Теми статей
Обрати теми

Змінюємо метод амортизації ОЗ

Войтенко Тетяна, податковий експерт
Іноді виникає необхідність амортизувати об’єкт основних засобів (ОЗ) іншим методом. Приміром, раніше застосовували прямолінійний, а зараз вирішили встановити метод прискореного зменшення залишкової вартості. Наказ зробили. Але як себе підстрахувати? Чим мотивувати, що вартість дорогого об’єкта списується не так, як інших ОЗ? Наші рекомендації — у цій статті.

Чи можна змінити метод?

Метод амортизації обирають індивідуально для кожного об’єкта ОЗ з урахуванням очікуваного способу отримання економічних вигід від його використання. Обраний метод застосовують послідовно з періоду в період. Проте якщо спосіб отримання економічних вигід змінився, принцип послідовності може бути порушений. Тоді метод амортизації об’єкта ОЗ переглядають (п. 28 НП(С)БО 7 «Основні засоби»). На можливість змінити метод амортизації об’єкта ОЗ вказує також п. 26 Методрекомендацій № 561*. Про необхідність перегляду методу амортизації, що застосовується до активу, в подібних обставинах говорить і § 61 МСБО 16 «Основні засоби». Тож

* Методрекомендації з бухобліку ОЗ, затверджені наказом Мінфіну від 30.09.2003 р. № 561.

бухгалтерські нормативи абсолютно не проти перегляду методу амортизації об’єкта ОЗ

При цьому НП(С)БО 7 не уточнює, на яку конкретно дату проводити маніпуляції з переглядом методу амортизації.

А ось § 61 МСБО 16 пропонує проводити цю процедуру принаймні на кінець кожного фінансового року. Але це зовсім не означає, що метод амортизації об’єкта ОЗ треба обов’язково щорічно змінювати. Просто, як мінімум, станом на дату закінчення кожного звітного року використовуваний метод тестують на предмет можливого перегляду. Хоча змінити його можна у будь-який інший момент.

Привід для зміни

Перегляд раніше обраного методу амортизації об’єкта ОЗ має бути виправданий умовами, що змінилися. Повторимо, виходячи з вимог п. 28 НП(С)БО 7 переглянути метод амортизації можливо виключно у разі зміни очікуваного способу отримання економічних вигід від використання об’єкта ОЗ.

А за нормами § 61 МСБО 16 повинні відбутися значні зміни в очікуваній структурі споживання майбутніх економічних вигід, утілених в активі. Тому перехід на інший метод амортизації, застосований щодо конкретного об’єкта ОЗ, треба обґрунтувати згаданою зміною очікуваних економічних вигід від його використання.

У свою чергу, зміна очікуваного способу отримання економічних вигід є оцінним критерієм. Його визначають самостійно. Споживаються майбутні економічні вигоди, що втілені в активі, головним чином через його використання (§ 56 МСБО 16). Проте дія інших чинників часто призводить до зменшення очікуваних економічних вигід, які могли б бути отримані від цього активу.

А тому можуть бути визнані зміною очікуваного способу отримання економічних вигід і стати підставою для перегляду методу нарахування амортизації об’єкта ОЗ, зокрема:

— інтенсивніше використання (збільшення продуктивності) — випуск за участю активу більшої кількості продукції, робіт, послуг;

— фізичний знос активу (в той час, коли цей актив не використовують);

— прискорене моральне або комерційне застарівання, що виникає в результаті зміни/удосконалення виробничого процесу, зміни ринкового попиту або очікуваного майбутнього зменшення ціни на продукцію/роботи/послуги, виготовлювані за допомогою активу.

З практичної точки зору, таку зміну доцільно належним чином аргументувати і документально підкріпити. Обґрунтуванням може виступити висновок про зміну моделі використання об’єкта ОЗ, оформлений відповідною службою, відповідальною за експлуатацію ОЗ. А статус розпорядчого документа йому надасть наказ (розпорядження) керівника підприємства.

Тож без особливих причин, не обґрунтувавши зміни в очікуваній структурі споживання майбутніх економічних вигід, змінити метод амортизації об’єкта ОЗ не можна. Украй небажано, щоб підставою для перегляду виступала мінімізація платежів з податку на прибуток. У нашому випадку обґрунтувати впровадження методу прискореного зменшення залишкової вартості замість прямолінійного можна прискореним моральним або комерційним застаріванням об’єкта ОЗ, що виникло в результаті зміни/удосконалення виробничого процесу.

Зміна методу — зміна облікової оцінки

Нараховувати амортизацію за новим методом розпочинають з місяця, наступного за місяцем, в якому прийняли відповідне змінююче рішення. Тобто річну (місячну) суму амортизації після перегляду визначають виходячи з нового методу її нарахування з місяця, наступного за місяцем таких змін (п. 28 НП(С)БО 7, п. 26 Методрекомендацій № 561).

Базою для розрахунку нової суми амортизації служить залишкова вартість об’єкта ОЗ (за мінусом його ліквідаційної вартості) на початок місяця, наступного за місяцем змін (див. лист Мінфіну від 25.07.2013 р. № 31-08410-07-27/22430). У цій ситуації вона виступає аналогом первісної вартості об’єкта ОЗ. Про те, як визначити нову річну норму амортизації за методом зменшення залишкової вартості, див. у «Податки & бухоблік», 2019, № 64, с. 14.

А чи треба після зміни методу перераховувати суму амортизації, яка вже була нарахована з моменту передачі об’єкта ОЗ в експлуатацію?

Ні, цього робити не слід. Адже ми маємо справу зі зміною облікових оцінок. Про це свого часу без коливань заявив Мінфін (див. лист від 02.11.2009 р. № 31-34000-20-23-5535/5708). А § 61 МСБО 16 прямо пропонує зміну методу амортизації активу відображати в обліку як зміну облікової оцінки, тобто перспективно: у поточному і подальших звітних періодах. Детальніше про зміну облікової політики див. у «Податки & бухоблік», 2021, № 9, с. 6.

Тому після зміни методу нарахування амортизації об’єкта ОЗ перераховувати раніше нараховану (минулу) амортизацію, коригувати нерозподілений прибуток на початок звітного періоду і подавати порівняльну інформацію за попередні звітні періоди не треба.

До речі, податківці зовсім не проти, щоб для одного об’єкта ОЗ методи амортизації у бухгалтерському і податковому обліку відрізнялися (див. лист ДПСУ від 11.11.2020 р. № 4663/ІПК/99-00-05-05-02-06).

ВИСНОВКИ

  • Метод амортизації, застосований щодо об’єкта ОЗ, переглядають у разі значної зміни в очікуваній структурі споживання майбутніх економічних вигід від його використання.
  • Зміну очікуваного способу отримання економічних вигід, утілених в об’єкті ОЗ, треба обґрунтувати і документально підтвердити.
App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі