Теми статей
Обрати теми

ПДВ: як заповнювати таблицю 1.1 уточнюючого Д1?

Солошенко Людмила, податковий експерт
За матеріалами категорії 101.24 Бази знань

Висновок документа

При самостійному виправленні помилок відомості про податкові накладні (ПН), які на дату подання помилкової декларації не були зареєстровані, а на дату подання уточнюючого розрахунку (УР) вже зареєстровані, у таблиці 1.1 уточнюючого додатка Д1 наводити не треба

Податківців запитали про виправлення помилок у декларації з ПДВ і заповнення таблиці 1.1 уточнюючого додатка Д1, що подається разом з УР: чи вказувати в ній відомості про ті ПН, які на дату подання помилкової декларації не були зареєстровані, а на дату подання УР уже зареєстровані?

Що це може бути за ситуація? Ну, наприклад, у помилковому періоді занизили податкові зобов’язання (ПЗ): тобто ПН не склали, і не зареєстрували, і не включили в декларацію. Згодом помилку виявили: ПН склали і зареєстрували, а потім подаємо УР для донарахування ПЗ.

Фіскали заспокоїли: якщо ПН на дату подання помилкової декларації не були зареєстровані, а на момент подання УР уже зареєстровані, то відомості про них у таблиці 1.1 уточнюючого додатка Д1 наводити не треба.

Та й, правду кажучи, у цьому немає необхідності. Адже після того, як із березня оновили декларацію з ПДВ (детальніше про зміни див. «Податки & бухоблік», 2021, № 13, с. 5 і № 24), підкоригували і додаток Д1. І після цього новий додаток Д1, по суті, — симбіоз старих додатків Д1 і Д5. Тому тепер у його розділі I «Податкові зобов’язання» розшифровують тільки ПЗ звітного періоду за тими ПН (у таблиці 1.1 Д1) і збільшуючими РК (у таблиці 1.2 Д1), які на дату подання декларації не зареєстровані. Навіщо? Щоб потім при запізнілій реєстрації таких ПН/РК повторно не витрачати регліміт, а скористатися можливістю з п. 2001.9 ПКУ і реєструвати їх за рахунок ∑Перевищ, що виникло. Тож якщо ПН на момент подання УР вже зареєстровані (і реєструвати їх уже не треба), то немає ніякого сенсу в тому, щоб показувати відомості про них у таблиці 1.1 уточнюючого Д1.

До речі, про те, що в цьому випадку для виправлення заниження ПЗ достатньо подання УР без заповнення таблиці 1.1 уточнюючого додатка Д1 (а отже, і уточнюючий додаток Д1 з УР узагалі не подають, якщо, звичайно, не було інших помилок, наприклад у ПК), ми вже попереджали в «Податки & бухоблік», 2021, № 37, с. 10. Там ми розглядали виправлення ПДВ-помилок і необхідність подання з УР уточнюючого Д1 на прикладі різних ситуацій. Як бачимо, податківці дійшли такого ж висновку. Радує, що думки збігаються.

Інша річ, якщо виявили помилку (заниження ПЗ) і при цьому ПН склали, але до подання УР поки не зареєстрували. Тоді з УР слід подати уточнюючий додаток Д1, у таблиці 1.1 якого навести відомості про ПН, не зареєстровану на дату подання УР. У такому разі з’явиться можливість зареєструвати цю ПН за рахунок ∑Перевищ, що виникло після подання УР.

Отже, врахуйте: після того, як змінилася декларація, при виправленні помилок уточнюючий додаток Д1 з УР подається не завжди.

До речі, на оновлення додатка Д1 фіскали звертають увагу і в іншій консультації (БЗ 101.25) та зазначають: оскільки з березня змінилася декларація, то це слід також ураховувати при виявленні помилок у старому доберезневому додатку Д5. І якщо помилки виявлені в показниках старого доберезневого додатка Д5 до декларації з ПДВ (наприклад, у розшифровці ПЗ за контрагентами), які більше не містяться в діючому додатку Д1, то виправити таку помилку за допомогою нового додатка Д1 просто не уявляється можливим.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі