Теми статей
Обрати теми

Звіт з ЄСВ за себе для підприємця

Ушакова Лілія, експерт з кадрових і податкових питань
Незважаючи на вдавану простоту, річний підприємницький Звіт з ЄСВ за себе завжди викликає запитання щодо заповнення. Не став винятком і Звіт за 2020 рік. Адже саме в цьому році діяли звільнюючі програми. Тож украй важливо правильно заповнити Звіт, щоб не нарахувати собі зайвих сум ЄСВ до сплати.

Хто подає?

За загальним правилом, річний Звіт з ЄСВ за формою № Д5 подає кожен підприємець незалежно від системи оподаткування.

Проте з цього правила є винятки. Так, не повинні подавати форму № Д5 ФОП, які увесь звітний 2020 рік (чи з моменту реєстрації підприємцем у 2020 році) були звільнені від сплати ЄСВ за себе і при цьому не виявили бажання стати платниками ЄСВ на умовах добровільної участі (ч. 4 ст. 4 Закону № 2464). Це підприємці, які:

— отримували пенсію за віком (у тому числі на пільгових умовах (передбачених ч. 2 і 3 ст. 114, п. 2 розд. XV Закону № 1058));

— є особами з інвалідністю та отримають пенсію або соцдопомогу;

— досягли віку, встановленого ст. 26 Закону № 1058, та отримують відповідно до закону пенсію (незалежно від виду пенсії) або соціальну допомогу;

— отримують дострокову пенсію (у тому числі на пільгових умовах (передбачених ч. 5 ст. 115, п. 72 2 розд. XV Закону № 1058));

— отримують пенсію зі зниженням пенсійного віку (у тому числі на пільгових умовах (ст. 55 Закону України від 28.02.91 р. № 796-ХІІ)).

Увага! Податківці в роз’ясненні в підкатегорії 201.04 БЗ попереджають, що зазначена пільга не поширюється на осіб, які отримують пенсію у зв’язку з втратою годувальника та не досягли віку, встановленого ст. 26 Закону № 1058, чи які отримують пенсію за вислугу років* та не досягли віку, встановленого ст. 26 Закону № 1058.

* До речі, з 2021 року особи, які отримають пенсію за вислугу років, також увійдуть до кола звільненців.

Чи потрібно якось попереджати податківців про свій «звільненський» статус? Тільки підприємцям, які звільнені від сплати ЄСВ за себе, тому що є особами з інвалідністю та отримують не пенсію, а соцдопомогу. Їм слід надати до податкового органу довідку до акта огляду в медико-соціальній експертній комісії про встановлення групи інвалідності. Інші звільненці можуть не турбуватися з цього приводу.

Увага! Якщо ФОП у 2020 році «розреєструвався» та подав ліквідаційну форму № Д5, то звітувати ще раз за рік не потрібно.

Зовсім інша ситуація з ФОП, які вийшли на пенсію та подали форму № Д5 з позначкою «призначення пенсії». Їм потрібно буде подати звітну форму № Д5 (201.06.02 БЗ). Але будьте уважними із її заповненням. Якщо хочете скористатися звільненням від сплати ЄСВ, графи 3 — 6 таблиці 1 заповнюєте по місяць (включно), в якому стали звільненцем.

В який строк?

Граничний строк подання форми № Д5 за 2020 рік — 9 лютого 2021 року. Її подаємо за основним місцем постановки на облік ФОП як платника ЄСВ у податковому органі (за місцем проживання).

До речі, за 2020 рік звітуємо за старою формою, за якою звітували за підсумками 2019 року. Форму, змінену наказом Мінфіну від 05.11.2020 р. № 670, не використовуємо!

Способи подання такі (на вибір):

— засобами електронного зв’язку (через відповідну програму) в електронній формі з використанням електронного підпису;

— на паперових носіях, засвідчених підписом ФОП і скріплених печаткою (за наявності), разом з електронною формою на електронних носіях інформації (на флешці, наприклад);

— на паперових носіях, якщо у ФОП кількість застрахованих осіб (працівників) не перевищує п’яти. Звіт на папері можна занести до податкової особисто (через уповноважену особу), а можна не пізніше ніж за 10 днів до закінчення граничного строку подання форми № Д5 надіслати її поштою з повідомленням про вручення та з описом вкладення.

Як заповнити?

Повна назва форми звіту — Звіт про суми нарахованого доходу застрахованих осіб та суми нарахованого єдиного внеску. Наведена вона в додатку 5 до Порядку № 435 та складається з титульного аркуша і двох таблиць.

Таблицю 1 заповнюють усі підприємці незалежно від обраної системи оподаткування. Якщо ж ФОП здійснював свою підприємницьку діяльність у сферах, робота в яких зараховується до спецстажу, то додатково до таблиці 1 Звіту за формою № Д5 йому потрібно сформувати таблицю 2.

Звісно, більшість ФОП будуть мати справу з титульним аркушем і таблицею 1 Звіту за формою № Д5. Про них і поговоримо.

Титульний аркуш. Більшість його реквізитів не викликають запитань при заповненні. Проте, все-таки, реквізиту «6. Тип платника та період перебування (місяць)» приділимо увагу.

Перед назвою системи оподаткування, на якій перебував ФОП, проставляємо відповідну позначку у комірці. Далі — період перебування на обраній системі оподаткування протягом звітного року. Формат заповнення комірок: дд.мм.2020 (наприклад, 01.01.2020).

Зверніть увагу: якщо ФОП потрапив на загальну систему чи єдиний податок (групи 3, 4) не з першого числа місяця, то в реквізиті 6 титульного аркуша число місяця при зазначенні початку відповідного періоду все одно потрібно ставити перше (а не фактичну дату держреєстрації).

Аналогічно діємо й при зазначенні останнього періоду, у якому ФОП потрапив до кола звільненців (див. вище).

Наприклад, ФОП встановлена інвалідність 5 серпня 2020 року. Серпень 2020 року стає останнім місяцем, за який цей підприємець сплатить ЄСВ за себе. Далі він не має бажання сплачувати єдиний внесок добровільно. Тож у реквізиті 6 він зазначить період з 01.01.2020 по 31.08.2020.

Таке заповнення пов’язано з тим, що, навіть якщо підприємець стає платником ЕСВ не з першого числа місяця (залишає їх коло не в останнє число місяця), єдиний внесок за такий місяць він повинен сплатити в повному обсязі. Звісно, якщо за іншими підставами його не звільнили від сплати ЄСВ за такий місяць.

До речі, про інші підстави для несплати ЄСВ. У 2020 році звільнили від сплати ЄСВ за себе:

1) за березень, квітень та травень усіх ФОП незалежно від системи оподаткування та від того, отримували вони дохід у цей період чи ні (див. абзац перший п. 910 розд. VIII Закону № 2464);

2) за грудень дві категорії ФОП, а саме підприємців-єдиноподатників групи 1 незалежно від факту отримання доходу та ФОП-загальносистемників, на яких поширюється дія Закону України від 04.12.2020 р. № 1071-ІX (це ті, які мали право на отримання карантинних 8000 грн) та які у грудні не отримували дохід (прибуток) (див. п. 910.1 та абзац перший п. 916 розд. VIII Закону № 2464 відповідно).

Проте ФОП може прийняти рішення добровільно сплатити ЄСВ за ці звільнені місяці. Заперечень від податківців не буде.

Від обраного варіанта, а також системи оподаткування ФОП буде залежати порядок заповнення граф таблиці 1 Звіту з ЄСВ за себе.

Таблиця 1. ФОП на єдиному податку. За місяцями звітного періоду, в яких ФОП перебував на обліку як платник ЄСВ, зазначаєте:

— у графі 2 — код категорії застрахованої особи «6»;

— у графі 3 — самостійно визначені суми доходу, але не нижче мінімальної (січень — серпень — 4723 грн, вересень — грудень — 5000 грн) і не вище максимальної бази нарахування ЄСВ (січень — серпень — 70845 грн, вересень — грудень — 75000 грн). Навіть за місяцями звільнення від сплати ЄСВ за іншими підставами. На це звертають увагу податківці в роз’ясненні в підкатегорії 201.06 БЗ;

— у графі 4 — суму доходу, з якого будете сплачувати ЄСВ у відповідному місяці звітного року. Якщо ви вирішили скористатися звільненням за березень — травень (ФОП групи 1 ще й за грудень), то графу 4 за такими місяцями не заповнюєте (у паперовому варіанті Звіту проставляєте прокреслення);

— у графі 5 — ставку ЄСВ (22,00);

— у графі 6 — суми нарахованого ЄСВ (графа 4 х 22 % : 100 %).

Будьте уважними із заповненням таблиці 1 у разі, якщо ФОП скористався звільненням. Адже самостійне визначення платником ЄСВ бази нарахування єдиного внеску за березень — травень 2020 року (ФОП групи 1 — за грудень) у Звіті свідчитиме про прийняття рішення про нарахування, обчислення та сплату ЄСВ за вказані періоди в розмірах та порядку, визначених Законом № 2464 (ср. ).

Приклад 1. ФОП весь 2020 рік перебував на єдиному податку (група 3). Він вирішив скористатися звільненням від сплати ЄСВ за березень — травень. Самостійно визначена база нарахування ЄСВ дорівнює мінзарплаті.

Наведемо фрагменти заповненої форми на рис. 1.

img 1

Таблиця 1. ФОП на загальній системі. За місяцями звітного періоду, в яких ФОП перебував на обліку як платник ЄСВ, зазначаєте:

— у графі 2 — код категорії застрахованої особи «5»;

— у графі 3 — середньомісячний дохід (прибуток). Його суму ФОП знаходить, поділивши загальний чистий підприємницький дохід (прибуток), заявлений у річній декларації про майновий стан та доходи (гр. 3 рядка 10.8 декларації), на кількість місяців звітного періоду, в яких ФОП перебував у статусі загальносистемника (п. 3 розд. III Інструкції № 449).

Увага! Місяці, звільнені від сплати ЄСВ за карантинними підставами (наприклад, березень — травень), також беруть участь у розрахунку середньомісячного доходу. За такими місяцями графа 3 також повинна бути заповнена, якщо, звісно, ФОП є платником ЄСВ у такому місяці.

Проте якщо ФОП у 2020 році не отримав дохід (прибуток), то у графі 3 проставляєте нулі, якщо здаєте звіт у паперовому вигляді, або ж залишаєте комірки незаповненими, якщо здаєте звіт у електронному форматі;

— у графі 4 за місяцями, на які не поширюється звільнення від сплати ЄСВ або ж поширюється, але ФОП прийняв рішення про сплату ЄСВ за такі місяці звітного періоду, — дохід, відображений у графі 3, але не нижче мінімальної (січень — серпень — 4723 грн, вересень — грудень — 5000 грн) і не вище максимальної бази нарахування ЄСВ (січень — серпень — 70845 грн, вересень — грудень — 75000 грн);

— у графі 5 — ставку ЄСВ (22,00);

— у графі 6 — суми нарахованого ЄСВ (графа 4 х 22 % : 100 %).

До речі, за такими ж правилами заповнюють звітність «сплячі» підприємці, які хочуть списати ЄСВ-борги (див. п. 915 розд. VIII Закону № 2464, «Податки & бухоблік», 2021, № 102, с. 29). На цьому наполягають податківці у роз’ясненні в підкатегорії 201.06 БЗ.

Приклад 2. ФОП зареєструвався 10 березня 2020 року та перебував на загальній системі оподаткування до кінця звітного року. Сума чистого підприємницького доходу за 2020 рік становить 43285 грн. Підприємець вирішив скористатися звільненням від сплати ЄСВ за березень — травень.

У реквізиті 6 титульного аркуша звіту зазначаємо звітний період з 01.03.2020 р. по 31.12.2020 р. Тобто незважаючи на те, що ФОП зареєструвався 10 березня, цей місяць показуємо як повний.

Звітний період сформують 10 місяців. Визначимо розмір середньомісячного доходу ФОП на загальній системі: 43285 : 10 = 4328,50 (грн).

Він виявився нижчим за розмір мінзарплати. Але оскільки сума ЄСВ на місяць не має бути менше мінімального страхового внеску, у графі 4 таблиці 1 за місяцями, за якими не діє звільнення, зазначаємо мінімальну базу нарахування ЄСВ — мінзарплату.

Оскільки платник скористався звільненням від сплати ЄСВ за березень — травень, у графах 4 та 6 таблиці 1 сумові показники за цими місяцями не зазначаємо.

Наведемо на рис. 2 фрагмент заповненої таблиці 1 Звіту за формою № Д5.

img 2

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі