися не лише актив у цілому (конструктивно відокремлений предмет, призначений для виконання певних самостійних функцій), але і його частини (п. 4 НП(С)БО 7).

(2) Поліпшення будівлі. Водночас асфальтове покриття/тротуар з плитки, огорожа на прилеглій території будівлі (у тому числі в стінах будівлі), фонтани та інші подібні споруди можна розглядати як складову такої будівлі. Адже усі названі та інші подібні елементи благоустрою цілком можна розглядати як результат заходів, що привели до поліпшення якісних характеристик прилеглої до будівлі території, а отже, і до збільшення первісної вартості самої будівлі.

Будівельні матеріали, які окремо закуповувалися і використовувалися при створенні елементів благоустрою, відображають на субрахунку 205 «Будівельні матеріали» з подальшим списанням їх вартості до складу створюваного/покращуваного об’єкта ОЗ.

Поточні витрати на утримання

Коли роботи з благоустрою території проведені, підприємство надалі здійснює тільки витрати на підтримку об’єкта благоустрою в належному стані. Такі витрати повинні включатися до складу витрат поточного періоду (п. 15 НП(С)БО 7).

Нагадаємо: рішення про характер і ознаки здійснюваних підприємством робіт — спрямовані вони на підвищення техніко-економічних можливостей об’єкта або здійснюються для підтримки об’єкта в придатному для використання стані — приймається керівником підприємства з урахуванням результатів аналізу існуючої ситуації і суттєвості таких витрат (п. 29 Методрекомендацій № 561).

Податковий облік

Податок на прибуток. Малодохідники при визначенні об’єкта оподаткування податком на прибуток повністю орієнтуються на правила бухобліку. А відносно витрат на благоустрій території у ПКУ жодних винятків немає.

Високодохідні підприємства і малодохідники-добровольці фінрезультат до оподаткування коригують на податкові різниці. Зокрема, якщо елементи благоустрою обліковуються для цілей податкового обліку у складі ОЗ, то застосовують різниці, пов’язані з подвійним обліком ОЗ (окремо за податковими і бухгалтерськими правилами).

Витрати на благоустрій, що обліковуються як поліпшення будівлі, в податковому обліку збільшують вартість об’єкта ОЗ групи 3 «Будівлі». Мінімальний строк її амортизації встановлений не менш як 20 років (п.п. 138.3.3 ПКУ).

Що стосується окремого обліку ОЗ, то асфальтове покриття, тротуар з плитки, огорожі в податковому обліку відносяться теж до групи 3 ОЗ «Споруди» з мінімальним строком експлуатації 15 років. А ось для зелених насаджень у ПКУ передбачена група 8 «Багаторічні насадження» з мінімально допустимим строком експлуатації 10 років.

ПДВ. Вважаємо, витрати на благоустрій прилеглої території мають господарську спрямованість. Тобто такі витрати надають право підприємству включити вхідний ПДВ за ними до складу податкового кредиту (ст. 198 ПКУ). За наявності ПН, зареєстрованої в ЄРПН.

Приклад. Підприємство проводить роботи з благоустрою території, прилеглої до адміністративної будівлі. Для цього підрядним способом була викладена тротуарна плитка (вартість робіт з урахуванням матеріалів виконавця — 36000 грн, у тому числі ПДВ — 6000 грн) і розбитий газон з багаторічної газонної трави (вартість трави — 24000 грн, у тому числі ПДВ — 4000 грн і робіт з розбиття газону — 6000 грн, у тому числі ПДВ — 1000 грн). Газон і тротуарна плитка обліковуються як окремі об’єкти ОЗ.

У бухобліку операції з благоустрою території відображають таким чином (див. табл. 2).

Таблиця 2. Облік витрат на благоустрій прилеглої території

№ з/п

Зміст господарської операції

Кореспонденція рахунків

Сума, грн

Дт

Кт

Створення газону з трав’яним покриттям

1

Отримано від постачальника насіння багаторічної газонної трави

208

631

20000

2

Відображено вхідний ПДВ при оприбуткуванні трави і отримано ПН, зареєстровану в ЄРПН

644/1

641/ПДВ

631

644/1

4000

4000

3

Зараховано до складу вартості газону висаджене насіння газонної трави

152*

208

20000

* Якщо трава однорічна, то її місце у витратах періоду.

4

Віднесено роботи зі створення газону у вартість об’єкта ОЗ і відображено ПК на підставі ПН, зареєстрованої в ЄРПН

152

644/1

641/ПДВ

631

631

644/1

5000

1000

1000

5

Оплачено роботи підряднику

631

311

6000

6

Оплачено вартість газонної трави

631

311

24000

7

Газон введено в експлуатацію

108

152

25000

Укладання тротуарної плитки

1

Виконано роботи з укладання тротуарної плитки підрядним способом

152

631

30000

2

Відображено вхідний ПДВ і отримано ПН, зареєстровану в ЄРПН

644/1

641/ПДВ

631

644/1

6000

6000

3

Оплачено роботи підряднику

631

311

36000

4

Зараховано до складу ОЗ тротуар з плитки

103

152

30000

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі