Теми статей
Обрати теми

У офісі без маски? Чекайте на перевірку Держпродспоживслужби

Амброзяк Наталя, юрист
Більшість регіонів України зараз із червоним рівнем небезпеки. Держпродспоживслужба вирішила з цим боротися. Голова управління цього органу в Києві публічно пообіцяв штрафувати київських роботодавців за недотримання карантинних правил в офісах. Як це повинно відбуватись і що може загрожувати, розповімо у статті.

Про які штрафи йдеться? Мається на увазі штраф за ч. 1 ст. 443 КУпАП: для посадових осіб — від 34000 грн до 170000 грн.

А як же мораторій? Він не рятує. Заборона не поширюється на позапланові перевірки і планові перевірки у сфері санітарного та епідблагополуччя населення (див. п. 3 розд. ІІ Закону України від 17.03.2020 р. № 533-ІХ).

Чи є підстави для перевірки? Планові перевірки з боку Держспоживслужби можливі. Проте госпсуб’єкт має знаходитися в плані перевірок (dpss.gov.ua/, розділ «Корисна інформація для суб’єктів господарювання»).

Але йдеться, найімовірніше, про позапланові перевірки. Тут Держпродспоживслужба повинна керуватися Законом № 877*. Там серед найбільш прийнятних підстав тільки скарга фізособи, розпорядження Кабміну та аварія/смерть потерпілого від нещасного випадку або профзахворювання (ч. 1 ст. 6 Закону № 877).

* Закон України від 05.04.2007 р. № 877-V.

Розпорядження Кабміну саме щодо перевірок офісів на предмет дотримання карантинних норм нам невідомі. Залишаються тільки скарги фізосіб та аварія/смерть потерпілого.

Є ще санепіднагляд, і він може відбуватися позапланово, залежно від санепідситуації (ч. 3 ст. 39 Закону України від 24.02.94 р. № 4004-XII), за рішенням Головного держсанлікаря (п. 9 Положення, затвердженого постановою КМУ від 22.06.99 р. № 1109). Та думаємо, що Держпродспоживслужбу це не зупинить.

Припускаємо, що це будуть спільні рейди з Нацполіцією. Нагадаємо: органи Нацполіції мають право складати протоколи про адмінправопорушення за ч. 1 ст. 443 КУпАП (ст. 255 КУпАП). І їм не потрібні перевірки. Але

Нацполіція (як і Держпродспоживслужба) накласти штраф самостійно не може

Постанову із застосуванням штрафу за ч. 1 ст. 443 КУпАП виносить суд (ст. 221 КУпАП).

Де прописані правила для офісів? Документ, що встановлює ковідні правила суто для офісів, — постанова Головного державного санітарного лікаря України від 09.05.2020 р. № 16**. Але вона стосується офісів, які приймають відвідувачів. До того ж розрахована на обмеження першої хвилі (для п. 22 постанови КМУ від 11.03.2020 р. № 211). Та постанову Головного держсанлікаря ніхто не скасовував. Хоча в цілях штрафування її застосовувати некоректно.

** Про те, що його постанови обов’язкові для виконання, див. у «Податки & бухоблік», 2020, № 100, с. 21.

Що ж до постанови КМУ від 09.12.2020 р. № 1236, то офіс можна хіба що віднести до територій загального користування або громадських будівель, застосувавши «масочні» п.п. 1 п. 3 або п.п. 15 п. 35 постанови № 1236.

Проте чіткого законодавчого визначення «територія загального користування»/«громадська будівля» немає. Усе, що є, не дає однозначно зробити висновок: офіс — це територія загального користування або громадська будівля. Тому зі штрафами можна поборотися. Але і наражати на небезпеку працівників не варто.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі