Теми статей
Обрати теми

Відсторонення та лікарняний: хто сильніший?

Ушакова Лілія, експерт з кадрових і податкових питань
Роз’яснення Держпраці та ФСС від 06.12.2021 (dsp.gov.ua та fssu.gov.ua відповідно)

Висновок документа

Якщо застрахована особа захворіє до дня початку відсторонення, перший день такого відсторонення слід перенести на перший робочий день після закінчення тимчасової непрацездатності

Почнемо з того, що МОЗ наказом від 04.10.2021 № 2153 затвердив Перелік професій, виробництв та організацій, працівники яких підлягають обов’язковим профілактичним щепленням проти COVID-19 (далі — Перелік).

Чи є запровадження для таких працівників обов’язкової вакцинації зміною істотних умов праці? Схоже, що Мінекономіки не визначилося з цим питанням. Так, у листі від 18.10.2021 № 4706-01/50116-01 відомство робить висновок, що є. А в пізнішому листі від 03.11.2021 № 4706-06/52950-03 обходить це питання та пропонує роботодавцям абсолютно інший алгоритм дій відносно осіб, які не дотримуються вимог щодо обов’язкової вакцинації проти COVID-19.

Проте на практиці вже фактично відбулися дві хвилі відсторонення працівників, які відмовляються або ухиляються від вакцинації. Перша — з 8 листопада, а друга — з 9 грудня 2021 року. Оплачувати період відсторонення законодавство не вимагає.

А що з лікарняними? На початку епопеї з відстороненням ФСС у роз’ясненні від 05.11.2021 заявив, що допомога за лікарняними листками не надається працівникам, яких було відсторонено від роботи через відмову або ухилення від обов’язкового COVID-щеплення. Виплата не здійснюється за ті дні тимчасової непрацездатності, які збігаються з днями відсторонення від виконання обов’язків.

Зі свого боку ми дійшли висновку (див. «Податки & бухоблік», 2021, № 91, с. 10), що ФСС трішки погарячкував. Якщо вже й говорити про невиплату лікарняних, то тільки у випадку, коли лікарняний було відкрито працівникові після дати відсторонення й тимчасова непрацездатність повністю припадає на період відсторонення. Проте якщо працівник перебував на лікарняному до початку кампанії з відсторонення, то лікарняні слід призначити та нарахувати в загальному порядку.

Тішить, що в цьому питанні нас підтримала Держпраці, а слідом за нею погодився й ФСС.

При цьому Фонд роз’яснює: якщо працівника все ж було включено до наказу про відсторонення, попри його перебування на лікарняному, до документа мають бути внесені зміни, а дата початку відсторонення — перенесена на перший робочий день після закінчення тимчасової непрацездатності. Після внесення змін до наказу на підставі лікарняного можна нарахувати матеріальне забезпечення.

Зауважимо, що за бортом у офіційних органів залишилася ще одна ситуація: лікарняний відкрито у день відсторонення. На наш погляд, якщо працівник у цей день був відсутнім на роботі у зв’язку з тимчасовою непрацездатністю, то він не міг бути відсторонений. Отже, його лікарняний підлягає оплаті на загальних підставах.

Видавати наказ про відсторонення й ознайомлювати з ним працівників напередодні набрання чинності Переліком (змінами до нього) вважаємо неправильним. Адже в роботодавця на цей час будуть відсутні правові підстави для цього. Такий наказ повинен бути виданий у день набрання чинності Переліком (змінами до нього, для першої хвилі — 08.11.2021, для другої хвилі — 09.12.2021) чи пізніше, якщо працівник був відсутнім. При цьому Мінекономіки наполягає на обов’язковому доведенні наказу до відома особи, яка відсторонюється, не пізніше дня видання такого документа (див. лист від 03.11.2021 № 4706-06/52950-03).

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі