Теми статей
Обрати теми

Використання платіжних карток у відрядженнях

Вороная Наталія, експерт з кадрових і податкових питань, Нестеренко Максим, податковий експерт, Чернишова Наталія, експерт з кадрових і податкових питань
Дедалі частіше роботодавці користуються більш сучасним способом авансування витрат на відрядження, ніж видача готівки. Ідеться про перерахування грошей на рахунок, до якого «підв’язаний» електронний платіжний засіб. Зокрема, це може бути корпоративна платіжна картка (далі — КПК) або особиста картка відрядженого працівника (далі — ОПК). Зараз поговоримо про організаційні та облікові особливості такого безготівкового авансування.

6.1. Платіжні картки: знайомимося ближче

Платіжна картка — це електронний платіжний засіб у вигляді емітованої в установленому законодавством порядку пластикової чи іншого виду картки, що використовується для (п. 1.27 ст. 1 Закону № 2346):

— ініціювання переказу грошових коштів з рахунку платника або з відповідного рахунку банку з метою оплати вартості товарів та послуг;

— перерахування коштів зі своїх рахунків на рахунки інших осіб;

— отримання грошових коштів у готівковій формі в касах банків і через банківські автомати;

— здійснення інших операцій, передбачених відповідним договором.

Банк, що є учасником платіжної системи і здійснює емісію електронних платіжних засобів, може надавати такі платіжні засоби як фізичним особам, так і суб’єктам господарювання (п. 2 розд. ІІ Положення № 705). Залежно від цього електронні платіжні засоби, у тому числі платіжні картки, можуть бути особистими і корпоративними.

Особистий електронний платіжний засіб емітується на ім’я фізичної особи, яка не здійснює підприємницької діяльності, або на ім’я її довіреної особи.

Корпоративний електронний платіжний засіб видається суб’єктам господарювання (юридичним особам або фізичним особам, які здійснюють підприємницьку або незалежну професійну діяльність).

Держателем корпоративного електронного платіжного засобу є співробітник підприємства, на ім’я якого видається КПК

Саме він на законних підставах використовує КПК для ініціювання переказу коштів з відповідного рахунку в банку або здійснює інші операції з її застосуванням (п. 1.4 ст. 1 Закону № 2346).

Можлива ситуація, коли на підприємстві декілька працівників, яким необхідно довірити використання коштів з одного поточного рахунку. У такому разі банк видає кілька КПК — окремо для кожного держателя. При цьому операції за кількома картками можуть відображатися на одному поточному рахунку. Простіше кажучи, банк цілком може «підв’язати» одночасно кілька карток до одного рахунку.

Якщо КПК на окремих працівників не були отримані, аванси на відрядження можна перераховувати на їх особисті рахунки, до яких «підв’язані» ОПК.

Платіжні картки у відрядженні мають низку вагомих переваг перед готівкою. Назвемо їх!

По-перше, необхідність відрядження може виникнути несподівано. Тому не завжди є можливість виплатити аванс готівкою, особливо якщо йдеться про іноземну валюту. У цьому випадку набагато простіше перерахувати гроші на рахунок, до якого «підв’язана» одна або декілька платіжних карток.

По-друге, платіжні картки дозволяють забезпечити працівника авансом в іноземній валюті навіть тим підприємствам, у яких немає валютних рахунків. Адже рахунок може бути відкритий у гривні, а розрахунки працівника за кордоном з використанням платіжної картки при цьому здійснюватимуться в іноземній валюті з автоматичною конвертацією.

По-третє, якщо працівник затримається у відрядженні з поважної причини, завжди є можливість додатково перерахувати гроші, необхідні йому у зв’язку з продовженням строку відрядження.

По-четверте, при вивезенні платіжних карток за межі України відсутні якісь обмеження за сумою, яка знаходиться на рахунку, до якого «підв’язана» картка. Крім того, на відміну від вивезення готівкової іноземної валюти, немає необхідності декларувати валютні цінності, якщо сума перевищує еквівалент 10000 євро (п. 6 Положення № 3), і надавати підтвердні документи, передбачені п. 18 Положення № 5.

Отже, переваги картки очевидні. Проте такий спосіб розрахунків передбачає низку нюансів. Про них і поговоримо.

КПК. Передусім зауважимо: в нормативних документах особливості зберігання КПК у перервах між їх використанням не висвітлені. Тому питання про правила видачі, використання, зберігання і повернення КПК кожне підприємство вирішує індивідуально. Такі правила слід закріпити внутрішнім нормативним документом по підприємству.

Зазвичай отримані в банку КПК передають до бухгалтерії підприємства, де вони зберігаються разом із касовими документами. Видачу і повернення КПК контролюють за допомогою Журналу обліку платіжних карток, який ведуть у довільній формі.

Також КПК можуть постійно знаходитися в довірених осіб. При цьому такі довірені особи є матеріально відповідальними за ті операції, які здійснюються за допомогою виданих їм КПК.

Пам’ятайте: передача КПК підзвітній особі ще не означає передачу їй самих грошей!

Гроші на рахунку підприємства є власністю підприємства. Тільки зняті в банкоматі готівкою або витрачені для проведення безготівкових розрахунків з використанням КПК кошти вважаються виданими під звіт.

Важливо! До безготівкових розрахунків за допомогою КПК належать не лише розрахунки через платіжні термінали, а й розрахунки з використанням реквізитів КПК (п.п. 11 п. 4 розд. I Положення № 705). Це означає, що кошти вважаються також виданими під звіт держателю КПК при розрахунках через Інтернет, коли держатель зазначає реквізити КПК.

Довірені особи підприємства, які отримали готівку з поточного рахунку із застосуванням електронних платіжних засобів, використовують їх за призначенням без оприбуткування в касі (п. 20 Положення № 148).

Що стосується банківської комісії за зняття готівки з використанням КПК або за конвертацію валюти, то тут усе просто — комісія банку є витратами підприємства. Її у Звіті працівника не відображають.

Зверніть увагу: за загальним правилом здійснення розрахунків за зовнішньоекономічними договорами за допомогою КПК заборонено. Винятком є розрахунки за одним зовнішньоекономічним договором в один операційний день, якщо операція за ним не перевищує незначний розмір* (п.п. 2 п. 109 Положення № 5, п. 321 Положення № 2).

* Незначною є сума, еквівалентна 400000 грн (п.п. 7 п. 2 Положення № 5 і ст. 20 Закону № 361).

Тобто придбавати ТМЦ** за кордоном відряджений працівник може тільки з дотриманням цих обмежень. А ось на оплату за кордоном безпосередньо витрат на відрядження жодних обмежень для застосування КПК немає. Оплатити проживання або проїзд відряджений працівник може як за безготівковим розрахунком, так і готівкою, знятою з використанням КПК.

** Більше про придбання ТМЦ у відрядженні див. у підрозділі 3.6.

ОПК. На відміну від КПК,

усі кошти, зараховані на особистий рахунок працівника, вважаються виданими йому під звіт, незалежно від того, були вони використані у відрядженні чи ні

Тому щодо всієї перерахованої на особистий рахунок працівника суми після закінчення відрядження слід подати Звіт (див. підрозділ 4.1).

При перерахуванні авансу на ОПК працівника слід мати на увазі, що банк може справляти комісію за зняття готівки, конвертацію валюти тощо. Відповідно така комісія зменшить залишок особистих коштів працівника на рахунку. Згідно з п. 4 розд. І Інструкції № 59 підприємство зобов’язане компенсувати такі витрати* (за наявності їх документального підтвердження). Причому, на нашу думку, без включення сум відшкодування до оподатковуваного доходу працівника, адже такі витрати безпосередньо пов’язані з відрядженням.

* Детальніше див. у підрозділі 3.5.

6.2. Облік операцій із застосуванням платіжних карток

Операції в національній валюті

Для операцій із застосуванням КПК підприємство може або відкрити окремий додатковий рахунок у банку, або використовувати наявний, розширивши його можливості. На практиці підприємства частіше за все відкривають додатковий рахунок для операцій з КПК, на який перераховуються гроші, спеціально виділені на відрядження або на господарські потреби. Якщо йдеться саме про такий рахунок, грошові кошти в національній валюті, перераховані на КПК, зручніше обліковувати на субрахунку 313 «Інші рахунки в банку в національній валюті».

У разі використання КПК з доступом до основного банківського рахунку підприємства (наприклад, платіжної картки «ключ до рахунку») операції відображають на субрахунку 311.

При платежах з використанням карток дата фактичного списання коштів з рахунку не завжди збігається з датою здійснення операції. У момент операції відбувається блокування відповідної суми на рахунку, а вже потім — її списання. Залежно від правил платіжної системи цей період може становити від одного до кількох днів. Тому

в обліку має сенс виділяти суми, заблоковані на рахунку підприємства, і суми, доступні для використання

Для цього можна відкрити додаткові аналітичні рахунки до субрахунку 313 (чи 311), наприклад: 313/1 «Грошові кошти в національній валюті, доступні для використання із застосуванням КПК» і 313/2 «Грошові кошти в національній валюті, заблоковані в результаті операцій із КПК».

На яку дату відображати виникнення заборгованості працівника перед підприємством у зв’язку з видачею авансу? Це питання особливо актуальне, коли працівник уже встиг повернутися з відрядження і відзвітувати, а кошти з рахунку підприємства ще не списані.

Вважаємо, що відображати отримання працівником грошей слід на дату зняття готівки в банкоматі або здійснення ним безготівкових розрахунків з використанням КПК. При цьому рекомендуємо робити проводку: Дт 372 — Кт 333. І нехай вас не бентежить поява кредитового сальдо за субрахунком 333. Адже воно фактично означає наявність кредиторської заборгованості перед банком, яка погаситься в момент списання коштів з рахунку підприємства. Тут можна провести аналогію з овердрафтом, який може відображатися за кредитом рахунка 31 (див. лист Мінфіну від 09.12.2003 р. № 31-04200-30-5/7021).

Розглянемо, як відображати операції із застосуванням карток на прикладах.

Приклад 6.1. Менеджер із збуту перебував у відрядженні з 13.07.2021 р. по 15.07.2021 р. На рахунок, до якого «прив’язана» КПК, 09.07.2021 р. була перерахована сума 7000 грн. У цей же день працівнику видана КПК.

Грошові кошти в сумі 3000 грн зняті працівником готівкою в банкоматі 13.07.2021 р. зі сплатою комісії в розмірі 30 грн. Кошти списані з рахунку підприємства 14.07.2021 р.

Крім того, із застосуванням КПК через платіжний термінал 15.07.2021 р. була оплачена вартість проживання в готелі в розмірі 1380 грн (у тому числі ПДВ — 230 грн). Кошти списані з рахунку підприємства 16.07.2021 р.

19.07.2021 р. працівником складено Звіт, який був затверджений у той же день у сумі 2730 грн (у тому числі ПДВ — 230 грн) з урахуванням добових у розмірі 1350 грн (450* грн/дн. х 3 дн.).

* Розмір добових по Україні згідно з наказом і Положенням про службові відрядження, що діє на підприємстві.

Облік операцій з використанням КПК при відрядженні в межах України ви можете побачити в табл. 6.1.

Таблиця 6.1. Використання КПК при відрядженні в межах України

№ з/п

Дата

Зміст господарської операції

Кореспонденція рахунків

Сума, грн

Дт

Кт

1

09.07.2021 р.

Перераховано кошти на КПК

313/1

311

7000

2

Видано КПК працівнику

В аналітичному обліку робиться запис про видачу КПК працівнику

3

13.07.2021 р.

Відображено зняття працівником готівкових коштів у банкоматі

372

333

3000

4

Заблоковано суму, отриману працівником готівкою в банкоматі

313/2

313/1

3000

5

Заблоковано суму в розмірі комісії банку

313/2

313/1

30

6

14.07.2021 р.

Списано суму, отриману працівником готівкою в банкоматі

333

313/2

3000

7

Списано комісію банку

92

313/2

30

8

15.07.2021 р.

Відображено оплату працівником вартості проживання в готелі

372

333

1380

9

Заблоковано грошові кошти на оплату проживання в готелі

313/2

313/1

1380

10

16.07.2021 р.

Списано грошові кошти на оплату проживання в готелі

333

313/2

1380

11

19.07.2021 р.

На підставі затвердженого Звіту витрати на відрядження включено до витрат на збут

93

372

2500

12

На підставі доданого до Звіту рахунку готелю відображено податковий кредит з ПДВ

641/ПДВ

372

230

13

Повернено до каси залишок невикористаних грошей (3000 грн + 1380 грн - 2730 грн)

301

372

1650

14

Повернено КПК працівником

В аналітичному обліку робиться запис про повернення КПК працівником

Приклад 6.2. Використовуючи умови прикладу 6.1, припустимо, що аванс на відрядження був перерахований не на КПК, а на ОПК.

Як облікувати операції з використанням у відрядженні ОПК працівника, див. у табл. 6.2.

Таблиця 6.2. Використання ОПК при відрядженні в межах України

№ з/п

Дата

Зміст господарської операції

Кореспонденція рахунків

Сума, грн

Дт

Кт

1

09.07.2021 р.

Перераховано кошти на банківський рахунок відрядженого працівника

372

311

7000

2

19.07.2021 р.

На підставі затвердженого Звіту витрати на відрядження включено до витрат на збут

93

372

2500*

3

На підставі доданого до Звіту рахунку готелю відображено податковий кредит з ПДВ

641/ПДВ

372

230

4

Повернено на рахунок підприємства залишок невикористаних грошових коштів (7000 грн - 2730 грн)

311

372

4270

* Оскільки сума комісійних, сплачених при знятті готівки в банкоматі, документально не підтверджена, її відшкодування не здійснюється. До витрат підприємства включено суму добових (1350 грн) і вартість проживання (1150 грн без урахування ПДВ).

Операції в іноземній валюті

Грошові кошти в інвалюті, перераховані на поточний рахунок, до якого «підв’язана» КПК, зазвичай обліковують на субрахунку 314 «Інші рахунки в банку в іноземній валюті». За аналогією з гривневими КПК до субрахунку 314 доцільно ввести додаткові аналітичні рахунки. Наприклад: 314/1 «Грошові кошти в іноземній валюті, доступні для використання із застосуванням КПК» і 314/2 «Грошові кошти в іноземній валюті, заблоковані в результаті операцій з КПК».

Оскільки маємо справу з іноземною валютою, не забуваємо враховувати вимоги п. 6 НП(С)БО 21*. У разі авансових платежів в іноземній валюті вартість отриманих активів (робіт, послуг) визначають за сумою авансового платежу із застосуванням курсу НБУ на дату авансу.

* Детально про облік валютних розрахунків див. у підрозділі 5.1.

Не забувайте: під виданими як аванс при використанні КПК розуміють гроші, зняті працівником у банкоматі або використані для безготівкових розрахунків із застосуванням КПК. Тому саме на дату таких операцій потрібно дивитися курс НБУ і застосовувати його для перерахунку іноземної валюти в гривню.

Якщо зняття в банкоматі готівкової іноземної валюти (чи безготівковий розрахунок) з використанням КПК і списання коштів з валютного рахунку підприємства відбуваються в різні дні, рекомендуємо видачу авансу показувати проводкою: Дт 372 — Кт 334.

Закріпити все вищесказане допоможе такий приклад.

Приклад 6.3. Директор підприємства перебував у відрядженні в м. Вашингтон (США) з 27.07.2021 р. по 31.07.2021 р.

На рахунок у доларах США, операції за яким можуть здійснюватися з використанням КПК, 21.07.2021 р. перерахована валюта в сумі $3000.

Грошові кошти в сумі $800 зняті директором готівкою в банкоматі 27.07.2021 р. Фактичне списання з поточного рахунку підприємства зазначеної суми відбулося 29.07.2021 р.

Крім того, із застосуванням КПК через платіжний термінал 30.07.2021 р. була оплачена вартість проживання в готелі в сумі $700. Фактичне списання з рахунку було здійснене 03.08.2021 р.

Після повернення з відрядження директор склав Звіт, який був затверджений 02.08.2021 р. у сумі $1050 (у тому числі витрати на проживання в готелі — $700 і добові в розмірі $350 ($70* х 5 дн.)).

* Розмір закордонних добових згідно з наказом і Положенням про службові відрядження, що діє на підприємстві.

Надміру отримана в банкоматі готівка в сумі $450 ($800 + $700 - $1050) повернена директором до каси підприємства в день подання Звіту.

Яким чином зазначені операції відображають в обліку підприємства, ви можете побачити у табл. 6.3.

Таблиця 6.3. Закордонні відрядження з валютною КПК

№ з/п

Зміст господарської операції

Кореспонденція рахунків

Сума, $/грн

Дт

Кт

21.07.2021 р. (курс НБУ — 27,46 грн/$*)

* Тут і далі — курс умовний.

1

Перераховано грошові кошти на валютний рахунок, доступний для розрахунків із застосуванням КПК

($3000 х 27,46 грн/$)

314/1

312

$3000

82380

27.07.2021 р. (курс НБУ — 27,69 грн/$)

2

Відображено курсову різницю за залишком грошових коштів на дату зняття валюти в банкоматі

($3000* х (27,69 грн/$ - 27,46 грн/$))

314/1

714

690

* Відповідно до наказу про облікову політику підприємство здійснює перерахунок валюти за всією монетарною статтею (п. 8 НП(С)БО 21).

3

Відображено зняття працівником готівкової інвалюти в банкоматі ($800 х 27,69 грн/$)

372

334

$800

22152

4

Заблоковано на рахунку кошти, зняті в банкоматі готівкою ($800 х 27,69 грн/$)

314/2

314/1

$800

22152

29.07.2021 р. (курс НБУ — 27,74 грн/$)

5

Відображено курсову різницю за заблокованою сумою на дату списання коштів з рахунку

($800 х (27,74 грн/$ - 27,69 грн/$))

314/2

714

40

945

334*

40

* Цією проводкою відображаємо перерахунок курсової різниці за кредиторською заборгованістю перед банком у розмірі несписаної з рахунку суми, яку працівник уже отримав у банкоматі 27.07.2021 р.

6

Відображено курсову різницю за залишком вільних грошових коштів на дату списання валюти з рахунку

(($3000 - $800) х (27,74 грн/$ - 27,69 грн/$))

314/1

714

110

7

Списано кошти, заблоковані 27.07.2021 р.

($800 х 27,74 грн/$)

334

314/2

$800

22192

30.07.2021 р. (курс НБУ — 27,51 грн/$)

8

Відображено курсову різницю за залишком грошових коштів на дату оплати готельного рахунку

(($3000 - $800) х (27,51 грн/$ - 27,74 грн/$))

945

314/1

506

9

Оплачено за допомогою КПК вартість проживання

($700 х 27,51 грн/$)

372

334

$700

19257

10

Заблоковано кошти на рахунку в розмірі плати за проживання ($700 х 27,51 грн/$)

314/2

314/1

$700

19257

02.08.2021 р. (курс НБУ — 27,48 грн/$)

11

Повернено працівником до каси підприємства надміру отриману в банкоматі готівку ($450 х 27,48 грн/$)

302

372

$450

12366

12

Відображено курсову різницю за поверненою працівником сумою ($450 х(27,48 грн/$ - 27,69 грн/$))

945

372

94,50

13

На підставі затвердженого Звіту відображено адміністративні витрати:

— добові в межах суми, знятої працівником готівкою в банкоматі* ($350 х 27,69 грн/$)

92

372

$350

9691,50

— у сумі витрат на оплату проживання**

($700 х 27,51 грн/$)

92

372

$700

19257

* За курсом НБУ на дату отримання грошових коштів у банкоматі — 27.07.2021 р.

** За курсом НБУ на дату здійснення розрахунків за допомогою КПК — 30.07.2021 р.

03.08.2021 р. (курс НБУ — 27,37 грн/$)

14

Відображено курсову різницю за заблокованою 30.07.2021 р. сумою на дату списання коштів з рахунку

($700 х (27,37 грн/$ - 27,51 грн/$))

945

314/2

98

334

714

98

15

Відображено курсову різницю за залишком вільних грошових коштів на дату списання валюти з рахунку (($3000 - $800 - $700) х (27,37 грн/$ - 27,51 грн/$))

945

314/1

210

16

Відображено списання коштів, заблокованих на рахунку 30.07.2021 р. ($700 х 27,37 грн/$)

334

314/2

$700

19159

6.3. Гривнева КПК у закордонному відрядженні

Працівнику для закордонного відрядження може бути видана гривнева КПК з можливістю конвертації в національну валюту країни відрядження. Поглянемо, які є особливості у застосуванні таких карток.

Особливість гривневої платіжної картки з можливістю конвертації в тому, що при розрахунках з її застосуванням фактично відбувається придбання валюти для підприємства уповноваженим банком за комерційним курсом. Адже в закордонному відрядженні працівник несе витрати в іноземній валюті, а рахунок, до якого «підв’язана» картка, — гривневий. Це необхідно враховувати.

При придбанні іноземної валюти завжди виникає різниця між офіційним курсом НБУ і ринковим курсом валюти, тобто тим курсом, за яким валюта придбана. Така різниця не є курсовою.

Коли ринковий курс валюти вищий за офіційний курс НБУ (зазвичай відбувається саме так), різницю списують до витрат (субрахунок 942 «Витрати на купівлю-продаж іноземної валюти»). А якщо раптом станеться, що банк проконвертує валюту за курсом нижче офіційного, різниця буде включена до складу доходів (субрахунок 711 «Дохід від купівлі-продажу іноземної валюти»).

Вартість комісійних послуг банку за придбання іноземної валюти списуємо до складу адміністративних витрат, тобто на рахунок 92 (п. 18 НП(С)БО 16).

У разі видачі авансу в іноземній валюті (нагадаємо: працівник знімає готівку або здійснює безготівкові витрати з використанням КПК за кордоном в інвалюті) витрати визнають на дату затвердження Звіту, але за курсом НБУ, що діяв на дату авансу (п. 6 НП(С)БО 21). У свою чергу, датою видачі авансу при відрядженні з КПК потрібно вважати день зняття готівки в банкоматі або проведення безготівкових розрахунків з використанням КПК. Причому навіть у тих випадках, коли зняття готівки або розрахунки з використанням КПК відбуваються в один день, а придбання валюти банком і списання коштів з рахунку — в інший. У такому разі видачу працівнику авансу зазвичай відображають з використанням субрахунку 333.

Різниці, що виникли через різні курси НБУ на зазначені дати, закривають проводками: Дт 949 — Кт 333 або Дт 333 — Кт 719.

Поглянемо на приклад.

Приклад 6.4. Начальник рекламного відділу направлений у закордонне відрядження до м. Нью-Йорк, США на 4 дні (з 06.07.2021 р. по 09.07.2021 р.) з гривневою КПК, на яку 02.07.2021 р. зараховано 40000 грн.

За допомогою КПК працівник до від’їзду у відрядження (02.07.2021 р.) придбав квитки на літак вартістю 21000 грн.

Після прибуття до місця відрядження працівник 06.07.2021 р.:

— зняв готівку в банкоматі в розмірі $280 — добові (з розрахунку 4 дні відрядження х $70);

— оплатив з використанням КПК вартість проживання в готелі — рахунок готелю на суму $300.

Курс НБУ на 06.07.2021 р. — 27,49 грн/$*.

* Тут і далі — курс умовний.

Банком 07.07.2021 р. були придбані долари США в сумі $580 за комерційним курсом 27,78 грн/$. Курс НБУ на цю дату27,52 грн/$.

Після повернення з відрядження 09.07.2021 р. працівник подав Звіт, який був затверджений у цей же день у сумі $580 і 21000 грн. Курс НБУ на цю дату — 27,50 грн/$.

В обліку зазначені операції відобразяться таким чином (див. табл. 6.4):

Таблиця 6.4. Використання гривневої КПК у закордонному відрядженні

№ з/п

Зміст господарської операції

Кореспонденція рахунків

Сума, $/грн

Дт

Кт

1

Перераховано гроші з поточного рахунку на рахунок, до якого «підв’язана» КПК

313/1

311

40000

2

Придбано працівником авіаквитки

372

313/1

21000

Використання працівником КПК у відрядженні за кордоном

(курс НБУ на 06.07.2021 р. — 27,49 грн/$)

3

Знято працівником готівкову валюту в банкоматі

372

333

$280

7697,20

4

Оплачено працівником за допомогою КПК вартість проживання в готелі

372

333

$300

8247

5

Заблоковано банком кошти для придбання валюти

313/2

313/1

16200

Придбання валюти банком

(курс НБУ на 07.07.2021 р. — 27,52 грн/$; комерційний курс — 27,78 грн/$)

6

Списано кошти для придбання валюти

($580 х 27,78 грн/$)

333

313/2

$580

16112,40

7

Відображено різницю між комерційним курсом і курсом НБУ на дату придбання валюти

($580 х (27,78 грн/$ - 27,52 грн/$))

942

333

150,80

8

Відображено різницю між курсом НБУ на дату придбання валюти і на дату використання КПК

($580 х (27,52 грн/$ - 27,49 грн/$))

949

333

17,40

9

Відображено комісію банку за придбання валюти

92

313/2

50*

* Умовно.

10

Розблоковано залишок коштів на рахунку

313/1

313/2

37,60

Затвердження Звіту (курс НБУ на 09.07.2021 р. — 27,50 грн/$)

11

На підставі затвердженого Звіту і виписки банку витрати на відрядження включено до складу витрат на збут:

— вартість проїзду

93

372

21000

— добові

93

372

$280*

7697,20

— вартість проживання

93

372

$300*

8247

* За курсом НБУ на дату видачі авансу — 27,49 грн/$.

Ще один цікавий момент. Буває так, що за кордоном працівник зняв у банкоматі з гривневої КПК готівкову інвалюту, але витратив її не повністю. Чи повинен він разом зі Звітом повертати залишок коштів в іноземній валюті? І як бути, якщо в підприємства взагалі немає інвалютного рахунку?

У цьому випадку можна прийняти від працівника валюту* і залишити її в касі. Наприклад, до наступного відрядження або до моменту, коли підприємство надумає відкрити валютний рахунок. Якщо ж ви не хочете возитися з валютою, то залишок невикористаної суми, на наш погляд, працівник може повернути в гривнях.

* До речі, в такому разі немонетарна заборгованість працівника трансформується в монетарну (тобто на дату погашення її потрібно буде перерахувати).

Але все ж краще ще до відрядження попросити працівників знімати готівку (понад розмір добових) з обережністю — суворо під конкретні витрати. Або оплачувати їх у відрядженні в безготівковій формі з використанням КПК.

висновки

  • Кошти, перераховані на КПК, вважаються виданими під звіт за фактом витрачання відрядженим, на ОПК — за фактом перерахування.
  • Якщо для операцій із застосуванням КПК відкрито окремий рахунок, кошти на ньому відображають на субрахунку 313, якщо такі операції здійснюються шляхом доступу до основного рахунку — на субрахунку 311.
  • При закордонному відрядженні з КПК для перерахунку в гривню застосовується курс НБУ на дату здійснення відрядженим працівником операції (зняття готівки або безготівкової оплати) з використанням КПК.
  • При використанні гривневої КПК у закордонному відрядженні операції з автоматичної конвертації гривні в інвалюту відображаємо як придбання цієї іноземної валюти.
App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі