Теми статей
Обрати теми

Топові критерії ризиковості операцій

Вишневський Михайло, податковий експерт
Як вам відомо, ПН/РК, які потрапили під моніторинг, одразу заблокують, якщо платника, який подав їх для реєстрації в ЄРПН, включено до списку ризикових. А от якщо платник не ризиковий, то ПН/РК перевірять на відповідність критеріям ризиковості здійснення операцій. І при відповідності хоча б одному з цих критеріїв заблокують теж. Саме про такі критерії і поговоримо у цьому матеріалі.

Критерії ризиковості здійснення операцій наведені в додатку 3 до Порядку № 1165. Основну увагу ми приділимо чотирьом із шести наведених там критеріїв, які фіскали на практиці найчастіше використовують для цілей блокування ПН/РК.

Зауважимо, що нижче ми свідомо викинули із змісту критеріїв 1 та 4 згадки про Таблицю, адже зазначені у прийнятій фіскалами Таблиці товари/послуги взагалі під моніторинг не потраплять (п.п. 4 п. 3 Порядку № 1165)!

Критерій 1

Зміст критерію. Обсяг постачання товару/послуги, зазначений у ПН/РК на збільшення суми ПЗ, яку/який подано для реєстрації:

дорівнює або перевищує величину залишку, що визначається як різниця між обсягом придбання на митній території України такого/такої товару/послуги* та/або ввезення на митну територію України такого товару, зазначеного з 01.01.2017 р. в отриманих ПН/РК, зареєстрованих в ЄРПН, і митних деклараціях, збільшеним у 1,5 раза, та обсягом постачання відповідного товару/послуги, зазначеного в ПН/РК, зареєстрованих з 01.01.2017 р. в ЄРПН, і

* Крім обсягу придбання товарів/послуг за операціями, які звільнені від оподаткування та підлягають оподаткуванню за нульовою ставкою.

переважання в такому залишку (більше 50 %) груп товарів, визначених ДПС.

Пояснення. Цей критерій передбачає одночасне виконання двох умов, щоб операція стала ризиковою.

Перша. Повинна спрацювати нерівність: Опн/рк ≥ Опридб х 1,5 - Опост. Тобто обсяг постачання товару/послуги в поданій ПН/РК (Опн/рк), повинен дорівнювати або бути більше залишку, визначеного як різниця між:

обсягами придбання (ввезення) такого товару/послуги, зазначеного в ПН/РК, зареєстрованих з 01.01.2017 р. у ЄРПН, і митних деклараціях (Опридб)*, помноженого на 1,5, та

обсягами постачання відповідного товару, зазначеного в ПН/РК, зареєстрованих з 01.01.2017 р. у ЄРПН (Опост).

Ця умова (неперевищення обсягом постачання з ПН/РК величини «віртуального» залишку) перевіряється окремо за кожним товаром/послугою в розрізі кодів УКТ ЗЕД/ДКПП

Від цього зазвичай страждають виробники продукції, виконавці послуг (у них коди на вході й виході різні — рятуються тільки Таблицями), а також торговці, що закуповують товари у неплатників ПДВ, або роблять більш ніж 50 %-ві націнки, або отримують аванси на ще не придбані товари. Псує картину також блокування ПН постачальників, штучно занижуючи показник Опридб.

Друга. Переважання в такому загальному (!) віртуальному залишку (більше 50 %) «ризикових» груп товарів, які визначені ДПСУ. Діючий перелік кодів УКТ ЗЕД таких груп товарів затверджений наказом ДПСУ від 11.03.2021 р. № 277, і він із кожними змінами все більшає. Зараз він містить уже 173 (!) позиції, починаючись зі свиней і закінчуючись прокладками-тампонами. ☹ Детальніше див. «Податки & бухоблік», 2021, № 23, с. 27.

Критерій 4

Зміст. В РК до ПН, складеної на отримувача — платника ПДВ, передбачається зміна номенклатури товару/послуги (для товарів — зміна перших 4 цифр коду УКТ ЗЕД, для послугперших 2 цифр коду ДКПП).

Пояснення. Цей критерій стосується РК на зміну номенклатури, складених на ПДВ-платників. РК підпадає під блокування, якщо заміна номенклатури передбачає зміну перших чотирьох цифр коду товару або перших двох цифр коду послуг. Часто таке трапляється у випадках з передоплатою (коли постачається інша номенклатура, ніж була запланована/проплачена), або у випадках з пересортицею.

Критерій 5

Зміст. Сума компенсації вартості товару/послуги, зазначена в зменшуючому РК, поданому отримувачем такого товару/послуги для реєстрації в ЄРПН, перевищує суму, визначену як різниця між загальним обсягом придбання такого товару/послуги у цього постачальника та обсягом постачання отримувачем такого/такої товару/послуги (усе — згідно із зареєстрованими ПН/РК починаючи з 01.01.2017 р.).

Пояснення. Тут - про зменшуючий РК, складений на отримувача — платника ПДВ. Якщо сума зменшення ПЗ за таким РК виявиться більше різниці між обсягами придбання отримувачем у цього постачальника товару/послуги і обсягами постачання цього товару/послуги, здійсненими отримувачем, цей РК заблокують. Така різниця розраховується згідно із зареєстрованими ПН/РК з 01.01.2017 р.

Цей критерій спрацьовує нерідко, адже він не враховує торговельні націнки отримувача при перепродажах товару цього коду своїм покупцям

Тому на практиці тут часто роблять зворотний продаж (див. «Як уникають блокування» цього випуску). Окрім того, перекоси тут, зокрема, можуть створювати значні попередні оплати, що надходять отримувачу від його покупців, та інші фактори.

Засмучує тут і той момент, що зменшуючий РК, складений постачальником, буде заблокований «з вини» некрасивих даних отримувача. А от займатися розблокуванням цього РК доведеться саме постачальникові, і це надто ускладнює на практиці процес розблокування.

Критерій 6 та інші

Зміст. Зменшуючий РК до ПН, складеної на неплатника ПДВ*, поданий для реєстрації в ЄРПН у строк, що перевищує 14 календарних днів з дня складення ПН, зареєстрованої в ЄРПН без порушення граничних строків.

* На відміну від ПН, що не видаються покупцям, РК до таких ПН під моніторинг підпадають.

Пояснення. За цим критерієм під блокування підпадають усі зменшуючі РК, складені на неплатників ПДВ і подані на реєстрацію після закінчення 14 календарних днів з дати складання ПН (за умови її своєчасної реєстрації).

Обмеження в 14 днів прив’язане до строку, протягом якого згідно із Законом про захист прав споживачів кінцевий покупець має право повернути придбаний товар. Усі зменшуючі коригування, що здійснюються за постачаннями неплатникам ПДВ після 14-денного строку — ризикові. Однак неплатники ПДВ далеко не завжди є кінцевими покупцями товару. Та й кінцевий покупець за певних обставин має право повернути товар (або право на зменшення ціни) також і після закінчення 14 днів…

Менш «популярні» критерії 2 та 3. Критерій 2 може спрацювати, якщо в ПН/РК фігурують підакцизні товари, а їх постачальник не має відповідної ліцензії (на оптову** торгівлю, експорт чи імпорт). Щодо критерію 3 — будьте уважні з постачаннями у ПН/РК, що містять коди пального, які є в п.п. 215.3.4 ПКУ. Перегляньте їх список, там є цікаві (ходові) позиції: наприклад, деякі розчинники, уайт-спірит та ін. Бо якщо вас немає в реєстрі платників пального акцизу, а цих кодів — у Таблиці, то такі ПН/РК блокуватимуть. І таке може бути, навіть якщо пальне реалізується у до 5-літровій тарі***…

** Тобто роздрібні постачання за цим критерієм блокуватись не повинні, але ПЗ їх не завжди розпізнає…

*** Такі операції для цілей пального акцизу взагалі не вважаються реалізацією (виняток — виробники).

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі