Теми статей
Обрати теми

Зустрічайте новий перелік ризикових товарів

Войтенко Тетяна, податковий експерт
Наказ ДПСУ від 11.03.2021 р. № 277

висновок документа

Перелік кодів товарів згідно з УКТ ЗЕД, наявність яких у податкових накладних (ПН)/розрахунках коригування (РК) може призвести до їх блокування, викладено в новій редакції

Ризиковість операцій — останній етап моніторингу ПН/РК на предмет блокування. На відповідність критеріям ризиковості операцій моніторять тільки ті ПН/РК, які не відповідають жодній з ознак безумовної реєстрації і складені не ризиковим і не позитивним платником. Критерії ризиковості здійснення операцій викладені в додатку 3 до Порядку № 1165*.

* Порядок зупинення реєстрації ПН/РК в ЄРПН, затверджений постановою КМУ від 11.12.2019 р. № 1165.

Нас цікавить перший критерій ризиковості операцій. Він об’єднує відразу три умови, які повинні одночасно виконуватися для зупинення реєстрації ПН/РК:

1) немає прийнятої Таблиці даних платника ПДВ з кодами УКТ ЗЕД/ДКПП, зазначеними в ПН/PK, поданій для реєстрації;

2) відсутні/недостатньо віртуальних залишків товарів з ПН/РК;

3) частка ризикових товарів у загальному залишку перевищує 50 %.

Узагалі-то, якщо коди товарів/послуг (згідно з УКТ ЗЕД/ДКПП) з ПН/РК наявні у врахованій фіскалами Таблиці даних платника ПДВ, то такі ПН/РК ще до моніторингу повинні відразу зареєструвати, незважаючи на жодні блокувальні критерії та ризиковість згаданих у них товарів. Тому на ризиковість здійснення операції, ймовірно, повинні оцінюватися тільки ті ПН/РК, у яких відображені товари/послуги, не зазначені в Таблиці даних. Інша річ, що домогтися від податківців врахувати таку Таблицю дуже не просто.

Небезпечний п. 1 Критеріїв ризиковості операцій для виробників товарів/послуг, а також для тих, у кого велика націнка (більше 50 %) і хто придбав товар у неплатників ПДВ або отримав аванс під ще не куплений товар.

Перелік підозрілих, з точки зору податківців, кодів товарів згідно з УКТ ЗЕД, за якими система перевіряє наявність залишків, затверджено наказом ДПСУ від 03.02.2020 р. № 67.

Наказом, що коментується, перелік ризикових товарів з 11.03.2021 р. змінили і розширили до 173 товарних позицій проти колишніх 149.

Зокрема, клеймо ризикових отримали товарні позиції згідно з УКТ ЗЕД: риба сушена, солона або в розсолі (0305); солод обсмажений або необсмажений (1107); томати, приготовлені або консервовані без додавання оцту чи оцтової кислоти (2002); інший тютюн промислового виробництва та замінники тютюну промислового виробництва, тютюнові екстракти та есенції (2403); карбонати (2836); полотна трикотажні завширшки більш як 30 см (6004); костюми, комплекти, жакети, блейзери, сукні (6104); бюстгальтери, пояси, корсети (6212); ковдри та пледи дорожні (6301); двигуни внутрішнього згоряння та частини для них (8407, 8408, 8409); монітори та проектори (8528); автомобілі легкові та інші моторні транспортні засоби (8703); причепи та напівпричепи (8716); меблі для сидіння та їх частини (9401).

Якщо ризиковий код спрацював і ПН/РК заблокували, звертайтеся до «Податки & бухоблік», 2021, № 13, с. 17. Там ви знайдете підказку, як заповнити Повідомлення і пояснення на розблокування ПН/РК. А ось якщо прийшло повідомлення про те, що обраний код УКТ ЗЕД товару визначений податківцями як ризиковий і підпадає під моніторинг, не панікуйте. Таке повідомлення просто попереджає, що занесений до ПН товар є ризиковим (див. «Податки & бухоблік», 2020, № 62, с. 2).

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі