Теми статей
Обрати теми

Забезпечувальні платежі при оренді

Адамович Наталія, податковий експерт
Продовжуючи тему, обговоримо наслідки виплати орендарем забезпечувального гарантійного платежу. У практиці орендних відносин застосовують два варіанти оформлення забезпечувального платежу — його або зараховують у сплату орендної плати за останній місяць, або повертають орендареві після закінчення дії договору. Який із них — фінінструмент?

Серед додаткових умов договору оренди часто-густо є платіж орендодавцю, який являє собою спосіб забезпечення виконання зобов’язань (ч. 1 ст. 199 ГКУ). Зазвичай, він має ознаки завдатку або застави (ч. 1 ст. 546, ст. 570, 572 ЦКУ).

Безпосередньо в стандарті МСФЗ 16 не зазначено, як такі платежі обліковувати. Детальніше про МСФЗ-облік договору оренди див. «Податки & бухоблік», 2020, № 43. Здебільшого все залежить від умов договору: повертається забезпечувальний платіж після закінчення договору (поворотний) чи зараховується в рахунок останніх орендних платежів (безповоротний). Розглянемо їх облік.

Безповоротний платіж

Якщо забезпечувальний платіж безповоротний, то для орендаря він, по суті, є сплаченим авансом, майбутньою економічною вигодою від якого є отримання права на оренду. Вдповідно такий платіж не є фінансовим активом.

Так точно і для орендодавця безповоротний забезпечувальний платіж не є фінансовим зобов’язанням, оскільки вибуття пов’язаних із ним економічних вигід є наданням послуг.

Якщо орендар зобов’язаний сплатити безповоротний забезпечувальний платіж, то його сума повинна повністю включатися до складу активу з права користування орендованим майном. При цьому графік орендних платежів для розрахунку зобов’язання з оренди коригується з урахуванням уже, по суті, здійсненого платежу. Зверніть увагу: до орендного зобов’язання не включають орендні платежі, сплачені авансом до дати початку оренди. Оскільки платіж здійснений, то він не є зобов’язанням.

А якщо має місце короткострокова оренда (строк якої 12 місяців чи менше) чи оренда базових активів з низькою вартістю — малоцінних активів (ноутбуки, планшети, мобільні телефони, дрібні предмети офісних меблів — § Б8 МСФЗ 16) і щодо такої оренди орендар прийняв рішення (в обліковій політиці) не визнавати активи з права користування й орендні зобов’язання, то забезпечувальний платіж, як і орендні платежі, включають до складу витрат. Включають прямолінійним методом протягом строку оренди або з використанням іншого систематичного підходу (§ 6 МСФЗ 16).

Приклад 1. Орендодавець і орендар уклали договір оренди строком на 3 роки зі сплатою щорічних орендних платежів у розмірі 10000 грн.Припустимо, ставка дисконтування становить 11 %. Договір оренди передбачає забезпечувальний платіж, який орендар повинен здійснити на користь орендодавця в рахунок майбутніх можливих втрат орендодавця. Забезпечувальний платіж є безповоротним і повинен зараховуватися в рахунок останнього орендного платежу.

Розрахунок і визнання зобов’язання з оренди здійснюється як теперішня вартість орендних платежів з урахуванням того, що останній орендний платіж виплачуватися не буде, — по суті, він уже виплачений на дату початку оренди. За таблицею ануїтету для грошового потоку (два платежі по 10 тис. грн у кінці другого і третього року) коефіцієнт становить 1,7125. Приведена до поточного дня вартість грошового потоку (первісна оцінка орендного зобов’язання) дорівнюватиме 17125 грн (10 тис. грн х 1,7125).

При цьому забезпечувальний платіж повністю має бути включений у вартість активу з права користування. У проводках це матиме такий вигляд, як у табл. 1.

Таблиця 1. Облік безповоротного забезпечувального платежу

№ з/п

Зміст господарської операції

Кореспонденція рахунків

Сума, грн

Дт

Кт

1

Визнано актив з права користування будівлею і відображено орендні зобов’язання

152

311

10000

152

5311

17125

Поворотний платіж

Якщо забезпечувальний платіж поворотний, то, враховуючи вимоги МСФЗ 9, він визнається фінансовим інструментом (активом в орендаря / зобов’язанням в орендодавця), коли підприємство стає стороною контракту і внаслідок чого виникає юридичне право отримувати грошові кошти / обов’язок виплатити грошові кошти (§ Б3.1.2 (а) МСФЗ 9). Аналогічні умови чітко простежуються в МСБО 32.

Якщо справедлива вартість фінактиву/фінзобов’язання відрізняється від номінальної, його номінальна вартість підлягає дисконтуванню. Зазвичай під дисконтування потрапить забезпечувальний платіж за довгостроковою орендою, оскільки вплив дисконтування буде суттєвим. При цьому враховуючи, що за МСФЗ 16 процентний компонент включають в орендний актив, відповідно дисконт за забезпечувальним платежем при його визнанні відносимо до складу активу з права користування.

Далі заборгованість з поворотного забезпечувального платежу обліковують за амортизованою собівартістю відповідно до МСФЗ 9 (ср. ).

Приклад 2. За базу візьмемо умови договору оренди з прикладу 1 (строк оренди 3 роки і щорічні орендні платежі у розмірі 10000 грн). Проте забезпечувальний платіж є поворотним і має бути повернений орендарю в кінці строку дії договору.

У цьому випадку розрахунок і визнання зобов’язання з оренди здійснюється як теперішня вартість орендних платежів без урахування умови щодо забезпечувального платежу. За таблицею ануїтету для грошового потоку (три платежі по 10 тис. грн у кінці кожного року) коефіцієнт становить 2,4437. Приведена до поточного дня вартість грошового потоку (первісна оцінка орендного зобов’язання) дорівнюватиме 24437 грн (10 тис. грн х 2,4437).

Розрахуємо теперішню вартість фінактиву PV = FV : (1 + і) n = 100000 : (1 + 0,11)3 = 7312 грн. Отриману суму дисконту відносимо до складу активу з права користування. І надалі забезпечувальний платіж обліковуємо за амортизованою собівартістю, як показано в табл. 2.

Таблиця 2. Облік поворотного забезпечувального платежу

№ з/п

Зміст господарської операції

Кореспонденція рахунків

Сума, грн

Дт

Кт

1

Перераховано забезпечувальний платіж

183

311

10000

2

Віднесено до складу активу з права користування будівлею суму дисконту за фінактивом

152

183

2688

3

Визнано актив з права користування будівлею і відображено орендні зобов’язання

152

5311

24437

4

Нараховано процентний дохід за 1-й рік

183

733

804

5

Нараховано процентний дохід за 2-й рік

183

733

893

6

Переведено заборгованість в короткострокову

377

183

9009

7

Нараховано процентний дохід за 3-й рік

377

733

991

8

Повернено забезпечувальний платіж

311

377

10000

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі