Теми статей
Обрати теми

Відпустка на дітей: думки Мінекономіки

Ушакова Лілія, експерт з кадрових і податкових питань
Листи Мінекономіки від 10.08.2021 р. № 4712-06/40796-07 та № 4712-06/40797-07

Висновок документа

Чинним законодавством не визначено конкретного переліку документів, які слід пред’явити одному з батьків для підтвердження того, що інший не скористався правом на відпустку на дітей

І знову на порядку денному оновлена ст. 19 Закону України «Про відпустки» від 15.11.96 р. № 504/96-ВР (далі — Закон про відпустки), яка регламентує надання соціальної додаткової відпустки на дітей.

Нагадаємо, що в травні цього року до цієї норми Закону про відпустки були внесені зміни, згідно з якими «жінку, яка працює та має» було замінено на «одного з батьків, які мають». У результаті гендерну нерівність було усунено. Головного болю роботодавцям додано.

Річ у тім, що таке формулювання одразу ж викликає запитання:

1) чи потрібно працівникові, який має двох або більше дітей до 15 років та хоче скористатися відпусткою на дітей, підтверджувати документально, що інший з подружжя не скористався цією відпусткою;

2) чи має право на відпустку на дітей жінка, у якої є двоє дітей до 15 років, за календарний рік, в якому вона не працювала, а перебувала у відпустці для догляду за дитиною до трьох років?

Тож із цими запитаннями ми звернулися до Мінекономіки. Почнемо з відповіді на перше запитання.

На думку відомства, для підтвердження права на відпустку на дітей один з батьків повинен надати роботодавцю будь-який належним чином оформлений та засвідчений в установленому порядку документ, у якому з достатньою достовірністю підтверджується, що іншому з батьків дітей не надавалася така соціальна відпустка. Тобто звичайною мовою: несіть то, не знаю що. Далі, маючи оце невідомо що, роботодавець прийме рішення про надання (чи ненадання) працівнику відпустки на дітей.

Що думаємо ми з цього приводу? Звісно, роботодавці будуть прагнути отримати якийсь документ, підтверджуючий, що інший з подружжя не користувався відпусткою на дітей за відповідний рік.

Таким документом може бути довідка з місяця роботи іншого з подружжя. У цьому випадку отримуємо подвійну вигоду: кожен з роботодавців подружжя буде тримати руку на пульсі відпускних намірів таких працівників.

Але ж не завжди є можливість отримати таку довідку, наприклад, хоча б тому, що такий інший з подружжя ніде не працює офіційно чи працює за кордоном, чи батьки дитини не спілкуються один з одним, хоч і наразі перебувають у шлюбі.

Тож, на наш погляд, ідеальний варіант (щоб урівняти всіх працівників) — просити працівника, який звертається із заявою про надання такої відпустки, зазначити в заяві про її надання, що інший з подружжя не користувався такою відпусткою за відповідний рік.

Зазначимо, що така ж процедура, коли батьки дитини самостійно домовляються, хто з них користуватиметься пільгою (гарантією), і той, хто буде користуватися, повідомляє про це одноосібно, діє, наприклад, і у випадку застосування податкової соціальної пільги, і у випадку отримання статусу особи, що має додаткові гарантії у сприянні працевлаштуванню (трудова квота). При цьому від іншого з батьків, що відмовляється від благ, не вимагають будь-яких підтвердних документів.

А як же тоді «будь-який документ», про який говорить Мінекономіки?

По перше, в листах, що коментуються, відомство погоджується з тим, що трудове законодавство мовчить про підтверджуючі документи. Підтвердження — у висновку документа вище.

По-друге, листи міністерств не є нормативно-правовими актами, вони мають інформаційний характер і не встановлюють правових норм.

Тож ми переконані, що питання підтвердження — це, в першу чергу, головний біль роботодавця. При цьому «закручувати гайки» не радимо. Адже працівник може звернутися до суду за захистом або ж до Держпраці.

Ситуація може сильно ускладнитися, якщо працівник, який мав право на відпустку на дітей, але йому було відмовлено в її наданні, звільниться та звернеться до суду із вимогою про виплату компенсації за невикористану відпустку та, увага, середнього заробітку за затримку розрахунку при звільненні.

І суд тут може стати на бік колишнього працівника. Адже чинне законодавство не тільки не визначає перелік документів, які б підтверджували, що інший з подружжя не скористався правом на соцвідпустку на дітей, але й не встановлює такого обов’язку підтвердження.

Тож радимо обрати варіант, за якого працівник, що користується правом на відпустку на дітей, зазначає в заяві, що його чоловік (дружина) не користуватиметься такою відпусткою за відповідний рік.

Переходимо до наступного запитання. Працівник має двох чи більше дітей до 15 років, але не відпрацював жодного дня в календарному році, бо знаходиться у відпустці для догляду за дитиною до 3 (6) років.

Чи має він право на відпустку на дітей за цей рік? Адже умови «працює та має» вже немає у ст. 19 Закону про відпустки! Наразі зазначено, що відпустка на дітей надається одному з батьків, які просто мають двох або більше дітей віком до 15 років. Тобто виходить, що право на таку відпустку більше не залежить від того, чи є відпрацьовані дні у календарному році, за який надається соцвідпустка.

Що ж з цього приводу думає Мінекономіки? Дивимося висновок документа, що коментується.

Висновок документа

Законодавством про працю не передбачено надання двох відпусток одночасно

Що ж, гарний висновок! Дійсно, знаходитися, наприклад, у відпустці для догляду за дитиною до 3 років та, не перериваючи її, піти у соцвідпустку на дітей не вийде.

Аналогічний висновок про неможливість поєднання щорічної відпустки і відпустки по догляду до 3 років Мінекономіки вже висловлювало у листі від 28.04.2021 р. № 4712-06/25508-07 («Податки & бухоблік», 2021, № 39, с. 28).

Але ж неможливість скористатися не означає втрату права на відпустку на дітей за рік. Тобто потрібно розрізняти право на відпустку і порядок її використання.

Те, що працівниця не може одночасно перебувати у двох відпустках, говорить саме про порядок використання відпустки, а не про право на неї. Проте працівниця може забажати перервати відпустку до 3 років і одразу (не відпрацювавши жодного дня) піти у соцвідпустку на дітей. Або ж у наступному році після закінчення відпустки до 3 років надати заяву про надання соцвідпустки на дітей за 2021 рік, у якому вона перебувала у відпустці для догляду. Чи можна в такому разі їй надати соцвідпустку?

Або ж працівниця вирішить звільнитися. Чи компенсувати їй невикористану відпустку на дітей за рік нероботи?

Вважаємо, що у всіх цих випадках відповідь буде: «так, якщо інший з подружжя не скористався такою відпусткою за відповідний рік». Адже з 09.05.2021 р. законодавець не ставить право на соцвідпустку на дітей у залежність від того, чи є у працівника відпрацьовані дні у календарному році, за який надається соцвідпустка.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі