Теми статей
Обрати теми

Книги ФОП 2020→2021

Павленко Олексій, податковий експерт
До редакції продовжують надходити запити від читачів, пов’язані з книгами обліку доходів (і витрат) ФОП, як єдинників, так і загальників (тих, що працюють на загальній системі). Тому ми вирішили підбити підсумки в цих питаннях з урахуванням змін, що відбулися на цій ниві з 2021 року, та останніх роз’яснень, наданих щодо цього податківцями.

ФОП-єдинники

Ведення Книг обліку доходів (і витрат — платниками ПДВ групи 3) для платників ЄП у 2020 році було обов’язковим. Книги треба було вести щоденно, за встановленою формою і реєструвати їх в ДПС*. Форми книг для ФОП-єдинників та порядки їх ведення були затверджені наказом Мінфіну від 19.06.2015 р. № 579, який з 01.01.2021 р. втратив чинність (див. наказ Мінфіну від 26.11.2020 р. № 728)!

* Щодо тих ФОП, кому треба було розпочати вести нову книгу у 2020 році в період дії карантину (з 12 березня), читайте нижче.

Форма-2021. Згідно з п. 296.1 ПКУ тепер усі ФОП-єдинники можуть веcти облік у довільній формі: паперовій чи електронній (Excel-таблиці). І відображати у ній доходи (і витрати — платниками ПДВ) помісячно. Сповіщати ДПС про обрану форму або реєструвати її не потрібно. Можна залишити для обліку й відмінені форми книг і заповнювати їх не рідше одного разу на місяць (див. БЗ 107.01.06). Останнє також має значення для оприбуткування готівки з 2021 року**. Якщо ви залишили для обліку форму книги і розпочинаєте її у 2021 році, то реєструвати книгу в ДПС уже не потрібно.

** Див. також «Податки & бухоблік», 2020, № 66, с. 19 та № 102, с. 20.

ФОП-загальники

Ведення у 2020 році обліку ФОП на загальній системі (і «незалежними профі»***) у Книзі обліку доходів і витрат теж було обов’язковим (див. попередню редакцію п. 177.10 ПКУ). Форма такої книги і Порядок її ведення, затверджені наказом Міндоходів від 16.09.2013 р. № 481. Книга до 2021 року підлягала реєстрації в ДПС (див. *). І, на відміну від книг обліку єдинників, ця форма книги та Порядок її ведення ще продовжують діяти й у 2021 році. Але вони застарілі — посилаються на вже не діючі норми ПКУ.

*** Усе, що тут пишемо щодо книг для ФОП-загальників, стосується й «незалежних профі» (осіб, що займаються незалежною професійною діяльністю).

Форма (і книга)-2021. Водночас у новій редакції п. 177.10 ПКУ, яка почала діяти з цього року, зазначено, що ФОП-загальник облік доходів і витрат може вести в паперовому та/або електронному вигляді, у тому числі через електронний кабінет. А типову форму для такого обліку повинен визначити Мінфін.

Затвердити цю форму (у т. ч. надати їй електронний вигляд та адаптувати в елкабінеті) Мінфін і ДПСУ до 1 січня не встигли. Тому ДПСУ листом від 05.01.2021 р. № 138/7/99-00-04-02-94-07 (див. також БЗ 104.08) повідомила таке. Оскільки нова редакція п. 177.10 ПКУ не скасовує для ФОП-загальників обов’язок вести облік доходів та витрат, то до затвердження Мінфіном наказу (з новою формою обліку)

ФОП-загальники можуть продовжувати вести облік у книгах за старою формою без реєстрації у контролюючому органі за місцем свого обліку

Звертаємо увагу, що податківці написали «можуть», а не «повинні». Тому обов’язок вести облік у загальників є, а от стара форма книги для цього у 2021 році вже не обов’язкова! І порядок ведення обліку відповідно до нової редакції п. 177.10 ПКУ поки не дуже зрозумілий.

Якщо книгу треба було розпочати вести під час карантину

З 12.03.2020 р. все ще працює така норма.

На період дії карантину тимчасово дозволяється ФОП (та «незалежним профі»), вести облік доходів і витрат без використання книг обліку, якщо ведення зазначених книг повинно розпочатися після встановлення карантину. Але за умови подання такими особами книг обліку, до яких внесені дані про доходи і витрати, отримані (здійснені) ними, для реєстрації до ДПС протягом трьох місяців з дня прийняття рішення про відміну карантину (п.п. 3 п. 24 постанови КМУ від 09.12.2020 р. № 1236).

Вважаємо, це послаблення охоплює усі випадки, коли за діючими у 2020 році (!) нормами ФОП треба було реєструвати і розпочинати вести нові книги обліку. Тобто

це стосується випадків, коли ФОП у періоді дії карантину реєструвався, міняв систему оподаткування або коли у нього закінчилася стара книга обліку

А от для таких подій, які відбулися у 2021 році, ця норма вже виглядає анахронічно. Адже з 2021 року вимоги щодо реєстрації ДПС книг у ПКУ вже відсутні! Тому ця норма тепер має значення тільки для періодів 2020 року (хоча у ній такого обмеження і немає). Далі — детальніше щодо цих ситуацій для ФОП-єдинників та тих, хто працює на загальній системі.

Єдиннники. Тож як бути тим ФОП на ЄП, котрі повинні були розпочати вести книгу у періоді карантину у 2020 році? По-перше, треба, щоб у книгах відповідно до старих правил були зроблені всі записи щодо операцій, здійснених до 01.01.2021 р. По-друге — формально треба подати заповнені книги для реєстрації до місцевих ДПС у визначений 3-місячний термін. Доцільність такої реєстрації вже сумнівна — на відміну від заповнення та зберігання таких книг (радимо їх зберігати відповідні 1095 днів). І хоча в єдинників є згаданий 3-місячний «бонус», але краще заповнити книги завчасно. Та й судячи з інформації з місць, податківці реєструють такі «ретро-книги» й зараз. А от чи варто поспішати з їх реєстрацією? Бо туди ж можуть зазирнути зацікавлені фіскальні очі…

Загальники. Наші думки тут майже такі, що й стосовно книг єдинників. Книгу необхідно заповнити, уключаючи й періоди 2021 року. А потім, після карантину (а хто бажає, й зараз), краще її зареєструвати в місцевій ДПС. Зазначимо, що в БЗ 104.13 фіскали в цьому році відновили консультацію щодо штрафування загальників за нереєстрацію (неведення) книг. Ми її вважаємо не дуже-то законною. Однак безпечніше буде книгу зареєструвати.

Якщо ж у 2021 році або закінчилася стара книга, або виникла інша необхідність завести нову книгу, то її вже точно реєструвати не треба (як вважають і податківці — див. вище).

Чи можливі штрафи за 2020-й?

Якщо ФОП не вів або вів із порушенням книгу, йому загрожує тільки адмінштраф у розмірі від 85 до 136 грн відповідно до ст. 1641 КУпАП. Тож коли перевірки відновляться, не виключаємо, що фіскали спробують штрафувати ФОП за книжкові порушення у 2020 році. Адже санкції з КУпАП за порушення, вчинені в період карантину, не потрапили під дію мораторію (п. 521 підрозд. 10 розд. ХХ ПКУ).

А от якщо книгу фіскалам для післякарантинної перевірки періодів 2020 року взагалі не надасте, то отримаєте штраф за п. 121.1 ПКУ — 1020 грн. Штрафний мораторій і тут вас не врятує. ☹ Однак крутити цей штраф за нереєстрацію у 2021 році книги, як це пишуть фіскали у згаданій БЗ 104.13, вважаємо некоректним. Адже цей штраф застосовується за неподання документів «у випадках, передбачених ПКУ», а ПКУ з цього року вже подання книг для реєстрації не передбачає…

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі