Теми статей
Обрати теми

Особливості ЄСВ для фермерських господарств

Марченко Олена, експерт з кадрових і податкових питань
Працювати на сільгоспЄП групи 4 можуть не тільки юридичні особи, а й ФОП, на базі яких створені сімейні фермерські господарства. Члени фермерських господарств визначені законодавством як окрема група платників ЄСВ. Для таких осіб правила обчислення бази єдиного внеску, його нарахування та сплати, подання звітності з ЄСВ мають певні особливості. Поговоримо про них у цій статті.

Героями нашої розмови будуть члени фермерських господарств (члени ФГ). А ось за себе ФОП на єдиному податку групи 4 сплачують так само, як і звичайні єдиноподатники (див. «Податки & бухоблік», 2021, № 4, с. 27). Про новий об’єднаний звіт з ЄСВ та ПДФО/ВЗ, який роботодавці будуть подавати за найманих працівників починаючи зі звітних періодів 2021 року, можна прочитати в «Податки & бухоблік», 2021, № 5, с. 2.

Члени ФГ — платники ЄСВ за себе

За загальним правилом члени ФГ є платниками ЄСВ за себе, якщо вони не належать до осіб, які підлягають страхуванню на інших підставах (п. 51 ч. 1 ст. 4 Закону № 2464).

Якщо ж член ФГ, наприклад, працює за трудовим або цивільно-правовим договором і ЄСВ за нього сплачує роботодавець чи зареєстрований ФОП або незалежним професіоналом і платить ЄСВ за себе як ФОП/незалежний професіонал, то окремо за себе як за члена ФГ він ЄСВ не сплачує.

Крім того, у 2020 році були звільнені від сплати ЄСВ за себе члени ФГ, які отримували пенсію за віком (у тому числі на пільгових умовах (передбачених ч. 2 і 3 ст. 114, п. 2 розд. XV Закону № 1058)), є особами з інвалідністю та отримували пенсію або соцдопомогу або досягли віку, встановленого ст. 26 Закону № 1058, та отримували відповідно до закону пенсію (незалежно від виду пенсії) або соцдопомогу, отримували дострокову пенсію (у тому числі на пільгових умовах (передбачених ч. 5 ст. 115, п. 72 розд. XV Закону № 1058)), отримували пенсію зі зниженням пенсійного віку (у тому числі на пільгових умовах (ст. 55 Закону України від 28.02.91 р. № 796-ХІІ)) (див. роз’яснення в підкатегорії 201.04 БЗ).

З 2021 року коло «звільненців» поповнили також члени ФГ, які отримують пенсію за вислугу років. Увага! Це звільнення застосовуємо починаючи зі звітних періодів 2021 року.

Запам’ятайте: члени ФГ, звільнені від сплати ЄСВ за себе за пенсійно-інвалідним статусом, можуть бути платниками ЄСВ за себе тільки на добровільних засадах.

Ще один важливий момент. Якщо член ФГ набув не з 1-го числа (втратив не останнім числом) місяця статус члена ФГ чи особи, яка підлягає страхуванню на інших підставах, або пенсійно-інвалідний статус, що дає звільнення від ЄСВ, то за такий місяць ЄСВ за себе потрібно сплатити в повному обсязі.

Крім того, звертаємо увагу, що в п. 98 розд. VIII Закону № 2464 прописані звільняючі положення для членів ФГ у разі їх незаконного позбавлення волі в районах проведення антитерористичної операції та/або операції Об’єднаних сил у Донецькій та Луганській областях.

База нарахування ЄСВ

База у 2020 році. Базою нарахування ЄСВ за себе для членів ФГ є сума доходу (прибутку), отриманого від їх діяльності, що підлягає оподаткуванню ПДФО. При цьому сума ЄСВ за кожен місяць 2020 року, у тому числі й за бездохідний, не може бути меншою за розмір мінімального страхового внеску. У 2020 році у січні — серпні — 1039,06 грн, у вересні — грудні — 1100 грн. Разом з тим (див. абзац перший п. 910 розд. VIII Закону № 2464)

за березень, квітень та травень 2020 року членів ФГ звільнили від сплати ЄСВ за себе незалежно від того, отримували вони дохід у цей період чи ні

Проте за бажанням, можна сплатити ЄСВ за ці місяці добровільно в загальному порядку.

Також пам’ятаємо про максимальну величину бази нарахування ЄСВ — максимальну суму доходу на місяць, з якої сплачується ЄСВ. У 2020 році вона дорівнювала у січні — серпні — 70845 грн, у вересні — грудні — 75000 грн.

База у 2021 році. З 01.01.2021 р. члени ФГ отримали можливість не сплачувати ЄСВ за місяці, в яких не отримали доходу (прибутку). Це зазначено в оновленому п. 2 ч. 1 ст. 7 Закону № 2464 (ср. ). Звісно, за бажання можна сплатити ЄСВ за бездохідний період, але у розмірі не менше мінімального страхового внеску.

Сплата ЄСВ та звітність

Сплата. Члени ФГ сплачують ЄСВ за себе, нарахований за календарний квартал, до 20-го числа місяця, що настає за кварталом, за який сплачується ЄСВ. Остаточний розрахунок з ЄСВ за себе вони проводять до 1 травня року, наступного за звітним (див. лист ДФСУ від 12.04.2019 р. № 12340/7/99-99-13-02-01-17).

За загальним правилом члени ФГ сплачують ЄСВ за себе самостійно. Єдиний виняток з цього правила міститься в ч. 9 ст. 25 Закону № 2464 і стосується сімейних ФГ. Сплатити ЄСВ за членів сімейного ФГ має право голова такого ФГ.

Звітність-2020. За 2020 рік члени ФГ звітують з ЄСВ за себе за «старою» формою № Д5 (додаток 5 до Порядку № 435). Її треба встигнути подати не пізніше 30 квітня 2021 року.

На титульному листі форми в реквізиті 6 робимо позначку, що звіт здає член ФГ, та позначаємо період перебування у статусі члена ФГ — платника ЄСВ у 2020 році. У реквізиті 7 — тип звітної форми № Д5 — «початкова».

Переходимо до таблиці 1 звіту за формою № Д5. Зазначаємо:

— у графі 2 — код категорії — «4»;

— у графі 3 за місяцями звітного року, в яких член ФГ був платником ЄСВ за себе, —середньомісячний дохід. Його знаходимо так: суму доходу члена ФГ від його діяльності, що підлягає оподаткуванню ПДФО, ділимо на кількість місяців, протягом яких такий член ФГ був платником ЄСВ за себе;

— у графі 4 за місяцями, на які не поширюється звільнення від сплати ЄСВ або ж поширюється, але член ФГ прийняв рішення про сплату ЄСВ за такі місяці звітного періоду, — дохід, відображений у графі 3, але не нижче мінзарплати (з січня по серпень 2020 року — 4723 грн, з вересня по грудень 2020 року — 5000 грн) і не вище максимальної бази нарахування ЄСВ. Якщо ви вирішили скористатися звільненням за березень — травень, то графу 4 за такими місяцями не заповнюєте (у паперовому варіанті звіту проставляєте прокреслення);

— у графі 5 — ставку ЄСВ 22 %;

— у графі 6 — суми нарахованого ЄСВ (показник графи 4 х 22 % : 100 %).

Звітність-2021. З ЄСВ за 2021 рік члени ФГ будуть звітувати у складі податкової декларації про майновий стан та доходи. Її доповнили відповідним додатком 1 «Розрахунок сум нарахованого доходу застрахованих осіб та суми нарахованого єдиного внеску». Строк для звітування не зміниться.

висновки

  • Базою нарахування ЄСВ за себе для членів ФГ є сума доходу (прибутку), отриманого від їх діяльності, що підлягає оподаткуванню ПДФО.
  • За 2020 рік члени ФГ звітують з ЄСВ за старою формою № Д5. З ЄСВ за 2021 рік члени ФГ будуть звітувати у складі податкової декларації про майновий стан та доходи.
App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі