Теми статей
Обрати теми

Виправляємо помилки у «шапці» Розрахунку та 4ДФ

Марченко Олена, експерт з кадрових і податкових питань
Кожен має право на помилку. А бухгалтер як фахівець, що працює з дуже складним та мінливим законодавством, можливо, має на це більше прав, ніж інші. Однак алгоритм виправлення помилок, допущених у «шапці» (заголовній частині) Податкового розрахунку та 4ДФ, нормативними актами не встановлений. Про те, як при цьому змінити такі хибні дані, читайте у цій статті.

Податковий розрахунок уже відправлено до ДПС та отримано квитанцію 2 про успішне подання документа. А згодом виявили у «шапці» 4ДФ помилку у рядку 04 «Працювало за трудовими договорами (контрактами)» або у рядку 05 «Працювало за цивільно-правовими договорами». Чи взагалі забули заповнити ці рядки.

Ще одна ситуація. Помилилися при заповненні кода Кодифікатора у рядку 032. Наприклад, вказали не той рівень.

Ну й доволі частенько забувають бухгалтери заповнити рядки 101 — 110 Розрахунку, де зазначаємо кількість застрахованих осіб.

Як же виправити такі помилки? Та й взагалі, чи можливо це? Шукаємо відповіді разом.

Щодо кількості працівників

Рядки 101 — 110 Розрахунку. У цих рядках заголовної частини Розрахунку наводимо дані щодо кількості застрахованих осіб залежно від статусу, статі, отримання виплат тощо.

Якщо подаємо Податкові розрахунки не тільки за підприємство, а й за відокремлені неуповноважені підрозділи, то відомості щодо чисельності працівників, які в них працюють, відображаємо у складі загальної кількості працюючих юридичної особи в рядках 101 — 110 заголовної частини Розрахунку, який юридична особа подає за себе.

Якщо при заповненні рядків 101 — 110 заголовної частини Розрахунку припустилися помилки чи взагалі їх забули заповнити, то, на жаль, виправити це неможливо. Річ у тім, що в разі подання Розрахунку з типом «Звітний новий» чи «Уточнюючий» рядки 101 — 110 повинні залишатися порожніми. Це прямо випливає з приписів п. 8 розд. V Порядку № 4.

Заповнені мають бути лише обов’язкові реквізити, визначені в рядках 01 — 05 та у рядку 031 для платників єдиного внеску, а також інформація про додатки, у яких буде проводитись коригування, та їх кількість, що визначені в рядку 06 Розрахунку.

Рядки 04 та 05 4ДФ. Спочатку про те, які дані треба відображати у рядках 04 та 05 заголовної частини 4ДФ. Так, у рядку:

— 04 проставляємо максимальну кількість працівників, які фактично працювали за трудовими договорами (контрактами) у звітному періоді, та яким нарахована зарплата (ознака доходу «101»);

— 05 зазначаємо кількість осіб, які працювали за цивільно-правовими договорами у звітному періоді, яким нарахований дохід за ознакою доходу «102».

Якщо формуємо Розрахунок з 4ДФ за неуповноважений підрозділ, то кількість працівників такого підрозділу, які отримували зарплату, відображаємо в графі 04 додатку 4ДФ, що сформований на такий підрозділ.

Порядок проведення коригувань Податкового розрахунку визначений розд. V Порядку № 4. Однак у ньому зазначений лише механізм виправлення помилок у розділах 4ДФ. А от про способи виправлення хибних даних у заголовній частині — ані слова.

При цьому податківці в роз’ясненні з категорії 103.25 БЗ радять коригувати показники у «шапці» 4ДФ таким чином. При поданні 4ДФ з типом «Звітний новий»/«Уточнюючий»

помилки у рядках 04 та 05 можна виправляти одночасно з виправленням помилок у розділах 4ДФ

Річ у тім, що у 4ДФ з типом «Звітний новий» чи «Уточнюючий» рядки 04 та 05 повинні бути заповнені. Тож є нагода виправити неточності, які були допущені раніше.

Отже, припустимо, ви виправляєте у розд. І 4ДФ за 3 квартал 2021 року помилкові дані щодо доходу працівника. Граничний термін подання Податкового розрахунку вже сплив. Тож формуєте Розрахунок та 4ДФ з типом «Уточнюючий». Якщо за цей період треба змінити ще й кількість осіб, що працювали за трудовими договорами, проставляйте в рядку 04 правильні дані щодо кількості таких осіб.

А як бути, якщо ніяких помилок у розділах 4ДФ не було? Тоді, на нашу думку, можна провести «маніпуляцію» щодо виключення/включення рядка з правильними даними. Просто продублюйте такий рядок з кодом «1», а потім з кодом «0» у графі 10. Та для безпеки краще використовуйте ті рядки, де зазначений неоподатковуваний дохід тієї чи іншої особи.

Неправильно зазначили код Кодифікатора

Поговоримо про ще один рядочок у «шапці» Податкового розрахунку та 4ДФ. Це рядок за номером 032. Щодо його заповнення та виправлення у бухгалтерів виникає чимало запитань. У цьому рядку Порядок № 4 приписує зазначати код Кодифікатора територій за місцезнаходженням платника або його відокремленого підрозділу, якщо розрахунок подається за підрозділ. Він є обов’язковим для заповнення незалежно від того, має податковий агент відокремлені підрозділи чи ні.

На перший погляд із заповненням рядка 032 не повинно виникати складнощів. Проте треба врахувати декілька нюансів. Кодифікатор територій багаторівневий. Він складається з кодів та назв об’єктів, які розподілені на 5 рівнів. Причому для об’єктів передбачено декілька рівнів.

Крім того, у багатьох податкових агентів код територіальної одиниці за їх місцезнаходженням (місцезнаходженням неуповноважених відокремлених підрозділів) не збігається з кодом територіальної громади, до якої сплачується ПДФО із доходів працівників.

Тож виникає запитання: який рівень зазначати та на що орієнтуватися? На місцезнаходження підприємства чи на сплату ПДФО?

Тут треба спиратися на місцезнаходження податкового агента чи підрозділу, за який він формує Розрахунок, та орієнтуватися на останній рівень, що відповідає назві об’єкта (103.25 БЗ). Таким чином,

при визначенні коду Кодифікатора місце сплати податку на доходи фізичних осіб не враховується

Це чітко зазначено у листі ДПСУ від 20.05.2021 № 498/2/99-00-04-02-01-02 (ср. ).

Погодьтеся, хоч алгоритм визначення коду Кодифікатора і не складний, але помилки при цьому можливі. Тож наступне запитання цілком очікуване: чи можливо відкоригувати дані рядка 032 вже зданого Розрахунку та 4ДФ, якщо код був зазначений неправильно?

Можливо, але тільки у разі одночасного виправлення помилок у розділах табличної частини 4ДФ. Окреме коригування рядка 032 не передбачено (див. роз’яснення у категорії 103.25 БЗ).

А якщо помилок немає? Тоді, якщо дуже хочеться виправити помилку, можна використати механізм виключення та включення одного правильного рядка у відповідному розділі 4ДФ з типом «Звітний новий» або «Уточнюючий» (див. вище) та заодно виправити рядок 032.

А чи варто взагалі заморочуватися з виправленням коду, що зазначений в рядку 032? На наш погляд, якщо податковий агент правильно розрахував, нарахував і своєчасно, в повному обсязі та на належні рахунки сплатив ПДФО/ВЗ, то підстав для застосування до нього штрафних (фінансових) санкцій немає. Але, звісно, виправлятися чи ні — вирішувати вам.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі