Теми статей
Обрати теми

Коригуючий Розрахунок та його «шапка»

Ушакова Лілія, експерт з кадрових і податкових питань
Помилки в Об’єднаній звітності, а також у Звіті з ЄСВ та формі № 1ДФ виправляємо за допомогою діючої сьогодні форми Податкового розрахунку та додатків до нього. А з чого починається виправна епопея? Із заповнення заголовної частини (так званої «шапки») Розрахунку. Саме про неї просто тут і зараз.

Прийняту звітність коригуємо на підставі самостійно виявлених помилок або ж на підставі повідомлень про помилки, виявлені контролюючим органом. Для цього залежно від часу подання (до чи після закінчення граничного строку для звітування) використовуємо Розрахунки з типами «Звітний новий» чи «Уточнюючий».

Проте незалежно від типу коригувального Розрахунку порядок заповнення його заголовної частини однаковий.

Такий Розрахунок повинен містити обов’язкові реквізити, визначені в рядках 01 — 05, а також у рядку 06 інформацію про додатки, в яких буде проводитись коригування.

Пробіжимося окремими проблемними реквізитами.

Рядок 02. Тут зазначаємо звітний (податковий) період, за який подається Розрахунок із типом «Звітний новий», або звітний (податковий) період, що уточнюється, для Розрахунку з типом «Уточнюючий».

Далі зазначаємо арабськими цифрами номер кварталу, що коригується. Навіть якщо коригуємо дані місячного Звіту з ЄСВ, зазначаємо квартал, до якого цей місяць належить.

Ну і наостанок проставляємо номер Розрахунку, що подається. Його вказуємо у хронологічному порядку незалежно від типу Розрахунку. Тобто

дивимося, який номер мав останній Розрахунок, що подавався за квартал, який коригується, й зазначаємо в рядку 02 наступний номер Розрахунку

Наприклад, якщо коригуємо відомості таблиці 6 Звіту з ЄСВ, що подавалася за вересень 2020 року, то в рядку 02 заголовної частини коригувального Розрахунку вказуємо: рік — 2020, квартал — 3, номер Розрахунку — 1, за умови, що у 2021 році 3 квартал 2020 року ще не коригувався.

Якщо виправляємо помилки в Д5 за 2 квартал 2021 року і останній Розрахунок за цей квартал має номер 10, то в рядку 02 заголовної частини коригувального Розрахунку вказуємо: рік — 2021, квартал — 2, номер Розрахунку — 11.

Рядок 032. Його заповнюємо завжди. Навіть якщо виправляємо звітні періоди до 2021 року. На це звертають увагу податківці в роз’ясненні 103.25. Зазначаємо код Кодифікатора, затверджений наказом Мінрозвитку громад та територій від 26.11.2020 № 290 (ср. ).

Рядок 06. У рядках 06 (061 — 066) вказуємо інформацію про додатки, в яких буде проводитись коригування, та їх кількість. Якщо якийсь додаток не коригуємо, то його пустим не подаємо й відповідно у рядку 06 не вказуємо.

Що стосується рядків з 07 по 110 заголовної частини Розрахунку, то їх при поданні Розрахунків з типом «Звітний новий» та «Уточнюючий» не потрібно заповнювати. Це випливає з положень Порядку № 4. Та й податківці дотримувалися такої думки (див. листи ДПСУ від 10.03.2021 № 2737/5/99-00-04-03-01-05 та від 18.03.2021 № 3070/5/99-00-04-03-01-05).

Проте, як показує практика, у періоди між звітами та й звітний період дуже полюбляють наші контролери змінювати правила гри. Проте хочеться вірити, що цього разу ніхто зайвих контролів не проставить і коригуюча звітність буде прийнята.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі