Теми статей
Обрати теми

Навчаємо непрацівника

Марченко Олена, експерт з кадрових і податкових питань
Керівник хоче оплатити за рахунок підприємства навчання свого сина у вищому навчальному закладі. Син не є найманим працівником такого підприємства. Доволі поширена ситуація, чи не так? Які податкові наслідки виникають при цьому? Зараз з’ясуємо.

Відкинемо родинні зв’язки (батько — син) та посаду батька (директор підприємства). Це для цілей навчання за рахунок суб’єкта господарювання не принципово. А що принципово? Те, що підприємство хоче оплатити навчання у виші сторонньої особи, яка не є найманим працівником цього підприємства. Саме від цього й будемо танцювати.

Перш за все розглянемо ситуацію, коли навчання за рахунок підприємства не оподатковується.

Навчаємо без оподаткування

ПДФО. Підпункт 165.1.21 ПКУ відносить до неоподатковуваних доходів суми, сплачені юридичними і фізичними особами за здобуття освіти, підготовку/перепідготовку платника податків, якщо одночасно виконуються такі дві умови.

Перша — грошові кошти сплачені на користь вітчизняного вищого або професійно-технічного навчального закладу (далі — виш та ПТНЗ відповідно).

Друга — сума плати за кожний повний або неповний місяць навчання (підготовки/перепідготовки) такого платника податку не перевищує трикратного розміру мінімальної заробітної плати, встановленої законом на 1 січня звітного року (у 2021 році — 18000 грн за кожний повний або неповний місяць навчання (підготовки/перепідготовки)).

Як правило, оплата за навчання здійснюється єдиним платежем за певний період навчання (семестр, рік чи декілька років).

Як у такому разі провести порівняльні розрахунки з неоподатковуваною сумою? Яку неоподатковувану межу використовувати, якщо оплата проведена за майбутні роки, в яких сума мінзарплати може зрости, отже, зросте й неоподатковувана межа?

Податківці погоджуються, що законодавством не встановлено обмежень щодо періоду, за який суб’єкт господарювання має право здійснити оплату за навчання. При цьому у своєму роз’ясненні наполягають, що (див. 103.02 БЗ)

суму, сплачену за кожен повний або неповний місяць здобуття освіти, слід порівнювати з неоподатковуваною межею, що діє у звітному році

Наприклад, якщо підприємство сплатило у 2021 році за навчання особи за 2021-2022 навчальний рік, то така сума не підлягає оподаткуванню, якщо сума сплаченого за кожний повний чи неповний місяць навчання не перевищує 18000 грн.

При цьому ПКУ не висуває якихось додаткових вимог для того, щоб не було оподаткування ПДФО, а саме:

— не має значення форма навчання (денна, вечірня, заочна, дистанційна, індивідуальна, екстернат);

— немає прив’язки профілю навчання до профілю діяльності підприємства;

— відсутня умова про обов’язкове відпрацювання фізособи на підприємстві, проте таку умову ви можете за бажанням прописати у договорі при його оформленні.

Військовий збір. З вартості здобуття освіти (підготовки, перепідготовки), що не оподатковується ПДФО, не стягується також і ВЗ на підставі п.п. 1.7 п. 161 підрозд. 10 розд. ХХ ПКУ. У цьому підпункті зазначено, що від оподаткування військовим збором звільняються доходи, що згідно з розд. ІV ПКУ не включаються до загального оподатковуваного доходу фізичних осіб.

ЄСВ. Його також не нараховуємо. Оскільки оплата за навчання здійснюється непрацівникові підприємства та не є винагородою за цивільно-правовим договором за роботи (послуги), то вона не включається до бази нарахування ЄСВ на підставі абзацу першого п. 1 ч. 1 ст. 7 Закону України «Про збір та облік єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування» від 08.07.2010 р. № 2464-VI.

Коли оподатковуємо?

А тепер з’ясуємо ситуації, за яких уникнути податкових наслідків при оплаті за здобуття освіти фізособою не вдасться.

ПДФО та ВЗ. У випадках, коли не дотримуються встановлені п.п. 165.1.21 ПКУ вимоги, що перелічені вище, вся вартість навчання оподатковується ПДФО та ВЗ.

Коли це може бути? Наприклад, якщо:

— оплата здійснена іноземному навчальному закладу;

— оплата здійснена вітчизняному навчальному закладу, але не вишу або ПТНЗ (наприклад, загальноосвітній приватній школі);

— грошові кошти в розмірі вартості навчання перераховані не навчальному закладу, а безпосередньо фізичній особі, що проходить навчання.

Окремо зупинимося на ситуації, коли кошти за здобуття освіти сплачені на користь вітчизняного вишу (ПТНЗ), проте сума сплати за місяць перевищує неоподатковувану межу. У такому разі ПДФО та ВЗ нараховують тільки на суму перевищення (у 2021 році — на суму, що перевищить 18000 грн за кожний повний/неповний місяць навчання).

Перерахована вишу (ПТНЗ) вартість навчання (її частина), що оподатковується, є для фізособи, що навчається, доходом у негрошовій формі

Отже, базу оподаткування ПДФО визначаємо з урахуванням натурального коефіцієнта. Порядок його застосування прописаний у п. 164.5 ПКУ. При встановленій ставці ПДФО 18 % розмір натурального коефіцієнта дорівнює 1,219512.

Зверніть увагу: з неоподатковуваною межею порівнюємо «чисту» вартість навчання за місяць без застосування будь-яких коефіцієнтів. А ось до бази оподаткування ПДФО за ставкою 18 % включаємо суму перевищення (оподатковувану суму), збільшену на натуральний коефіцієнт.

Для обчислення ВЗ з негрошового доходу застосування коефіцієнта законодавством не передбачено. Тож необхідно утримувати ВЗ за ставкою 1,5 % з фактично оплаченої вартості навчання (її частини), що підлягає оподаткуванню.

Якщо ж підприємство перераховує кошти за навчання безпосередньо фізособі, що навчається, то з такого доходу воно утримує ПДФО та ВЗ. Після цього різниця виплачується фізособі.

Строк сплати. Подбайте про своєчасну сплату ПДФО та ВЗ у разі оплати вашим підприємством вартості навчання фізособи, що оподатковується.

Якщо особа отримує дохід у негрошовій формі, строк сплати ПДФО та ВЗ — протягом 3 банківських днів, що настають за днем надання доходу (п.п. 168.1.4 ПКУ).

Якщо ж кошти перераховуються на рахунок фізособи, що навчається, то ПДФО та ВЗ сплачуємо в день перерахування.

ЄСВ. Його не нараховуємо. Підстави — такі ж, як і для вартості навчання, що не оподатковується.

Відображаємо у звітності

Підприємство, яке оплачує навчання фізособи як податковий агент, повинно відобразити вартість такого навчання у додатку 4 (4ДФ) «Відомості про суми нарахованого доходу, утриманого та сплаченого податку на доходи фізичних осіб та військового збору» (далі — 4ДФ), що подається у складі Об’єднаної звітності з ПДФО та ЄСВ.

Дохід, отриманий фізособою у вигляді вартості навчання, що не оподатковується згідно п.п. 165.1.21 ПКУ, а також дохід у сумі, що підлягає оподаткуванню, зазначаємо у розділі І 4ДФ з ознакою «145».

Якщо грошові кошти на навчання виплачують безпосередньо фізособі, то, на наш погляд, їх суму слід відображати у розділі І 4ДФ з ознакою доходу «126». Адже така виплата є по суті безповоротною фінансовою допомогою (див. п.п. «ґ» п.п. 164.2.17 ПКУ). Цільове використання цих коштів податковий агент не контролює.

Увага! Фізособа, яка отримує «навчальницький» дохід від підприємства, не зобов’язана подавати річну декларацію про майновий стан і доходи. Але якщо особа буде подавати її з інших причин, то такий дохід у ній доведеться відобразити.

А ось у ЄСВшному додатку 1 (Д1) до Об’єднаної звітності вартість навчання не відображаємо у зв’язку з тим, що вона не входить до бази нарахування ЄСВ.

Приклад. Підприємство у вересні 2021 року сплатить за навчання сторонньої особи, що не є працівником такого підприємства. Оплату буде перераховано українському вишу за 2021-2022 навчальний рік (10 місяців навчання) 120000 грн.

Обчислимо вартість навчання у розрахунку на місяць: 120000 : 10 = 12000 (грн/міс.).

Сума 12000 грн за кожний місяць навчання не перевищує граничну межу, встановлену у 2021 році, — 18000 грн (6000 грн х 3).

Дохід, що отримала особа, навчання якої оплачено, не оподатковується ПДФО, ВЗ та ЄСВ.

Порядок відображення у бухгалтерському обліку операцій з оплати навчання непрацівника наведемо у таблиці.

Облік операцій з навчання непрацівника

Зміст господарської операції

Кореспонденція рахунків

Сума,

грн

Дт

Кт

Перераховано вишу плату за навчання непрацівника

377

311

120000

Нараховано дохід непрацівнику

39

685

120000

Здійснено залік заборгованостей

685

377

120000

Віднесено на витрати звітного періоду вартість навчання за перший місяць (у вересні 2021 року)*

949

39

12000

* Такий же бухгалтерський запис здійснюється в кожному місяці навчального семестру.

ВИСНОВКИ

  • Вартість навчання осіб, що не є найманими працівниками підприємства, яке його оплачує, не оподатковується ПДФО та ВЗ за умови оплати вітчизняному вишу (ПТНЗ) у розмірі, що не перевищує у 2021 році 18000 грн за кожний повний або неповний місяць навчання.
  • Сума витрат, понесених підприємством на навчання особи, що не перебуває з ним у трудових відносинах, не є базою нарахування ЄСВ.
App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі