Теми статей
Обрати теми

Імпорт і торгівля рідиною для електроцигарок

Павленко Олексій, податковий експерт
Шановна редакціє, нас цікавлять питання стосовно імпорту й торгівлі рідини для електронних цигарок та картриджів, заправлених рідиною. Як бути з акцизними марками, зокрема хто й де повинен маркувати ці товари: імпортер чи нерезидент-виробник? Чи потрібно одержувати ліцензію для імпорту цих товарів в Україну й ліцензії на їх продаж, якщо є ліцензія на продаж тютюнових виробів? (м. Кривий Ріг)

Як уже відомо, з 1 січня цього року до лав підакцизних товарів (див. п. 215.1 ПКУ) потрапили й рідини, що використовуються в електронних сигаретах (далі — РЕС). Ці товари також, як і алко-тютюнові, підлягають обов’язковому маркуванню. Нові норми ст. 226 ПКУ тепер передбачають маркування й РЕС, і були введені нові види марок (РІ — «рідина імпортна», РВ — «рідина вітчизняна»). Кожна акцизна марка для РЕС повинна мати окремий номер та позначення про квартал і рік її випуску*.

* Марки акцизного податку для рідин, що використовуються в електронних сигаретах, мають такі ж розміри, як і марки акцизного податку для тютюнових виробів.

Маркування. «Акцизний» порядок ввезення (імпорту) нових підакцизних товарів — РЕС в Україну ідентичний до порядку імпорту тютюнових виробів та алко-напоїв. Регулюється він тією ж ст. 227 ПКУ (див. діючу редакцію!). Тобто з 01.01.2021 р. згідно з п. 227.1 ПКУ госпсуб’єкти (юр- чи фіз-) мають право ввозити на митну територію України імпортні РЕС, лише марковані в установленому порядку марками акцизного податку встановленого зразка і — виключно через визначені КМУ пункти пропуску через державний кордон, які зазначені покупцями марок (імпортерами) у заявці-розрахунку. У разі ввезення імпортером (покупцем марок) на територію України за контрактом про постачання РЕС кількома партіями у такому контракті ДПСУ робляться відмітки про кількість виданих марок акцизного податку із зазначенням дати їх видачі (п. 227.2 ПКУ).

Відповідно до п. 227.4 ПКУ придбані акцизні марки передаються імпортерами-покупцями марок іноземним госпсуб’єктам для маркування РЕС (у т. ч. картриджів, що вмістять РЕС), які підлягають подальшому імпорту в Україну. Тобто вам потрібно передати придбані марки акцизного податку для маркування нерезиденту — постачальнику РЕС (виробнику чи іншій особі, яка згідно з контрактом є постачальником). Яким чином виконується така передача марок нерезиденту, нормативами чітко не врегульовано (можете надіслати поштою або передати з нарочним).

Низку аналогічних питань висвітлено в листі ДПСУ від 25.11.2020 р. № 4809/ІПК/99-00-09-03-03-06.

Ліцензії. Цікаво те, що рівно півроку (з 01.07.2020 р. й до 01.01.2021 р.) пропрацювала змінена норма частини першої ст. 15 Закону № 481, яка вимагала отримання ліцензії для здійснення операцій з імпорту чи експорту алкоголю-тютюну (уключаючи ТВЕН). Але ж з 01.01.2021 р., коли до підакцизних потрапили РЕС, цю норму знов було змінено (відповідно до Закону № 465**). І з цієї дати ліцензії на імпорт чи експорт алкоголю-тютюну, а також і РЕС не потрібні! Читайте про це також у «Податки & бухоблік», 2020, № 76, с. 30.

** Закон України від 16.01.2020 р. № 465-IX (див. абзаци третій і четвертий п.п. 10 п. 1 розд. І цього Закону).

Що стосується ліцензії на оптову торгівлю РЕС, то вона потрібна і коштує 780 грн на рік. А от для роздрібної торгівлі РЕС, якщо у вас вже є ліцензія на роздрібну торгівлю тютюновими виробами, окремої ліцензії придбавати не треба.

Але якщо немає, то доведеться придбавати окрему ліцензію на роздрібну торгівлю РЕС: плата за неї становить ті ж 780 грн, але — за кожне місце торгівлі (див. відповідні норми ст. 15 Закону № 481).

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі