Теми статей
Обрати теми

Плани на грудень: інвентаризуємо резерв відпусток

Савченко Олена, налоговый эксперт
Напередодні Нового року, перш ніж почати нарізати олів’є (ну або трохи раніше), багатьом бухгалтерам напевно спаде на думку відпустка. Але це станеться не просто так, а з особливого приводу, адже до кінця року їм потрібно встигнути зробити одну важливу справу — проінвентаризувати залишок резерву відпусток. Детальніше про це зараз і поговоримо.

Але давайте спочатку відпустимо займатися своїми справами тих, кому ця стаття не знадобиться. А це всі роботодавці, у яких на підприємстві не повинен створюватися і розраховуватися резерв відпусток.

Нагадаємо, що до роботодавців, яким законодавство надає право не розраховувати резерв відпусток, належать (п. 7 розд. І НП(С)БО 25):

— мікропідприємства, тобто підприємства, показники яких на дату складання фінзвітності за рік, що передує звітному, відповідають принаймні двом із таких трьох критеріїв: (1) балансова вартість активів — до 350 тис. євро, (2) чистий дохід від реалізації продукції (товарів, робіт, послуг) — до 700 тис. євро, (3) середня кількість працівників — до 10 осіб;

— підприємства, які ведуть спрощений бухоблік доходів і витрат згідно з податковим законодавством (нині такими є платники єдиного податку групи 3 (п. 44.2 ПКУ));

— непідприємницькі товариства.

Ну і ФОП теж у числі тих, хто не створює резерв відпусток.

Усі інші роботодавці створювати резерв відпусток зобов’язані. Його створюють, наприклад, для оплати:

— щорічної (основної і додаткових) відпустки;

— відпустки працівникам, які мають дітей або повнолітню дитину з інвалідністю з дитинства підгрупи А І групи.

Навіщо потрібна інвентаризація?

Про необхідність переглянути (проінвентаризувати) резерв відпусток на кінець року і в разі потреби відкоригувати (зменшити або збільшити) нараховану суму резерву вказують і п. 17 НП(С)БО 11, і п.п. 8.2 розд. ІІІ Положення № 879*.

* Положення про інвентаризацію активів і зобов’язань, затверджене наказом Мінфіну від 02.09.2014 № 879.

Тому ігнорувати цю вимогу не радимо. Причому у випадку з річною інвентаризацією вважаємо, що слід дотримуватися приписів Положення № 879.

Таким чином,

якщо на підприємстві створений резерв відпусток, отже, його потрібно проінвентаризувати на 31.12.2021

Давайте розберемося, як визначити суму резерву на кінець року.

Рахуємо залишок

Для того щоб визначити суму відпускного резерву на кінець року, звернемося до п.п. 8.2 розд. ІІІ Положення № 879. У ньому вказано, що залишок забезпечення на оплату відпусток (включаючи ЄСВ із цих сум) станом на кінець звітного року потрібно визначати розрахунковим шляхом виходячи з кількості днів не використаної працівниками підприємства щорічної відпустки і середньоденної оплати праці цих працівників.

При цьому середньоденну оплату праці розраховують так само, як і для обчислення суми відпускних, тобто згідно з Порядком обчислення середньої заробітної плати, затвердженим постановою КМУ від 08.02.95 № 100.

Для визначення залишку суми резерву відпусток щодо кожного працівника використовуйте таку формулу:

img 1

де РВзал — залишок суми резерву відпусток, грн;

З — заробіток у розрахунковому періоді, грн;

К — загальна кількість календарних днів у розрахунковому періоді. Розрахунковим періодом, нагадаємо, є останні 12 календарних місяців перед наданням відпустки або менший фактично відпрацьований період (з 1-го до 1-го числа), якщо співробітник пропрацював менше року;

С — кількість святкових і неробочих днів згідно зі ст. 73 КЗпП, що припадають на розрахунковий період;

Ч — час, протягом якого працівник не працював у розрахунковому періоді згідно з чинним законодавством і за ним не зберігався заробіток або зберігався частково;

Двідп — кількість не використаних працівником днів відпустки на 31.12.2021;

КЄСВ — коефіцієнт, що збільшує резерв відпусток на суму нарахованого ЄСВ.

Нагадаємо, що КЄСВ — це коефіцієнт, який ви розраховували на початку року у зв’язку з тим, що законодавець зобов’язує резервувати не лише суму відпускних, але й суму ЄСВ, що припадає на них. Для його розрахунку використовують формулу:

img 2

де СЄСВ — ставка ЄСВ, що діє в поточному році. На сьогодні загальна ставка ЄСВ складає 22 %, а пільгова ставка для працівників з інвалідністю, працевлаштованих на звичайних підприємствах і у підприємців, — 8,41 %.

Отже, якщо у вас працюють особи, для яких діють пільгові ставки ЄСВ, то коефіцієнт КЄСВ для них доведеться розраховувати окремо.

Після розрахунку показника РВзал за працівниками визначаємо загальну суму залишку резерву. Далі залишок резерву відпусток за результатами інвентаризації порівнюємо з сальдо за кредитом субрахунку 471.

Якщо інвентаризаційний залишок більше, ніж сальдо за кредитом субрахунку 471, то проводимо донарахування резерву відпусток на отриману різницю

Робимо це проводкою: Дт 23, 91, 92, 93, 94 — Кт 471.

У зворотній ситуації, коли сальдо за кредитом субрахунку 471 виявилося більше інвентаризаційного залишку, на різницю зменшуємо суму відпускного резерву.

Надлишок:

— або сторнуємо проводкою (методом «червоне сторно»): Дт 23, 91, 92, 93, 94 — Кт 471, як пропонує п. 18 П(С)БО 11,

— або включаємо до складу доходу звітного періоду: Дт 471 — Кт 719, як установлює п. 5 цього ж стандарту.

Інвентаризацію резерву відпусток розглянемо на прикладі.

Приклад. У підприємства сальдо за кредитом субрахунку 471 на 31.12.2021 — 10654,24 грн.

На цю дату невикористані дні відпустки залишилися у трьох працівників комерційного відділу. Серед них немає ЄСВ-пільговиків (тобто таких, до зарплати яких застосовується ставка ЄСВ 8,41 %).

Дані про кількість днів невикористаної відпустки, зарплату, кількість днів розрахункового періоду за цими працівниками наведемо в таблиці.

img 3

Розрахуємо суму забезпечення на кінець 2021 року (на дату балансу):

5945,06 х 1,22 = 7252,97 (грн),

де 1,22 — коефіцієнт, що збільшує резерв на суму ЄСВ-нарахувань, який розрахований так: 1 + 22 % : 100 % = 1,22.

Визначимо різницю між розрахованою на кінець року сумою резерву і сальдо за кредитом субрахунку 471:

7252,97 - 10654,24 = -3401,27 (грн).

Оскільки сальдо за кредитом субрахунку 471 виявилося більше розрахованої суми резерву, виходить, що на різницю треба зменшити резерв до 7252,97 грн, тобто на суму 3401,27 грн. Робимо це проводкою Дт 471 — Кт 719.

Оформлення і звітність

Документальне оформлення. Результати інвентаризації забезпечень відпускного резерву можна відобразити в Акті інвентаризації забезпечень майбутніх витрат і платежів. Щоправда, тут є невелика проблема: форма такого акта не встановлена. Але ви можете розробити її самостійно. Головне — дотриматися вимог Положення № 879: така форма повинна містити інформацію про суму забезпечень (за видами) разом із відповідними розрахунками, а також суми забезпечень за даними бухобліку.

Приклад заповнення Акта інвентаризації забезпечень майбутніх витрат і платежів ми наводили у спецвипуску «Податки & бухоблік», 2020, № 93, с. 57.

Фінзвітність. У фінансовій звітності залишок резерву на дату балансу потрапить у рядок 1660 «Поточні забезпечення» форми № 1 (у рядок 1595 форм № 1-м і № 1-мс**). Крім того, інформацію про суму резерву на початок і кінець року, нараховану і використану протягом року суму резерву, а також про його коригування наводять у розд. VІI «Забезпечення і резерви» Приміток до річної фінансової звітності.

** Якщо підприємства, що складають Баланс за цією формою, створюють резерв відпусток.

Жодних податковоприбуткових різниць для платників податку на прибуток при коригуванні резерву відпусток не виникає.

ВИСНОВКИ

  • Якщо у вас на підприємстві створений резерв відпусток, значить, потрібно зробити його інвентаризацію на 31.12.2021.
  • Якщо залишок відпускного резерву виявився більше, ніж сальдо за кредитом субрахунку 471, донарахуйте резерв на різницю.
  • У зворотній ситуації на різницю резерв зменшіть.
App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі