№64

Податки & бухоблік, серпень, 2021/№ 64 спецвипуск Інші номери журналу ›
  • Відрядження: базові знання Незважаючи на те що карантин уніс свої корективи в роботу суб’єктів господарювання в усьому світі, повністю життя не зупинилося й службові поїздки з діловими цілями, як і раніше, здійснюються. У цьому спецвипуску ми розглянемо основні питання, які стосуються відряджень співробітників як у межах України, так і за кордон. Зокрема, тут наведено базові знання про відрядження, законодавчо встановлені гарантії відрядженим працівникам, порядок компенсації витрат на відрядження, а також особливості складання авансового звіту. Звісно ж, не забудемо про податковий і бухгалтерський облік витрат на відрядження. Крім того, тут описано нюанси використання платіжних карток у відрядженнях. Спецвипуск для вас підготували редактор Наталія Вороная, податкові експерти Наталія Чернишова та Максим Нестеренко.
  • Гарантії відрядженим працівникам Важливо пам’ятати, що на направлених у відрядження працівників поширюється низка законодавчо встановлених гарантій. Вони закріплені в ст. 121 КЗпП. При цьому порушення/недотримання вимог трудового законодавства нині коштує дуже дорого. Про те, що ж гарантує законодавство відрядженим працівникам, читайте далі.
  • Відшкодовуємо витрати на відрядження (ч. 1) Відрядження працівника пов’язане з необхідністю вирішити певні господарські питання підприємства. Тому витрати, понесені працівником у зв’язку з відрядженням, — це витрати, пов’язані з господарською діяльністю підприємства, на якому він працює. А отже, працівник має право на їх відшкодування. До цих витрат належать добові, вартість проїзду, витрати на житло… Крім того, у відрядженої особи можуть виникати додаткові витрати (наприклад, на оплату візи або страхування). Нарешті, у відрядженні працівник може купувати ТМЦ для свого підприємства. Яким чином підтвердити і компенсувати кожен з видів витрат? Давайте поговоримо про це!
  • Відшкодовуємо витрати на відрядження (ч. 2)
  • Авансовий звіт і остаточний розрахунок Які витрати підлягають відшкодуванню відрядженому працівнику, ми вже розповіли. Але щоб таке відшкодування було законним, працівник зобов’язаний відзвітувати про витрачені ним суми. Про те, як це зробити правильно і своєчасно, ми далі й поговоримо. Крім того, з цього розділу ви дізнаєтеся про остаточний розрахунок з працівником за підсумками відрядження, а також про наслідки порушення ним «підзвітних» правил.
  • Податковий і бухгалтерський облік витрат на відрядження Отже, основні організаційні питання, пов’язані з відрядженнями працівників, ми з вами розглянули. Тепер же нам належить розібратися в не менш важливому питанні — бухгалтерському та податковому обліку витрат на відрядження. Цим зараз і займемося. При цьому розглянемо як внутрішньоукраїнські, так і закордонні відрядження.
  • Використання платіжних карток у відрядженнях Дедалі частіше роботодавці користуються більш сучасним способом авансування витрат на відрядження, ніж видача готівки. Ідеться про перерахування грошей на рахунок, до якого «підв’язаний» електронний платіжний засіб. Зокрема, це може бути корпоративна платіжна картка (далі — КПК) або особиста картка відрядженого працівника (далі — ОПК). Зараз поговоримо про організаційні та облікові особливості такого безготівкового авансування.
  • Перелік використаних документів
App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі