Теми статей
Обрати теми

ФОП у групі 1 ЄП: сам мию та чищу авто!

Павленко Олексій, податковий експерт
ФОП працює у групі 2 єдиного податку (ЄП). Основна діяльність — мийка автомобілів та чищення салонів? Чи можна з таким видом діяльності перейти і працювати з нового року у групі 1 ЄП? (м. Суми)

Напередодні Нового року багато єдинників 2 і 3 груп ще гостріше відчули неминучість РРО/ПРРО-загрози. Дехто з них почав шукати варіанти переходу у групу 1 ЄП. Адже ФОП цієї групи й після Нового року РРО/ПРРО взагалі не потрібно застосовувати (п. 296.10 ПКУ).

Але для групи 1 ЄП передбачено у ПКУ низку обмежень. Тож чи зможете ви вписатися з вашою автомийкою-чисткою у групу 1?

Згідно з п. 291.4 ПКУ у групі 1 ЄП можуть працювати ФОП, які без найманих осіб здійснюють виключно роздрібний продаж товарів із торговельних місць на ринках та/або провадять госпдіяльність з надання побутових послуг населенню. Обсяг доходу єдинника групи 1 протягом календарного року не має перевищити 167 МЗП, установленої на 1 січня. На 2022 рік ця сума складе 1085500 грн.

Ваша діяльність має підпадати під «надання побутових послуг населенню». І хоча ваш вид діяльності не входить до переліку заборонених платникам ЄП, але в п. 297.1 ПКУ наведено вичерпний перелік послуг, які вважаються побутовими послугами населенню, що можуть надавати платники групи 1 (та 2) ЄП.

У цьому переліку знаходимо під п. 20 «технічне обслуговування та ремонт автомобілів, мотоциклів, моторолерів і мопедів за індивідуальним замовленням». А тепер пошукаємо в КВЕД відповідний вид діяльності і подивимось, які конкретно види послуг він охоплює.

Знаходимо в КВЕД клас 45.20 «Технічне обслуговування та ремонт автотранспортних засобів». І бачимо, що цей клас, зокрема, включає «миття, полірування тощо» автотранспортних засобів. Тобто в цей клас чітко вписуються й ваші послуги з миття авто та чищення салонів. І впевнені, що цей код КВЕД є серед ваших видів діяльності і ви маєте право надавати ці побутові послуги, працюючи в групі 1 ЄП. Причому без обов’язкового використання РРО/ПРРО. Але тут є кілька «але»!

Тільки населенню! Щоб не злетіти з групи 1 (за п.п. 5 п.п. 298.2.3 ПКУ), ви маєте надавати такі послуги лише населенню! Тобто ви маєте право мити-чистити авто, які належать на праві власності чи користування лише звичайним фізособам і які не використовуються ними у підприємницькій діяльності. Тим паче не можна мити-чистити авто, яке належить юрособі або яке вона орендує. Слідкуйте, щоб такі факти порушення умов для гр. 1 ЄП ніде у вас не спливали. До речі, ФОП групи 2 можуть надавати такі послуги, окрім населення, ще платникам ЄП (як ФОП, так і юрособам)…

Сам і швець (мийник) і жнець (чистильник)! Ще одним великим «але» є той факт, що єдинники групи 1, як ми вже згадали, не можуть використовувати працю найманих осіб! Тобто якщо ви подасте заяву на перехід у групу 1, доведеться до дати переходу звільнити своїх найманих працівників, якщо такі у вас були. А надалі — перейти з ними на співпрацю за договорами підряду (чи іншими цивільно-правовими договорами), але тут є небезпека кваліфікації таких договорів як трудових*. Тому, може, краще буде і їх оформити, як ФОП групи 1 ЄП. До того ж тоді вам не потрібно буде оподатковувати такі виплати і нараховувати на них ЄСВ. Якщо ж під час фактичної перевірки виявлять якихось зайвих осіб — запевняйте, що це родичі, які вирішили терміново (пару годин!) вам допомогти, бо у вас «поперек скрутило»! ☺ Хоча тут справа може й до суду дійти...

* Щодо цього читайте в «Податки & бухоблік», 2021, № 50, с. 24.

Тож будьте готові усіляко доводити, що ви на своїй мийці «один у полі воїн». І пам’ятайте, що на час дії карантину перевірки Держпраці не підпадають під обмеження…☹

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі