Теми статей
Обрати теми

ФОП та ЄСВ: сплачуємо у 2021 році

Децюра Сергій, податковий експерт, Савченко Олена, налоговый эксперт
До 19 квітня, граничного терміну сплати підприємцями ЄСВ за себе за перший квартал 2021 року, залишилося зовсім небагато. Отже, пора поговорити про те, як ФОП сплачувати ЄСВ за себе. Хто потрапляє в число звільнених від ЄСВ щасливчиків? За яких умов це звільнення працює та які тут є нюанси?

Хто, скільки та як платить

ФОП на загальній системі. Базою нарахування ЄСВ для ФОП-загальносистемників є дохід (прибуток), отриманий від їх діяльності, який підлягає оподаткуванню ПДФО (п. 2 ч. 1 ст. 7 Закону № 2464*). При цьому сума ЄСВ не може бути менше розміру мінімального страхового внеску за місяць, в якому отриманий дохід (прибуток), а база нарахування — не може бути вище 15 мінзарплат.

* Закон України «Про збір та облік єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування» від 08.07.2010 р. № 2464-VI.

У результаті маємо «коридор» за сумами ЄСВ за місяць:

— з 01.01.2021 р. — не нижче 1320 грн і не вище 19800 грн;

— з 01.12.2021 р. — не нижче 1430 грн і не вище 21450 грн.

Але! Якщо ФОП-загальносистемник не отримував дохід (прибуток) в будь-якому місяці звітного періоду, то він має право не платити ЄСВ за себе за такий місяць. Тут керуємося простим правилом:

за прибуткові місяці платимо ЄСВ за себе, за нульові і збиткові — ні

Щоправда, якщо є бажання сплатити ЄСВ за безприбутковий період (наприклад, щоб сформувався пенсійний стаж), то будь ласка. Але сума ЄСВ має бути не менше мінімального страхового внеску і не більше за максимальний (див. вище).

Зауважимо, що в частині розміру квартальних платежів повної ясності немає. Тому вважаємо за доцільне сплачувати ЄСВ від тієї ж суми чистого оподатковуваного доходу підприємця за квартал, що і ПДФО, але не менше мінімального страхового внеску за кожен прибутковий місяць кварталу.

Граничний термін сплати ЄСВ за І квартал 2021 року — 19 квітня.

Сплачені квартальні суми врахуються потім при остаточному розрахунку за календарний рік.

ФОП на єдиному податку. Єдиноподатники базу нарахування ЄСВ за кожним місяцем звітного року визначають самостійно (п. 3 ч. 1 ст. 7 Закону № 2464). При цьому сума ЄСВ за місяць повинна лежати в межах «коридору», наведеного вище.

Важливо! Звільнення від сплати ЄСВ за безприбуткові місяці для єдиноподатників Законом № 2464 не передбачено.

Граничний термін сплати ЄСВ за І квартал 2021 року — 19 квітня.

Хто звільнений

Від сплати ЄСВ за себе звільнені:

— ФОП, які отримують пенсію за віком або за вислугу років, або є особами з інвалідністю, або досягли віку, встановленого ст. 26 Закону № 1058**, і отримують згідно із законом пенсію або соціальну допомогу. Це звільнення діє з наступного місяця після отри- мання підприємцем відповідного статусу;

** Закон України «Про загальнообов’язкове державне пенсійне страхування» від 09.07.2003 р. № 1058-IV.

мобілізовані ФОП без найманих робітників — на увесь період військової служби;

— ФОП без найманих робітників, яких узяли в полон в районах АТО або ООС (на увесь період позбавлення волі), що підтверджується даними СБУ.

Ще одне тимчасове звільнення діє виключно відносно ФОП — єдиноподатників групи 1. Вони з 01.12.2020 р. по 31.05.2021 р. звільняються від нарахування і сплати ЄСВ.

Як ми вже згадали вище, ФОП-загальносистемники не платять ЄСВ за місяці без чистого доходу (простоюють або працюють в нуль/у збиток).

І ще одна, головна новинка. З 2021 року звільнені від сплати ЄСВ за себе ФОП, які одночасно є найманими робітниками і за яких, як за найманих робітників, роботодавець за основним місцем роботи сплатив ЄСВ. Зупинимося на цій категорії детальніше.

ФОП + основне місце

Основним є місце роботи, де працівник працює на підставі трудового договору, де знаходиться (оформлена) його трудова книжка, в яку внесений запис про роботу (п. 12 ч. 1 ст. 1 Закону № 2464)***.

*** Детальніше ці нюанси розглянуті у статті «ФОП і його основне місце роботи», «Податки & бухоблік», 2021, № 21.

Якщо у ФОП є основне місце роботи і його основний роботодавець за відповідний місяць 2021 року сплатив ЄСВ у розмірі:

— не менше ніж мінімальний страховий внесок (див. вище), то ФОП 100 % звільнений від сплати ЄСВ за себе за такий місяць;

— менше ніж мінстрахвнесок (наприклад, в місяці прийняття/звільнення), то ФОП може, але не зобов’язаний добровільно заплатити ЄСВ за себе за такий місяць. Але тут важливо розуміти, що якщо не платити, то постраждає страховий стаж.

Для ФОП, працевлаштованих за сумісництвом, звільнення немає

Податківці не вимагають від ФОП ні повідомляти їх про те, що у ФОП є основне місце роботи (201.04 БЗ), ні підтверджувати, що роботодавець сплатив ЄСВ із зарплати ФОП.

Важливо! Якщо основне місце роботи є, але основний роботодавець не нараховує ЄСВ, оскільки база нарахування ЄСВ за працівником-ФОП відсутня (наприклад, працівник увесь місяць був в карантинній відпустці за свій рахунок або знаходиться у відпустці для догляду за дитиною до 3 (6) років), то пільга не працює. ФОП повинен сплатити ЄСВ за себе за такий місяць.

А якщо роботодавець за основним місцем роботи нараховує, але не перераховує ЄСВ (у нього утворюється заборгованість з єдиного внеску)? Чи не буде тут проблем у ФОП? Адже у звільняючій ч. 6 ст. 4 Закону № 2464 йдеться саме про сплату основним роботодавцем.

Формально, з точки зору Закону № 2464, якщо роботодавець не сплатить страховий внесок за працівника-підприємця, то ФОП не матиме пільги, що звільняє його від ЄСВ.

Хоча, чітко кажучи, тут саме на роботодавцеві лежить відповідальність за сплату ЄСВ, і податківці зобов’язані вжити заходів, щоб саме роботодавець його і сплатив. Але доки незрозуміло, як на цю проблему дивитимуться самі податківці.

Як не ризикувати на тему «заплатив роботодавець/не заплатив»?

Ті, хто сильно переймається і кому не жаль суму ЄСВ за квартал, — можуть заплатити за квартал, а потім стежити через портал ПФУ — заплатили за вас чи ні.

Якщо заплатили — усе ок. У будь-якому випадку ці кошти не пропадуть, і якщо після появи інформації в реєстрі застрахованих осіб ви переконаєтесь, що роботодавець таки сплатив ЄСВ із зарплати, то розумітимете, що вже сплачені кошти — це переплата. Яка підстрахує вас при сплаті ЄСВ за II квартал тощо. Потім цю переплату можна буде повернути як надмірно сплачені кошти.

А чи є спосіб дізнатися, сплатив роботодавець ЄСВ за місяці кварталу чи ні? Звичайно, можна запитати бухгалтера-роботодавця. Але відповідь нічого не гарантує. Достовірно дізнатися можна потім — коли усі роботодавці подадуть об’єднану диво-звітність. Ближче до середини травня. Через кабінет на порталі ПФУ.

Допомога з ФСС ЄСВ-звільненцям

Дуже часто можна почути запитання: чи правомірно ФСС відмовляє ФОП-звільненцям в лікарняних (допомозі по вагітності та пологах)? Давайте розбиратися.

А розпочнемо з визначення. Застрахована особа — фізична особа, яка відповідно до законодавства підлягає загальнообов’язковому державному соціальному страхуванню і сплачує (сплачувала) та/або за яку сплачується або сплачувався у встановленому законом порядку ЄСВ.

Тобто, грубо кажучи, хто платить — той і отримує.

Якщо у ФОП є основне місце роботи і він не сплачує підприємницький ЄСВ за себе, то права на виплати з ФСС як підприємець він не має. Але при цьому він залишається застрахованою особою як найманий робітник, а отже, може претендувати на виплати з ФСС через свого роботодавця.

А чи може такий ФОП добровільно заплатити ЄСВ і отримати допомогу з ФСС і як найманий робітник, і як ФОП? Ні. Законодавець не дав ФОП — основному працівникові, за якого ЄСВ платить роботодавець, такої можливості (див. ч. 6 ст. 4 Закону № 2464).

Переходимо до другої категорії звільненців — особи з інвалідністю і пенсіонери. Вони можуть сплатити за себе ЄСВ добровільно (див. ч. 4 ст. 4 Закону № 2464). У цьому випадку у них з’явиться право на допомогу з ФСС, але тільки у разі, якщо у них немає основного роботодавця (немає основного місця роботи), який сплачує за них ЄСВ.

Крім того, єдиноподатники групи 1 можуть прийняти рішення про нарахування і сплату підприємницького ЄСВ за цей період за власним бажанням. У цьому випадку вони теж матимуть право на допомогу з ФСС. Вся річ у тім, що період тимчасової несплати ЄСВ єдиноподатниками групи 1 включатиметься в їх пенсійний страховий стаж (вважається, що страхові суми були сплачені у розмірі мінімального страхового внеску (п. 145.1 розд. XV Закону № 1058)). А ось необхідні уточнення до соцстрахівського Закону України «Про загальнообов’язкове державне соціальне страхування» від 23.09.99 р. № 1105-XIV внесені не були.

ЄСВ-звітність ФОП

ФОП-спрощенці. Ще з минулого року всім ФОП — платникам ЄП стало відомо, що звітувати з ЄСВ за себе за звітні періоди 2021 року вони будуть по-новому.

А саме — тепер їм не доведеться, як раніше, подавати до податкової окремий річний звіт з ЄСВ за себе за формою № Д5 (про неї див. «Податки & бухоблік», 2021, № 4, с. 27). Звітувати всі ФОП мають з ЄСВ за себе у складі звітності з ЄП (п. 4 ч. 2 ст. 6 Закону № 2464).

Щоб ФОП могли відзвітувати по-новому, Мінфін оновив декларацію з ЄП для ФОП груп 1 — 3, а саме:

— виділив окремий розділ VII «Визначення зобов’язань із сплати єдиного внеску за даними звітного (податкового) періоду», в якому ФОП-спрощенець має відобразити у ряд. 21 суму ЄСВ, що підлягає сплаті на небюджетні рахунки, за даними звітного (податкового) періоду;

— запровадив окремий додаток 1 до декларації, де відображається сума отриманого доходу, з якого сплачується ЄСВ, і сума нарахованого ЄСВ. Дані із цього додатка про суму нарахованого ЄСВ, а саме із гр. 4 розд. 9, переносяться до ряд. 21 декларації.

ФОП-єдиноподатники зобов’язані подавати інформацію з ЄСВ за себе у складі звітності з ЄП у строки, що визначені ПКУ (п. 4 ч. 2 ст. 6 Закону № 2464). Давайте розберемося, коли ж це доведеться робити.

Нагадаємо, що ПКУ для різних груп ЄП визначає різні строки звітування, а саме:

1) платники ЄП груп 1 та 2 подають декларацію з ЄП у строк, встановлений для річного звітного періоду, тобто протягом 60 календарних днів, наступних за останнім календарним днем звітного року. Саме у цій річній декларації вони і мають відобразити дані про суму нарахованого ЄСВ за себе (п. 296.2 ПКУ).

Отже,

ФОП груп 1-2, як і раніше, подають звітність з ЄСВ за себе один раз на рік

2) платники ЄП групи 3, на відміну від ФОП груп 1-2, звітують не раз на рік, а щокварталу. На це прямо вказує п. 296.3 ПКУ. Тому ФОП — платникам ЄП групи 3 може здатися, що вони мають звітувати з ЄСВ за себе не як раніше — раз на рік, а щокварталу.

Це хибна думка. Річ у тім, що у п. 296.3 ПКУ прописано конкретну декларацію з ЄП, у якій слід відобразити дані про суми ЄСВ за себе ФОП — платникам ЄП групи 3. У ньому чітко зазначено, що ФОП — платники ЄП групи 3 відомості про суми ЄСВ за себе відображають у складі декларації платника ЄП за IV квартал (абзац другий п. 296.3 ПКУ).

З цього робимо висновок: ФОП — платники ЄП групи 3 дані про ЄСВ будуть відображати не в кожній квартальній декларації з ЄП, а тільки в одній — останній квартальній декларації за рік. Отже, лише у декларації з ЄП за IV квартал ФОП має заповнити розділ VII декларації і подати із нею додаток 1, в якому вказати суму нарахованого ЄСВ за себе за рік.

Зауважимо! Відображати дані про суму нарахованого, сплаченого ЄСВ за себе ФОП — платники ЄП груп 1-2 у річній декларації з ЄП, а ФОП — платники ЄП групи 3 у декларації за IV квартал не будуть, якщо вони весь 2021 рік були звільнені від сплати ЄСВ. Детально про те, хто із ФОП звільнений від сплати ЄСВ, читайте вище.

Водночас інколи доведеться відобразити суму нарахованого і сплаченого ЄСВ не при поданні річної декларації з ЄП, а при звітуванні за інший податковий період. Йдеться про випадок, коли посеред року ФОП або припиняється (ліквідується), або переходить із спрощеної на загальну систему. Тоді при поданні останньої декларації з ЄП він має відобразити дані про суми ЄСВ за себе. Така декларація з ЄП подається протягом 40 календарних днів, що йдуть за кварталом, у якому відбулося припинення чи перехід за загальну систему. Так, наприклад, якщо ФОП групи 2 у І кварталі 2021 року прийняв рішення покинути лави спрощенців (за 10 днів до кінця такого кварталу подав відповідну заяву), то йому слід подати декларацію у строк для звітування за І квартал 2021 року і в ній відобразити суму ЄСВ за себе, нараховану та сплачену за цей квартал.

При заповненні такої декларації не забуваємо заповнити ряд. 8 шапки декларації. А саме вказати позначку «Х» у ряд. 8.1, якщо ФОП припиняє діяльність, чи в ряд. 8.2, якщо він покидає лави спрощенців.

ФОП-загальносистемники. Вони, як і ФОП-спрощенці, мають звітувати про суму нарахованого, сплаченого ЄСВ тільки раз на рік, а саме у складі річної декларації про майновий стан. На це прямо вказує п. 177.11 ПКУ. Тобто саме при поданні декларації про майновий стан за 2021 рік вони мають у її складі відобразити суму ЄСВ.

Не слід відображати у декларації про майновий стан суму ЄСВ лише тим ФОП-загальносистемникам, які мають пільги з ЄСВ, в тому числі не отримають доходу за 2021 рік.

Про це читайте у «Податки & бухоблік», 2021, № 22, с. 62.

ВИСНОВКИ

  • Граничний термін сплати ЄСВ за І квартал 2021 року — 19 квітня.
  • ФОП на загальній системі за прибуткові місяці платять ЄСВ за себе, за нульові і збиткові — ні.
  • З 2021 року звільнені від сплати ЄСВ за себе ФОП, які одночасно є найманими працівниками і за яких роботодавець сплатив ЄСВ.
App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі