Теми статей
Обрати теми

КОРО і РК як заміна РРО для ФОП на ЄП

Нестеренко Максим, податковий експерт
Тотальна фіскалізація з 01.01.2022 спонукає ФОП шукати обхідні шляхи. Звичайно, найбільш оптимально — перейти на суто безготівковий розрахунок і не мати розрахункових операцій. Однак чимало суб’єктів господарювання не можуть обійтися без готівкових розрахунків. Тому їм перехід на безготівку не підійде. Одним із альтернативних шляхів обійти РРО-обов’язок є перехід на застосування КОРО та РК. Наскільки така альтернатива є реальною? Розглянемо це питання!

Наголосимо ще раз: питання про застосування КОРО і РК постає перед тими суб’єктами господарювання, які здійснюють розрахункові операції у розумінні ст. 2 Закону про РРО. Право замінити РРО/ПРРО на КОРО і РК прописане у ст. 10 Закону про РРО. Однак таке право є не у всіх ФОП. Давайте подивимося, в кого саме!

Хто може замінити?

Ключове питання — із ФОП-єдиноподатниками, які здійснюють роздрібну торгівлю продовольчими товарами. Їм заміняти РРО/ПРРО на КОРО і РК дозволяє п. 1 Переліку № 1336. До 01.01.2022 це була фактично мертва норма, адже ФОП — єдиноподатники груп 2 — 4 могли не використовувати ані РРО/ПРРО, ані КОРО і РК (п. 6 ст. 9 Закону про РРО).

Після 01.01.2022 таке право залишається лише у ФОП групи 1, тож п. 1 Переліку № 1336 відроджується. Причому, на нашу думку, відсилочна норма п. 2 постанови № 1336, де згадується про обсяг доходу не більше 220 поточних мінзарплат, більше значення не матиме. Адже втрачає чинність п. 61 підрозд. 10 розд. ХХ ПКУ. Тобто замінювати КОРО на РК зможуть навіть ті ФОП — єдиноподатники груп 2 — 4, в яких більший обсяг доходу. Головне, аби він не перевищував ЄП-ліміти, встановлені п. 291.4 ПКУ.

Але! Дозволено уникнути фіскалізації не всім ФОП — єдиноподатникам груп 2 — 4. Лише тим, хто торгує продовольчими товарами. До таких товарів належать харчові продукти в натуральному або переробленому вигляді, призначені для використання людиною як їжа, бутильована питна вода, безалкогольні напої, жувальна гумка, а також біологічно активні добавки (БЗ 109.03).

Звертаємо увагу! У зазначеній консультації податківці серед інших продовольчих товарів згадують і алкогольну продукцію (у тому числі пиво). Майте на увазі: ФОП-єдиноподатникам дозволена роздрібна торгівля пивом, сидром, пері та столовими винами (п.п. 3 п.п. 291.5.1 ПКУ). Однак торгувати ними дозволено тільки через РРО/ПРРО. Замінювати їх на КОРО і РК при продажу підакцизних товарів не вийде (п. 21 постанови № 1336).

Чи є сенс у заміні?

Як бачимо, замінити РРО/ПРРО на КОРО і РК можуть далеко не всі ФОП на ЄП. Але навіть тим щасливцям, які можуть собі дозволити цю заміну, слід задуматися над питанням доцільності. Якщо кількість розрахункових операцій — невелика, КОРО і РК дійсно можна обійтися. Але якщо торгівля відбувається у високому темпі, вносити кожну розрахункову операцію в КОРО і кожного разу виписувати РК на неї — виснажливо.

До того ж, аби застосовувати КОРО на господарську одиницю, потрібно зареєструвати таку Книгу в податковій (пп. 2, 3 гл. 1 розд. ІІ Порядку № 547-1). Крім того, використовуючи КОРО, потрібно подавати спеціальну звітність. А саме Звіт про використання книг обліку розрахункових операцій (розрахункових книжок) за ф. № ЗВР-1 і Довідку про використані розрахункові книжки. Докладно про це читайте у «Податки & бухоблік», 2021, № 40, с. 67.

Тож вирішуйте самі, наскільки рятівною саме для вас буде заміна РРО/ПРРО на КОРО і РК.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі