Теми статей
Обрати теми

Кинуті заблоковані ПН

Адамович Наталія, податковий експерт
Доволі часто постачальники не подають документів для розблокування і кидають заблоковані ПН. Яку небезпеку вони в собі несуть? Чи можуть податківці оштрафувати за їх нереєстрацію? Як кинуті ПН впливають на показник ΣПеревищ? Коли покупцеві суму ПДВ з кинутої ПН списувати до витрат? З’ясуємо ці питання.

У продавця

Штраф за нереєстрацію. Штрафи за несвоєчасну реєстрацію ПН (РК) за п. 1201.1 ПКУ податківці накладають «за допомогою» програмного забезпечення тільки після того, як платник зареєструє ПН з порушенням строків. Тому, поки ПН заблокована, цей штраф узагалі незастосовний.

Небезпеку в цій ситуації для платників становлять штрафи, передбачені в п. 1201.2 ПКУ. У цьому пункті перший штраф — за відсутність реєстрації ПН (РК) у ЄРПН протягом строку, встановленого ст. 201 ПКУ, у розмірі 50 % суми ПЗ, зазначеної в такій ПН (РК). Він накладається за результатами перевірки податківців.

Якщо ж за днем отримання ППР на цей штраф ПН (РК) не буде зареєстрована протягом 10 календарних днів, то цим пунктом передбачений ще один 50 %-й штраф. У результаті вся сума ПДВ з такої ПН може потрапити штрафом до бюджету.

Щоправда, п. 1201.2 ПКУ передбачає, що штрафи за цією статтею не застосовуються на період призупинення реєстрації ПН до прийняття відповідного рішення про відновлення реєстрації такої ПН. Тобто доки ПН заблокована, застосувати штраф за нереєстрацію ПН на операцію податківці не можуть.

Проте дотримуючись роз’яснення податківців з БЗ 101.27, якщо щодо заблокованої ПН платник протягом 365 днів не вживав заходів з її розблокування, то після закінчення цього строку:

1) буде прийнято рішення про відмову в реєстрації такої ПН, а

2) за результатами проведеної перевірки буде застосований штраф за нереєстрацію за п. 1201.2 ПКУ, якщо податківці виявлять факт здійсненої операції без реєстрації ПН. Як бачимо,

штраф за нереєстрацію кинутої (не помилкової) ПН можливий, якщо платник не вживав достатніх заходів для розблокування ПН

І податківці його застосують, коли є вина платника в нереєстрації такої ПН (ст. 109 ПКУ).

Але якщо податківці й захочуть застосувати цей штраф, то зможуть вони це зробити тільки після закінчення 365 календарних днів з дати її складання.

До закінчення 365 календарних днів (періоду, протягом якого можна подавати документи для розблокування податкової накладної (п. 6 Порядку № 520)), підстав для застосування штрафів за відсутність зареєстрованої податкової накладної в податківців немає.

Тож якщо 365 днів ось уже майже сплинуть, то з розблокуванням ПН радимо краще не зволікати, оскільки на період карантину строк для подання розблокувальних документів не продовжується (детальніше див. «Податки & бухоблік», 2020, № 50, с. 7).

Щоправда, на сьогодні (з 01.03.2020 р. і до закінчення карантину) діє мораторій на такі штрафи (п. 521 підрозд. 10 розд. ХХ ПКУ, БЗ 101.27), але зрозуміло: він не вічний (продовжений поки до кінця квітня постановою КМУ від 17.02.2021 р. № 104 // «Податки & бухоблік», 2021, № 17, с. 21).

І після закінчення карантину податківці вже точно при перевірці штрафуватимуть за так і не зареєстровані ПН. А це немало-небагато щонайменше 50 % від суми ПДВ у ПН.

Ліміт реєстрації та ∑Перевищ. Постачальник зобов’язаний відобразити податкові зобов’язання (ПЗ) у тому звітному періоді, в якому вони виникли, — була складена ПН (пп. 187.1, 201 і 201.10 ПКУ), незалежно від того, заблокована вона чи ні. І якщо ПН не розблокувати, то сума ПЗ за даними декларації виявляється більше, ніж за даними ЄРПН. І як результат — відразу щойно подано декларацію, з’являється показник ∑Перевищ. І на його суму зменшується ліміт реєстрації (∑Накл).

Врахуйте: після розблокування така ПН може бути автоматично зареєстрована за рахунок ліміту, сформованого завдяки ∑Перевищ, що відповідає умовам з п. 2001.9 ПКУ (детальніше див. «Розблокування ПН/РК і ∑Перевищ» цього номера).

Але якщо ПН залишиться кинутою, регліміт так і не зміниться.

У покупця

Право на ПК. До того моменту, поки постачальник не зареєструє ПН, у покупця немає права на податковий кредит (п. 201.10 ПКУ). До того ж на відповідну суму ПДВ не збільшиться ліміт реєстрації. Тому заблоковані ПН покупець у декларації з ПДВ не відображає. І до розблокування суму вхідного ПДВ обліковує за дебетом субрахунку 644/1 «ПК непідтверджений».

Можливо, постачальник спробує зареєструвати нову ПН. Адже просто кинути ПН, якщо постачання було реально здійснене, для нього загрожуватиме штрафом за відсутність реєстрації ПН. Отримавши зареєстровану ПН, покупець відображає ПК записом: Дт 641/ПДВ — Кт 644/1 «ПК непідтверджений».

Але якщо раптом надалі й кинута ПН виявиться зареєстрованою, покупець не матиме права на включення суми ПДВ за нею до складу ПК, оскільки за цією господарською операцією вже був сформований ПК на підставі повторно складеної і зареєстрованої ПН (див. лист ДФСУ від 19.08.2019 р. № 3878/6/99-99-15-03-02-15/ІПК). Але якщо ПН так і не буде зареєстрована постачальником? Коли можна списувати на витрати неотриманий податковий кредит (невідшкодований ПДВ)?

Коли на витрати? Зі списанням на витрати доведеться почекати. Платник має право зареєструвати ПН/РК до ПН протягом 1095 календарних днів з дати їх складання (БЗ 101.16). Тож поки не минуть 1095 днів, відведених для реєстрації, у покупця все ще залишається шанс отримати ПН. Наприклад, як ми вже сказали, постачальник може виписати другу ПН (під іншим номером) і зареєструвати її.

Раніше закінчення трьох років із дати складання ПН списувати суму вхідного ПДВ на витрати не можна

Дострокове відображення витрат може обернутися неприємністю для покупця. Адже податківці при перевірці можуть угледіти завищення витрат (необґрунтоване їх відображення), що, у свою чергу, може призвести до заниження податку на прибуток і недоплати цього податку до бюджету.

Тому потрібно дочекатися закінчення строку реєстрації ПН у ЄРПН. Якщо протягом 1095 днів постачальник ПН так і не зареєструє, списати суму вхідного ПДВ до витрат можна тільки на 1096-й день. Тоді робимо запис: Дт 949 — Кт 644/1 «ПК непідтверджений».

висновки

  • За кинутими ПН у постачальника є ризик при перевірці отримати штраф за здійснення операції без реєстрації ПН.
  • ПЗ, відображені в декларації за заблокованою ПН, сформують показник ∑Перевищ, і на його суму зменшиться ліміт реєстрації.
  • Покупець за кинутою ПН не має права на ПК. Списати ПДВ на витрати він має право тільки після трьох років.
App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі