Теми статей
Обрати теми

Перехідні декретні: якщо змінилася мінімалка

Марченко Олена, експерт з кадрових і податкових питань
Працівниця за основним місцем роботи пішла у відпустку у зв’язку з вагітністю та пологами 15 листопада 2021 року. Бухгалтер нарахував їй декретні виходячи з мінімальної середньоденної зарплати. З 1 грудня 2021 року розмір мінімальної зарплати підвищився з 6000 до 6500 грн. Відтак підвищився і показник мінімального розміру ЄСВ. Чи коригувати у зв’язку з цим суму декретних? Чи треба донарахувати суму ЄСВ до нового мінімального розміру? (м. Суми)

Чергове підвищення мінімальної заробітної плати (МЗП) завжди змушує бухгалтерів хвилюватися щодо суми допомоги по вагітності та пологах (її ще називають — декретні) та нарахованого на неї ЄСВ. Адже нараховується допомога наперед за весь період відпустки у зв’язку з вагітністю та пологами. При цьому сумові обмеження щодо розміру допомоги по вагітності та пологах прив’язані до МЗП. Крім того, розмір мінімальної зарплати визначає і показник мінімального ЄСВ.

Тож хвилювання бухгалтерів зрозумілі. Почнемо з відповіді на запитання щодо перерахунку суми допомоги по вагітності та пологах.

Сума допомоги. Її коригувати не потрібно ☺. Пояснимо чому.

Сума допомоги по вагітності та пологах не може бути меншою за розмір допомоги, обчислений із мінімальної заробітної плати, установленої на день настання страхового випадку. Це вимога ч. 2 ст. 26 Закону України від 23.09.99 № 1105-XIV.

При цьому під днем настання страхового випадку слід розуміти день, з якого згідно з лікарняним листом у працівниці виникає право на відпустку у зв’язку з вагітністю та пологами.

Тож зростання в майбутньому розміру мінімальної зарплати (у період відпустки у зв’язку з вагітністю та пологами) не впливає на суму допомоги. Перераховувати її та робити доплату працівниці виходячи з нового розміру МЗП не потрібно.

Наступне запитання.

ЄСВ на суму допомоги. Суму допомоги по вагітності та пологах відображаємо в Д1 Об’єднаної звітності, сформованому за той місяць звітного кварталу, у якому така допомога була фактично нарахована в бухобліку. Допомогу зазначаємо не загальною сумою, а з розбиттям за місяцями відпустки у зв’язку з вагітністю та пологами — пропорційно дням такої відпустки в кожному з місяців (п.п. 2 п. 2 розд. IV Інструкції, затвердженої наказом Мінфіну від 20.04.2015 № 449).

При цьому для цілей порівняння з мінзарплатою та виконання вимоги про сплату ЄСВ з МЗП суми допомоги також відносимо до місяців, за які вони нараховані.

Якщо в якомусь місяці фактична база нарахування ЄСВ виявиться нижчою за МЗП, на різницю між цими двома величинами донараховуємо ЄСВ. Таку різницю (додаткову базу нарахування ЄСВ) відображаємо в Д1 в окремому рядку з кодом типу нарахувань «13» у графі 09.

Увага! Порядок, затверджений наказом Мінфіну від 13.01.2015 № 4, не передбачає можливості відображення в поточному звітному періоді донарахувань ЄСВ за майбутні місяці відпустки у зв’язку з вагітністю та пологами. Тому донарахування проводьте місяць у місяць.

Також місяць у місяць відображайте в Додатку 1 Податкового розрахунку суму обчисленої додаткової бази нарахування ЄСВ з кодом типу нарахувань «13» і донарахований ЄСВ. Тобто донарахування за грудень ви показуєте у Д1 за грудень 4 кварталу 2021 року. А донарахування за січень — у Д1 за січень 1 кварталу 2022 року і т. д.

Важливо! Донарахований ЄСВ не забуваємо сплатити до 20-го числа місяця, наступного за місяцем, за який провели донарахування. Наприклад, якщо донараховуєте ЄСВ за грудень 2021 року, сплатіть його не пізніше 20 січня 2022 року.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі