Теми статей
Обрати теми

Карантинні 8000 грн: як отримати

Децюра Сергій, податковий експерт
На сьогодні значна частина областей України перебуває у червоній зоні карантину. В цих областях уведено чимало обмежень, у тому числі заборонено здійснювати багато видів діяльності. Для підтримки ФОП і працівників певних суб’єктів господарської діяльності, які найбільше постраждали від уведення карантинних обмежень, запроваджена виплата карантинної допомоги. Про те, хто її може отримати, поговоримо далі.

Отримувачі допомоги

Розраховувати на отримання весняної одноразової карантинної допомоги, як і зимової, можуть дві категорії застрахованих осіб (ст. 2 Закону № 1358* та п. 2 Порядку № 328**):

* Закон України від 30.03.2021 р. № 1358-IX.

** Порядок, затверджений постановою КМУ від 07.04.2021 р. № 328.

— наймані працівники;

— ФОП.

Ці дві категорії осіб можуть розраховувати на отримання одночасно двох видів допомоги:

— державної допомоги у сумі 8000 грн;

— місцевої допомоги. Розмір допомоги і сам факт її надання має встановити місцева влада.

Загальні вимоги до отримувачів

Щоб отримати карантинну допомогу:

по-перше, вищезгадані особи мають працювати на території, на якій запроваджено починаючи з лютого 2021 року червону карантинну зону (п. 8 Порядку № 328).

Щоб дізнатися, чи потрапив ваш регіон у червону» зону і коли саме, орієнтуйтеся на рішення Держкомісії з надзвичайних ситуацій. Інформація про такі рішення розміщується на урядовому вебпорталі (covid19.gov.ua).

Якщо ваш регіон до червоної зони починаючи з лютого 2021 року не потрапив, розраховувати на отримання карантинної допомоги поки що не варто

по-друге, як наймані працівники, так і ФОП, які територіально відносяться до червоної зони, мають дотримуватися певних вимог.

Вимоги для працівників

Із числа найманих працівників отримати весняну карантинну допомогу можуть тільки ті, щодо яких дотримано одночасно такі вимоги (п. 2 ст. 2 Закону № 1358 та п.п. 1 п. 4 Порядку № 328):

1) фізособа має працювати на дату звернення за допомогою у суб’єкта (ФОП або юрособи), у якого основний вид діяльності (перший у відомостях з ЄДР) внесений до Переліку «постраждалих» від карантину видів діяльності.

Йдеться про оновлений постановою КМУ від 07.04.2021 р. № 329 попередній Перелік, затверджений урядовою постановою від 09.12.2020 р. № 1236. У порівнянні з ним оновлений документ доволі сильно «схуд».

При цьому карантинний вид діяльності у роботодавця має бути основним станом на останній день місяця, який передує місяцю, в якому подається звернення на отримання допомоги. Тобто якщо звернення про допомогу подається у квітні, то у роботодавця має бути карантинний вид діяльності основним на 31.03.2021 р.;

2) фізособа має працювати за основним місцем роботи. Якщо вона працює у вищезгаданого роботодавця за сумісництвом, то на допомогу розраховувати не слід;

3) середня зарплата фізособи не має перевищувати 30000 грн на місяць. Для обчислення середньої зарплати враховуються усі три місяці останнього звітного кварталу, який передує місяцю, в якому подається звернення;

4) суб’єкт господарювання, у якого працює чи працював найманий працівник, мав нарахувати ЄСВ за робітника за усі місяці відповідного кварталу, залежно від дати запровадження червоної зони (див. таблицю нижче).

Період сплати ЄСВ за працівника для отримання допомоги

Потрапляння регіону в червону зону

Квартал, за який слід сплатити ЄСВ

у лютому — травні 2021 року

IV квартал 2020 року

у червні — серпні 2021 року

I квартал 2021 року

у вересні — листопаді 2021 року

II квартал 2021 року

у грудні 2021 року

III квартал 2021 року

Дані про нарахування ЄСВ працівник може перевірити на вебпорталі ПФУ (portal.pfu.gov.ua).

Якщо працівник виконує всі наведені вимоги, то він може отримати допомогу.

Вимоги до підприємців

Із числа ФОП отримати допомогу можуть ті, хто територіально знаходиться у червоній зоні й одночасно виконали такі вимоги (п. 2 ст. 2 Закону № 1358 та п.п. 2 п. 4 Порядку № 328):

1) їх основний вид діяльності (перший у ЄДР) станом на останній день місяця, який передує місяцю, в якому подається звернення на отримання допомоги, потрапив у карантинний Перелік;

2) ФОП має бути зареєстрований як суб’єкт господарювання більше ніж три місяці. При цьому, якщо враховувати наступну вимогу про сплату ЄСВ за себе (див. нижче), то ті ФОП, які не звільнені від сплати ЄСВ мають бути зареєстровані підприємцями не 3, а не менше 9 місяців.

А от якщо ФОП звільнений від сплати ЄСВ, то ця вимога для них. Виповнитися 3 місяці ФОП-пільговику має на останній день місяця, який передує місяцю, в якому подається звернення. ФОП-пільговики, яким не виповнилося 3 місяці, на цю дату допомогу не отримають;

3) ФОП мав сплатити за останній (2020-й) звітний рік ЄСВ за себе не менше ніж за 6 місяців. Не має значення, підряд ідуть ці місяці чи ні.

Це обмеження не стосується тільки ФОП, звільнених від ЄСВ за себе, через те, що є пенсіонерами за віком, або досягли пенсійного віку, або є особами з інвалідністю.

Ті ж ФОП, які не сплатили ЄСВ за себе з інших причин, наприклад, були зареєстрованими ФОП у 2020 році менше 6 місяців чи були звільнені з інших причин, допомоги не отримають;

4) працюють лише як ФОП. Ті ФОП, які одночасно є найманими працівниками, допомогу не отримають. Той факт, що ФОП працює за основним місцем роботи чи за сумісництвом, значення не має. Якщо одночасно ФОП є найманим працівником, допомоги не буде;

5) ФОП має бути діючим на останній день місяця, який передує місяцю, в якому у його регіоні введено червону зону. Якщо ж ФОП ліквідується у місяці, в якому введено червону зону, то при дотриманні всіх інших умов теоретично він має право отримати карантинну допомогу.

Алгоритм отримання допомоги

Щоб отримати карантинну допомогу, наймані працівники і ФОП, які дотрималися вищезгаданих вимог, мають самостійно подати в електронному вигляді заяву через портал «Дія» (diia.gov.ua), у тому числі з використанням мобільного додатка порталу «Дія».

У Законі № 1358 та Порядку № 328 згадується лише про подання однієї заяви. Про подання окремих заяв для отримання державної та місцевої допомог не згадується ніде.

Крім того, у п. 17 Порядку № 328 говориться, що Мінцифри у 10-денний строк після закінчення строку подання заяв на отримання допомоги (див. нижче) передає місцевим органам влади перелік осіб, які подали такі заяви на отримання допомоги. І на основі цих даних місцева влада буде приймати рішення щодо надання місцевої карантинної допомоги.

Тому особам, які подадуть заяву на отримання допомоги, за цією ж заявою має надійти і державна, і місцева допомога. Звичайно ж, у випадку, коли місцеві органи влади її запровадять.

Для отримання допомоги у заяві слід заповнити всі поля форми, в тому числі вказати номер банківського рахунку за стандартом IBAN, на який має надійти допомога.

До відома! У заяві слід вказувати реквізити банківського рахунку, відкритого на найманого працівника, який подає заяву на отримання допомоги, а якщо отримує допомогу ФОП, то рахунку, відкритого або на ФОП, або на фізособу-громадянина. На реквізити рахунків сторонніх осіб допомогу не отримати, оскільки при виплаті допомоги має перевірятися, чи збігаються дані по рахунку із даними заявника.

Також кошти не отримають особи, щодо яких в банку є дані про смерть, набрання законної сили рішенням суду про визнання їх безвісно відсутніми або оголошення померлими.

Поки що форми електронної заяви на порталі «Дія» немає. Сподіваємося, що вона невдовзі там з’явиться. І тоді можна буде скористатися правом на отримання карантинної допомоги.

Дата подання заяви

Заяву на отримання допомоги потрібно подавати у відведений для цього час.

За загальним правилом цю заяву постраждалі особи мають подати протягом 30 днів з дня запровадження у певному регіоні червоної зони (п. 6 Порядку № 328).

Ці загальні правила відліку 30-денного строку не стосуються тільки випадку, коли червона зона була запроваджена у певному регіоні у лютому — березні 2021 року. В цьому випадку відлік 30-денного строку для подання заяви починається через 10 днів з дня набрання чинності Законом № 1358 (набрав чинність 09.04.2021 р.).

При цьому не має значення, чи й досі певний регіон, в якому червона зона була запроваджена у лютому — березні 2021 року, перебуває у цій зоні чи переведений до іншої (помаранчевої, жовтої, зеленої). Якщо заяву подати у відведений час (тобто не пізніше 19.05.2021 р., хоча краще не тягнути до останнього дня подання), то можна отримати і допомогу.

А от у тих регіонах, які потрапили до червоної зони у квітні 2021 року, відлік 30-денного строку починається з дати рішення про потрапляння регіону до червоної зони. Так, наприклад, Харківська область до червоної зони потрапила 11.04.2021 р., тому заяву про отримання допомоги слід подати не пізніше 10.05.2021 р.

Щоб було зрозуміліше, покажемо правила подання заяви на рисунку.

img 1

Строк подання заяви для отримання карантинної допомоги

Звертаємо увагу! На термін, в який слід подати заяву для отримання допомоги, як і на розмір допомоги, той факт, скільки перебуватиме регіон у червоній зоні, не впливає. Крім того, на можливість отримання весняної карантинної допомоги не впливає і той факт, що особа отримувала подібну допомогу взимку.

Також у деяких працівників і ФОП виникає запитання: чи мають вони право на допомогу, якщо в період дії червоної зони вони отримали дохід (тобто повністю їх діяльність карантин не зупинив — наприклад, ресторан міг працювали на доставку)? На наш погляд, вимоги, які висуваються до отримувачів допомоги, прямо не говорять, що для її отримання особа має взагалі не отримувати дохід за період карантину, а заклад, де здійснюється діяльність, має бути зачинений. Головне, щоб діяльність особи була тимчасово призупинена. Про цей факт вказують у заяві на отримання допомоги.

Хоча не виключено, що коли особа буде працювати в період карантину по повній без жодних обмежень (хоча навряд чи це буде законно, бо через карантинні вимоги червоної зони діяльність, яка потрапляє в карантинний перелік, як мінімум, буде обмежена, що призведе до втрати доходу), то орган, який контролює виплату допомоги, може розцінити її отримання як незаконне. Адже мета надання допомоги — компенсація втрати частини зарплати чи частини доходу через тимчасову зупинку робочого процесу.

Після подання заяви і проходження всіх перевірок на рахунок, вказаний у заяві, має надійти допомога. При цьому якщо у вашому регіоні місцевий орган влади запровадив місцеву карантинну допомогу, то допомога може приходити двома траншами. Один раз — від держави (8000 грн), інший — від місцевих органів влади.

Заява на отримання допомоги від держави буде оброблятись, перевірятись і направлятись на перерахування на вказаний у заяві рахунок приблизно протягом 3 робочих днів. А далі все буде залежати від того, як швидко буде здійснено перерахування коштів. Тому чекати на отримання допомоги в день подання заяви не слід. Вона надійде, але не одразу.

Крім того, слід пам’ятати, що суми отриманої карантинної допомоги ні наймані працівники, ні ФОП, незалежно від обраної системи оподаткування, до оподатковуваного доходу не включають. Тобто така допомога не оподатковується. На це прямо вказують п. 7 підрозд. 8 розд. ХХ ПКУ та пп. 15 — 17 підрозд. 1 розд. ХХ ПКУ. Детально про це див. у «Податки & бухоблік», 2020, № 100, с. 27.

Відповідальність

Законність отримання весняної допомоги перевірятимуть. У разі зазначення застрахованою особою недостовірних даних, що впливають на право отримання такої допомоги, доведеться повернути суму допомоги держбюджету, а також відповідну суму — місцевому бюджету.

До держбюджету допомога повертатиметься на підставі рішення ПФУ. Це рішення є виконавчим документом. Повідомляти особу про повернення коштів ПФУ буде шляхом одночасного

1) розміщення такого повідомлення на електронній персональній сторінці користувача послуг на вебпорталі електронних послуг ПФУ;

2) надіслання особі смс-повідомлення.

Сума, вказана у рішенні, підлягає сплаті протягом 10 робочих днів з дня відправлення, тобто отримання смс-повідомлення.

Якщо неправомірно отриману допомогу не повернути, то за порушника візьмуться державні виконавці і в примусовому порядку стягнуть таку суму.

ВИСНОВКИ

  • Весняну карантинну допомогу надаватимуть держава (у сумі 8000 грн) та місцеві органи влади.
  • Отримати допомогу можуть наймані робітники і ФОП, якщо дотримаються цілої низки вимог.
  • Щоб отримати допомогу, слід подати в електронній формі заяву через портал «Дія».
App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі