Теми статей
Обрати теми

Перевірки ліквідованих ФОП

Вишневський Михайло, податковий експерт
Після того як ФОП ліквідовано, розслаблятися ще зарано. Оскільки фіскали можуть у будь-який момент після ліквідації ФОП завітати до фізособи — колишнього підприємця з перевіркою. Про те, коли саме фіскали зможуть прийти на перевірку до фізособи — колишнього ФОП, поговоримо далі.

Податкова перевірка

Бути чи не бути? Однією з підстав для позапланової документальної перевірки ФОП є початок процедури припинення підприємницької діяльності ФОП (п.п. 78.1.7 ПКУ). При цьому

проведення позапланової документальної перевірки у зв’язку з припиненням ФОП на сьогодні —це не обов’язок, а право фіскалів

Це підтверджують і податківці у категорії 116.07 БЗ. У ній вони зазначають, що перевірки у зв’язку з припиненням ФОП проводяться тільки тоді, коли в податківців є інформація, яка може свідчити про заниження або завищення суми податкових зобов’язань, про порушення вимог законодавства тощо. Якщо ж інформація про порушення немає, то фіскали можуть і не ініціювати проведення перевірки.

Також про те, що фіскали можуть прийти не до всіх ФОП, що ліквідуються, горять і Методрекомендацій № 499 (див. «Податки & бухоблік», 2020, № 92, с. 24)

Отже, той факт, що ПКУ дає право провести позапланову документальну перевірку після ліквідації ФОП, не говорить про те, що така перевірка точно буде проведена.

Коли можуть прийти на перевірку. У ПКУ не визначено чітких строків перевірки після ліквідації ФОП. Зазвичай вони приходять із перевіркою, якщо довідалися інформацію про порушення ФОП податкового законодавства (БЗ 130.02) або ФОП згідно із Методрекомендаціями № 499 не потрапив до переліку тих, кого закривають без «ліквідаційної» перевріки.

Щоб точно знати, коли фіскали прийдуть на перевірку, і підготуватися до такого приходу ФОП, може самостійно ініціювати проведення такої перевірки. Для цього слід написати заяву про проведення перевірки і подати її до своєї податкової (детально про таку заяву див. «Самостійно викликаємо фіскалів на перевірку» цього номера). Але ми б не радили цього робити, оскільки навіть у цьому випадку строків для прийняття рішення на проведення перевірки не передбачено (130.03 БЗ).

Мораторій на перевірки. Коронавірусний мораторій на перевірки не зачепив ні документальні позапланові перевірки з підстав припинення діяльності ФОП (п.п. 78.1.7 ПКУ), ні перевірки, які проводяться за зверненням платника податків (п. 522 підрозд. 10 розд. ХХ ПКУ). Тобто навіть під час карантину податківці можуть перевіряти ФОП, що ліквідовано.

Строк давності. Якщо фіскали ідуть на перевірку до фізособи — колишнього ФОП, то провести позапланову документальну перевірку вони можуть тільки протягом строків давності, визначених у ст. 102 ПКУ, а це — 1095 днів. Отже, якщо строк давності минув, то фіскали уже завітати до вас із перевіркою не зможуть. Це не стосується тільки випадку, коли ФОП ніколи не звітував. Відповідно до п. 102.2 ПКУ строк давності не починає спливати, якщо податкову декларацію за період, протягом якого виникло податкове зобов’язання, не було подано.

Ми ж будемо говорити про випадок, коли ФОП все-таки декларацію подавав. У цьому випадку починати відлік строку давності слід із:

— граничного строку подання декларації;

— граничного строку сплати зобов’язання, нарахованого податківцями;

— подання уточнюючого розрахунку;

— фактичного подання декларації (якщо вона подана пізніше).

Таким чином, розпочинати відлік строку давності слід з дати подання декларації чи сплати зобов’язань за минулі періоди.

До того ж донарахування грошових зобов’язань (у частині податків і зборів) теж обмежується 1095 днями (звичайно ж, крім випадків, коли ФОП взагалі ніколи не звітував). Тому чим довше ФОП не беруть на перевірку, тим менше у фіскалів шансів донарахувати йому зобов’язання та застосувати санкції.

Водночас слід ураховувати один нюанс:

на період карантину строки давності із ст. 102 ПКУ призупиняються і відновлюються після його закінчення

Тобто якщо ФОП був ліквідований під час карантину, то відлік строків давності для здійснення його перевірки розпочнеться тільки після закінчення карантину. Тобто фактично фіскали можуть прийти на перевірку ФОП, які ліквідовані під час дії карантину або ліквідовані до карантину (строк давності на перевірку яких до його початку не закінчився), протягом строку, який перевищує 1095 днів. Оскільки відлік строку давності в цьому випадку починається (продовжується) після закінчення карантину. Звичайно ж, за умови, що вони не прийшли на таку перевірку під час дії карантину.

ЄСВ-перевірка

Перевірка обов’язкова. Знятися з ЄСВ-обліку ФОП, що ліквідується, відповідно до абз. одинадцятого ч. 1 ст. 5 Закону № 2464 може тільки після проведення перевірки щодо правильності нарахування та сплати ЄСВ.

Строків давності немає. Проводити ЄСВ-перевірки фіскали будуть без урахування строків давності. Оскільки для ЄСВ-перевірок строки давності не встановлені.

При цьому якщо ФОП зареєстрований до 01.01.2011 р. і раніше перевірки не проводилися, то податківці перевірятимуть з цієї дати (саме тоді адміністрування ЄСВ було передане фіскалам). А ось періоди до 01.01.2011 р. перевірятиме Пенсійний фонд.

Коли можуть прийти на перевірку. Строки, в які фіскали мають прийти на перевірку ФОП, також не встановлені. Отже, чекати на їх візит можна довго. Якщо ви з якихось причин не хочете чекати, доки фіскали зберуться із силами і прийдуть вас перевірити, то цю процедуру можна спробувати прискорити, подавши лист з проханням провести позапланову документальну перевірку у зв’язку з припиненням ФОП (про таку заяву читайте «Самостійно викликаємо фіскалів на перевірку» цього номера). Проте слід розуміти, що, цілком можливо, ваша заява ніяк не вплине на плани податківців.

Мораторій на перевірку. ЄСВ-перевірки ФОП після припинення потрапляють під мораторій на перевірку. Річ у тому, що відповідно до п. 912 розд. VIII Закону № 2464 на час карантину проводити документальні ЄСВ-перевірки щодо правильності нарахування, обчислення та сплати ЄСВ (а саме такі дії слід зробити фіскалам, які ідуть на перевірку до колишнього ФОП) заборонені. Отже, прийти й перевірити ФОП, що ліквідовані, податківці можуть тільки після закінчення карантину.

Хоча фіскали вважають, що коли вони під час карантину вийдуть на здійснення дозволених податкових перевірок, то під час їх проведення вони можуть одночасно здійснити й ЄСВ-перевірку (див. лист ДПСУ від 11.09.2020 р. № 3817/ІПК/99-00-07-09-02-06). Хоча з таким підходом фіскалів можна сперечатися.

Дехто може сказати, що мораторій на ЄСВ-перевірки не на руку колишнім ФОП. Адже, на відміну від податкових боргів, за ЄСВ-боргами немає строку давності (п. 16 ст. 25 Закону № 2464). Фактично це означає, що, доки перевірка на предмет сплати ЄСВ не проведена, ризик потрапити під штрафи зберігається.

Радує тільки те, що на час карантину запроваджено штрафний мораторій. Тобто якщо ФОП під час карантину несвоєчасно сплатив (несвоєчасно перерахував) ЄСВ або сплатив у неповному обсязі чи несвоєчасно суми ЄСВ одночасно з видачею сум виплат, на які нараховується ЄСВ (авансових платежів), чи несвоєчасно подав звітність, то його до відповідальності не притягнуть (п. 9.111 розд. VIII Закону № 2464). Деталі шукайте у «Податки & бухоблік», 2020, № 37, с. 30.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі